Word abonnee

Helden in het nieuws

Hogenkamp: ‘Kiki is in de vorm van haar leven’

door: Robert Prins
30 mei 2016

Alles wat Kiki Bertens de laatste dagen aanraakt, verandert in goud. De 24-jarige tennisster won al drie enkelpartijen op Roland Garros en staat maandagmiddag in de achtste finale tegenover de Amerikaanse Madison Keys. Helden Online sprak met goede vriendin en tennisster Richel Hogenkamp.   

Kiki Bertens is in de vorm van haar leven. Hoe heb jij haar de laatste dagen gevolgd?
“De eerste wedstrijd van haar had ik op mijn telefoon gevolgd. Ik zat in de auto en maakte gebruik van een livestream, ha. Ik had een afspraak in Amsterdam. Toen die klaar was, waren ze nog bezig met de derde set. Heb ik het duel daar nog even afgekeken. De tweede ronde zat ik gewoon voor de televisie. Zaterdag had ik zelf competitie in Nederland. Toen heb ik dat knotsgekke duel via livescore in de trein zitten volgen. Man. Wat was dat spannend zeg.”

Wat gaat er door je heen als je zo’n knotsgekke partij aan het volgen bent? 
“Naast stressvol, was het ook erg herkenbaar. Ik heb zelf ook van dat soort wedstrijden meegemaakt. Dat je voorstaat, meerdere matchpoints krijgt, maar het niet afmaakt. Bij 'kleinere' toernooien is het al erg frustrerend. Laat staan op Roland Garros. Ik dacht wel even toen ze in de laatste set een break achterkwam: dit gaat heel lastig worden. Toen las ik op Twitter dat haar tegenstander was behandeld, dat ze bijna niet meer kon serveren. Op dat moment gaf ik Kiek weer een goede kans om de wedstrijd toch over de streep te trekken. Op het eind wist ik niet meer wat ik kon verwachten. Het ging alle kanten op. Gelukkig trok Kiki aan het langste eind.”

'Het is fantastisch om te zien hoe ze er na afloop van geniet. Ik was zo blij voor haar'

Zoals je zegt, heb je zelf ook weleens van dat soort wedstrijden meegemaakt. Hoe voelt dat?
“Het is enorm zwaar. Ik had een vergelijkbaar duel tegen Rusland tijdens de Fed Cup. Mijn partij tegen Svetlana Koeznetsova duurde bijna vier (!) uur. Op zulke momenten heb je zoveel aan die Nederlandse fans op de tribune. Zij kunnen je erdoorheen trekken. Bij mij maakte dat het verschil. Tijdens de wedstrijd blijf je maar gaan. Achteraf voel je pas hoe moe je bent en hoeveel energie het eigenlijk heeft gekost. Dat zag je bij Kiki ook. Meteen na afloop stortte ze helemaal in, was ze kapot. Alle adrenaline en spanning verdwijnen op dat moment.”

Na afloop was Kiki erg emotioneel. Hoe heb jij naar die beelden gekeken?
“Ik ken Kiki natuurlijk al wat langer, ze is best een gevoelig persoon. Bij de Fed Cup-wedstrijden heb ik het ook al een aantal keer meegemaakt. Als bij haar de ontlading komt, is die heel groot. Het is fantastisch om te zien hoe ze er na afloop van geniet. Ik was zo blij voor haar.”

Alles lijkt op dit moment haar kant op te vallen. Kun je haar succes verklaren?
“Als iemand eenmaal in een flow zit, met veel vertrouwen speelt, dan vallen ook dit soort partijen jouw kant op. Ik weet dat Kiki ontzettend hard heeft gewerkt tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ze is nu een stuk fitter dan voorheen. Dat helpt een hoop. Daarnaast zijn ook haar slagen en service erg verbeterd. Het is lekker als je als speelster op zo’n goede service kan leunen. Iedere wedstrijd lijkt ze meer vertrouwen te krijgen. Dat is goed om te zien.”

'Ik denk dat Raemon precies de juiste snaar bij haar weet te raken'

Heb je veel contact met haar?
“Zeker. Ik spreek haar dagelijks. Zowel voor als na de wedstrijden. Ik ben er deze dagen vooral om haar aan te moedigen en te steunen.”

Hoe belangrijk is haar coach, Raemon Sluiter, voor haar?
“Hij speelt een belangrijke rol in haar succes. Ik denk dat Raemon precies de juiste snaar bij haar weet te raken. Als je met hem op de training staat, is het keihard werken. Daarbuiten is er ruimte voor ontspanning en een dolletje. Ik denk dat die balans erg belangrijk is als je zoveel met elkaar werkt. Kiki heeft veel respect voor hem, omdat hij zelf natuurlijk ook een goede speler is geweest. Hij weet precies wat wel en niet goed is. Van hem neemt ze veel aan. Raemon is een geweldige trainer.”

Delen: