Word abonnee

Helden in het nieuws

Hogenkamp: ‘Het was loeizwaar’

door: Redactie Helden
11 februari 2016

Het Nederlands Fed Cup-team zorgde voor een sensatie door in Moskou de Russische tennissters te kloppen in de kwartfinale van de wereldgroep. Op zondag stond het al 3-0, dankzij Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp. Helden belde Richèl, die zaterdag in een ruim vier uur durende partij de Russische kopvrouw en voormalig nummer twee van de wereld Svetlana Kuznetsova klopte.

“Het was een compleet gekkenhuis,” vertelt Richèl. “Lange rally’s, veel breakpoints, een netbal die voorkwam dat Kuznetsova twee matchpoints zou krijgen, ik heb ook nog een matchpoint overleefd. Al met al was het loeizwaar.” Dat de partij zo lang duurde, kwam de 23-jarige tennisster wel goed uit. “Mijn werklust, de mentale weerbaarheid, is mijn sterkste punt. Ik ben er trots op dat ik me naar de overwinning heb gevochten. Het is de mooiste zege uit mijn loopbaan.”

'Iedereen is op zijn plek. We zijn echt een team geworden'

Nadat Richèl, nummer 141 van de wereld, haar matchpoint bij 9-8 in de derde set had benut tegen de mondiale nummer 17 en winnaar van twee Grand Slam-titels, kwamen de emoties los. “We waren de absolute underdog, Rusland zou eigenlijk veel sterker moeten zijn. Er zat dus al veel spanning op, dat werd meer omdat de wedstrijd maar duurde en duurde. Ik merkte tijdens het spelen helemaal niet dat ik moe was, dat kwam na afloop pas. Toen kwamen ook de tranen.”

“Het was puur teamwork,” vervolgt Richèl. “Dat zei ik ook tegen Kiki. Door mijn slopende wedstrijd vermoeide ik Kuznetsova, met een prachtige wedstrijd maakte Kiki het vervolgens op eigen kracht af.”

Teamwork. Het omschrijft precies hoe Richèl de campagne van de Fed Cup tot nu toe heeft ervaren. Onder Paul Haarhuis, die sinds zijn aanstelling als captain ruim een jaar geleden alle acht zijn Fed Cup-ontmoetingen won en promoveerde naar de wereldgroep met Nederland, zijn Richèl en Kiki nog ongeslagen. En dat is opmerkelijk aangezien Nederland in Rusland aantrad zonder speelsters uit de top 100. “Iedereen is op z’n plek in dit team. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je daar makkelijk over praten. Naast de baan is er ook tijd voor een dolletje, op de baan gaat de knop om. Het zorgt voor een goede balans. We zijn echt een team geworden en dat is denk ik een van de redenen van ons succes.”

'Ik ben professioneler geworden. Vroeger was ik te gemakzuchtig'

Tussen Kiki en Richèl is een warme band ontstaan. “Ik denk dat ik het meeste contact heb met Kiki,” legt Richèl uit. “Vaak hebben we het over tennis, maar ook over dingen buiten het tennis. We kennen elkaar al vanaf de junioren, onze band is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden. We trainen veel samen, ik kan me ook aan Kiki optrekken. Ze heeft zo’n enorme drive, is altijd gefocust. Ik schommel daar nog een beetje in.”

Ondanks dat de focus van Richèl nog beter kan, is ze in de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. “Mijn forehand heb ik verbeterd, net als mijn service. Daarnaast ben ik professioneler geworden. Vroeger was ik wat gemakzuchtig en was tennis voor mij een soort van hobby. Nu zie ik het meer als mijn vaste baan, waar ik constant mee bezig ben.”

Het avontuur in de Fed Cup gaat dus nog verder, de Nederlandse tennissters nemen het in april in de halve finales op in en tegen Frankrijk. Richèl hoopt dat het aan gaat komen op een beslissende dubbel. “Dat is eens wat anders. Wie weet kunnen we er twee enkelspelen uit slepen, ik zou het ook niet erg vinden om dan weer zo lang te moeten spelen. Het wordt een lastige klus, Frankrijk heeft goede speelsters en het thuisvoordeel. We gaan proberen om opnieuw voor een verrassing te zorgen.”

Delen: