Word abonnee

Helden in het nieuws

Helden in Rio: dag 3

door: Redactie Helden
5 augustus 2016

Helden is van de partij op de Olympische Spelen. Jasper Boks en Marlies van Cleeff doen dagelijks verslag vanuit Rio. Vandaag deel 3 met aandacht voor de meest besproken pols van Nederland, die van wielrenner Tom Dumoulin. Ook turnster Celine van Gerner zit in de lappenmand. Maurits Hendriks over zijn keuze voor Jeroen Dubbeldam als vlaggendrager. En wie zijn eigenlijk de grootverdieners onder de sporters in Rio?

Door: Jasper Boks en Marlies van Cleeff

Dumoulin: ‘Ik ben een beetje het brekebeentje van de ploeg’
Tom Dumoulin legt de meest besproken pols van Nederland voor zich op tafel. Het gewricht van zijn linkerarm is ingepakt in wit verband. Tom zucht. “Het gaat met ups en downs, voordat ik in Rio kwam ging het al heel goed,” doelt hij op het gewricht dat hij brak bij een valpartij in de laatste week van de Tour de France, “maar ik heb m’n pols hier toch een beetje overbelast, heb twee dagen alleen op de rollerbank gereden. De klappen die ik oploop door de hobbels in de weg zijn niet goed voor de botaangroei. Nee, het gaat niet zoals ik had gewild.”

De vraag is natuurlijk wat hij gaat doen. Zaterdag staat de wegwedstrijd op het programma over een zwaar parkoers met ook een kasseienstrook. “Nu voelt het goed, ik ga van start en hoop dat goed voelt. Als ik geen pijn voel, rij ik vol door. Als ik wel pijn voel, dan is het verstandiger om eruit te stappen, want in de tijdrit heb ik toch de beste kans op een medaille.”

De tijdrit is woensdag en Tom gold voor de breuk als topfavoriet voor goud, hij won immers de eerste tijdrit in de Tour die over vergelijkbaar terrein ging. “Het lijkt me wel dat het gedoe met m’n pols invloed gaat hebben tijdens de tijdrit. Ik snapte dat mensen mij als de favoriet zagen voor de val, maar nu voel ik me zeker niet meer zo. Er is een hoop onzekerheid. De artsen verzekeren me dat ik geen last zal hebben tijdens de tijdrit, maar ik twijfel daar toch een beetje aan door de afgelopen dagen. Ik zal pijnstillers nemen en door de adrenaline zal ik hopelijk ook minder voelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tom presteerde goed in de Vuelta van vorig jaar, waarin hij twee ritten won en lang de leiderstrui droeg, de Giro van dit jaar waarin hij de proloog won en in het roze reed en de Tour waarin hij twee ritzeges pakte, maar Rio staat bij hem al tijden rood omcirkeld in zijn agenda. “Toen ik twee dagen terug de training moest afzeggen, baalde ik enorm. Ik heb het hele seizoen toegewerkt naar deze twee wedstrijden. Ik had het allemaal liever anders gezien, maar om te presteren moet ik de knop omzetten.”

Je wilde hierheen komen met als doel: goud in de tijdrit. Is die ambitie bijgesteld?
“Nee! Misschien dat ik achteraf blij kan zijn met een andere kleur medaille. En als ik roemloos zesde word, zal ik moeten concluderen dat de pols te veel impact heeft gehad, maar daar wil ik nu allemaal nog niet aan.”

Maar eerst de wegwedstrijd waarin hij namens Nederland uitkomt met Wout Poels, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Stuk voor stuk mannen die mee kunnen op het zware parkoers in Rio. “We rijden voor verschillende ploegen, maar kunnen elkaar al vrij lang en kunnen het goed met elkaar vinden. In het peloton zit ik de eerste vijftig kilometer geregeld met Wout te kletsen, pas in de finale rijden we elkaar de hekken in. Nu zal ik dat niet doen. We hopen dat we in elk geval met een medaille terug in het vliegtuig zitten. We hebben hier echt wel wat in de melk te brokkelen: Wout ging met de besten mee omhoog in de Tour, Bauke ook, Steven had de Giro bijna gewonnen. Ik ben een beetje het brekebeentje van de ploeg, hoewel ik hier in normale doen ook goed had kunnen rijden.”

Geld als water
Basketballer Kevin Durant is de best verdienende sporter op deze Spelen. Althans, dat beweert het Amerikaanse tijdschrift Forbes. De NBA-basketballer kreeg sinds juli 2015 liefst 56,2 miljoen dollar op zijn bankrekening bijgeschreven aan salaris en sponsorinkomsten. De speler die onlangs overstapte van Oklahoma City Thunder naar Golden State Warriors is de grootste ster van Team USA, dat in Rio trouwens is ondergebracht op een luxueus cruiseschip dat in de haven ligt en goed wordt bewaakt. Viervoudig NBA-topscorer Durant is nu de grootste ster, vooral doordat LeBron James, die de voorkeur gaf aan vakantie na het winnen van de NBA-titel met Cleveland Cavaliers, en Stephen Curry, die wil herstellen van blessures, afzagen van deelname in Rio.

Tekst gaat verder onder de foto

Als LeBron James wel had meegedaan, was hij de grootverdiener geweest met 77,2 miljoen dollar. En ook Roger Federer had met 67,8 miljoen dollar hoger in de boom gezeten dan Durant als hij zich niet geblesseerd af had moeten melden.

Durant blijft Novak Djokovic nipt voor op de lijst van grootverdieners in Rio. De Servische tennisser zou volgens Forbes 55,8 miljoen dollar hebben verdiend aan prijzengeld, startgelden en sponsorinkomsten de afgelopen twaalf maanden.

1 Kevin Durant (VS, basketbal)                       56,2 miljoen dollar

2 Novak Djokovic (Servië, tennis)                   55,8 miljoen

3 Neymar (Brazilië, voetbal)                           37,5 miljoen

   Rafael Nadal (Spanje, tennis)                      37,5 miljoen

5 Kei Nishikori (Japan, tennis)                        33,5 miljoen

6 Usain Bolt (Jamaica, atletiek)                      32,5 miljoen

7 Carmelo Anthony (VS, basketbal)               30,9 miljoen

8 Serena Williams (VS, tennis)                       28,9 miljoen

9 Kyrie Irving (VS, basketbal)                         27,6 miljoen

10 Paul George (VS, basketbal)                     24,1 miljoen

Dubbeldam vlaggenman
In het Holland Heineken House maakte chef de mission Maurits Hendriks de TeamNL-vlaggendrager bekend. Jeroen Dubbeldam zal vrijdag de Nederlandse kleuren het befaamde Maracaña stadion binnendragen. De 43-jarige springruiter werd olympisch kampioen in 2000, wereldkampioen in 2014 en Europees kampioen in 2015: de tweede springruiter ooit die dit wist te presteren. Alleen de Duitser Hans Günter Winkler ging hem eind jaren vijftig voor. Dubbeldam wordt ook wel de Johan Cruijff van de paardensport genoemd. Maurits Hendriks: “Ik ben heel blij dat Jeroen voor Nederland de vlag draagt. Het is een bijzondere sportman met een uitzonderlijke palmares. Jeroen is een boegbeeld voor de Nederlandse sport en speelt een belangrijke rol binnen de hippische ploeg, waarin hij de andere ruiters begeleid. Jeroen vindt het een enorme eer.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jeroen Dubbeldam kreeg de vraag deze week gesteld en moest halsoverkop zijn reisschema omgooien. Gisterochtend trainde hij nog met zijn paard Zenith in Nederland, een paar uur later stapte de ruiter in het vliegtuig. Zenith zelf gaat zaterdag op transport naar Rio. De rest van de ruiters vertrekt maandag.

Pechvogel Van Gerner
Na de pols van Dumoulin en de vinger van Epke Zonderland helaas nog meer blessureleed in het Nederlandse kamp. De meest ervaren turnster van de ploeg, Céline van Gerner, heeft opnieuw last gekregen van een achillespeesblessure die ze eerder dit jaar opliep. Vier jaar geleden zette de Emmeloordse met een twaalfde plek in de meerkampfinale nog de beste Nederlandse prestatie ooit neer. Nu hoopt ze, met nog twee dagen te gaan voor de start van het turntoernooi, op een wonder. Céline: “Sinds anderhalve week is het verslechterd en doorgetrokken naar de bovenkant van mijn kuit, waardoor ik me niet meer goed kan afzetten. Het voelt raar. Mijn been is geblesseerd, maar voor de rest ben ik fitter dan ooit. De brug kan ik sowieso turnen, maar als de balk lukt, help ik het team al enorm. En ik hoop natuurlijk ook op vloer en sprong.”

Tekst gaat verder onder de foto

Niet bij haar ploeggenoten, maar bij bondscoach Gerben Wiersma kon ze haar ei kwijt. “Ik wil ze er niet mee belasten. We hebben onderling ook afgesproken: het is mijn blessure, de andere meiden moeten zich op hun eigen prestatie focussen.”

Desalniettemin heeft ze haar ambities noodgedwongen moeten bijstellen. “Daar heb ik behoorlijk last van gehad de afgelopen dagen. Je gaat toch met een ander idee naar de Spelen. 'Kijk waar je vandaan komt,' zegt Gerben doelend op al het blessureleed na Londen. Je kan de brug doen en alles wat daarna komt is meegenomen!”

Tekst gaat verder onder de foto

Ondanks deze tegenslag geniet Céline van haar tweede Olympische Spelen. “Het is anders dan Londen, het magische is ervan af. Ik raak niet meer zo onder de indruk als ik sporters al Rafael Nadal of Novak Djokovic tegenkom. Vier jaar geleden was dat anders. Toen zag ik voetballer Luis Suárez in de eetzaal zitten. Dat vond ik destijds wel speciaal. Maar als ik dan weer de turnzaal binnenloop denk ik: wat cool.”

Delen: