Word abonnee

Helden in het nieuws

Hogenkamp: ‘Zit weer lekker in mijn vel’

door: Robert Prins
27 augustus 2016

Richel Hogenkamp heeft zich voor het eerst in haar loopbaan verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi van de US Open. De 24-jarige tennisster versloeg vrijdag in de laatste kwalificatieronde de Amerikaanse Asia Muhammad (7-5, 2-6 en 6-2).

Ha Richel. Ik zag dat je de laatste weken lekker de Olympische Spelen hebt gevolgd. Hoe is het met je?
“Goed hoor. Klopt inderdaad. Dat soort sportevenementen zijn natuurlijk geweldig om te volgen voor een sportliefhebber zoals ik.”

Hoe vind je dat TeamNL het gedaan heeft?
“Goed. Ik heb vooral erg genoten van de onverwachte gouden medailles, zoals die van Elis Ligtlee en Sanne Wevers. Dat was echt prachtig om te zien. Natuurlijk zijn er altijd wat sporters die niet hebben gekregen, waarvoor ze waren gekomen. Dat hoort erbij.”

Je gaat voor het eerst deelnemen aan het hoofdtoernooi van de US Open. In de kwalificatierondes presteerde je sterk. Hoe kijk je er zelf op terug?
“Erg positief. Ik heb eigenlijk drie goede wedstrijden gespeeld. Alleen in mijn tweede wedstrijd begon ik niet zo goed, kwam ik in de eerste set gelijk 4-0 achter. Verder ging het super.”

Na de Australian Open en Wimbledon wordt dit het derde grandslamtoernooi waar je aan mee gaat doen. Hoe voelt dat?
“Heerlijk. Het was de vijfde keer dat ik meedeed aan het kwalificatietoernooi. Ik heb een aantal keer de derde ronde gehaald, maar dat laatste stapje kon ik voorheen nooit zetten. Dat het nu wel is gelukt, is fijn. Daarnaast heb ik een lastig jaar gehad. De eerste drie grandslamtoernooien heb ik allemaal niet gespeeld, dus het is mooi om zo aan het eind van het jaar er toch nog aan eentje mee te doen.”

Je speelt de laatste weken sterk. Eerder deze maand won je het ITF-toernooi in het Belgische Koksijde.
“Ja, het gaat lekker! Een paar weken geleden ben ik begonnen met mijn nieuwe coach Roel Oostdam. Vanaf het begin voelde dat eigenlijk goed. Ik vind het fijn om met hem samen te werken. Sinds ik met hem ben gaan trainen, is mijn vorm alleen maar beter geworden. Dat is fijn, want de laatste maanden viel het allemaal een beetje tegen qua prestaties.”

Hoe kijk je terug op die tijd, dat het wat minder ging?
“Toen Kiki Bertens zo goed presteerde op Roland Garros werd mijn situatie wat onzekerder. We trainden samen onder Raemon Sluiter, maar door haar goede prestaties, was ik genoodzaakt op zoek te gaan naar een andere trainer. Door afwijkende toernooischema's kon het niet langer meer gecombineerd worden. Ik heb het een periode even heel moeilijk gehad, wist niet zo goed welke richting ik op wilde. Was zoekende. Het is natuurlijk nooit lekker als je tijdens het tennisseizoen allerlei dingen moet veranderen. Dat ik op dat moment niet zo goed in mijn vel zat, zag je ook terug in mijn resultaten. Ik ben blij dat ik momenteel alles weer op de rit heb en tijdens de wedstrijden kan laten zien wat ik in me heb.”

'Ik wil naar de top-100. Om dat doel te bereiken zal ik wedstrijden tegen dit soort tegenstandsters moeten winnen'

Dinsdag speel je in de eerste ronde tegen de Britse Heather Watson. Wat verwacht je?
“Ik ken Heather goed, heb bij de junioren veel met en tegen haar gespeeld. Het is een tijdje geleden dat we tegenover elkaar stonden, maar ik kijk er zeker naar uit. Het is een degelijke speelster, die vooral fysiek heel goed is. Heather is niet iemand die je met één of twee klappen van de baan mept. Als ik mijn niveau van de laatste weken haal, heb ik tegen haar zeker een kans. Daarnaast wil ik naar de top-100. Om dat doel te bereiken zal ik wedstrijden tegen dit soort tegenstandsters moeten winnen.”

Het duurt nog wel even voordat je aan de bak moet. Wat ga je de komende dagen doen?
“Ja, dat is wel apart. Dat komt niet zo vaak voor. De komende dagen ga ik nog wat trainen en zorgen dat ik fit blijf. Op zich komt het ook wel goed uit dat ik even wat rustiger aan kan doen. Die laatste twee potjes in de kwalificatieronde hakten er wel in.”

Heel veel succes!
“Dank je wel!”

Delen: