Word abonnee

Helden in het nieuws

Huntelaar: ‘Minuut voor Cruijff vond ik wat kort’

door: Redactie Helden
29 maart 2016

Ook op Klaas-Jan Huntelaar (32) maakte het plotselinge overlijden van legende Johan Cruijff veel indruk. De spits van Schalke 04, momenteel de oudste bij het Nederlands elftal, vond de veertiende minuut tijdens Nederland – Frankrijk, maar wat kort. Helden zocht Klaas-Jan op in Alkmaar, vlak voor het vertrek naar Engeland waar Oranje dinsdag speelt op Wembley.

Ben jij de mentor van de Oranje-selectie?
“Zo zou ik het niet willen zeggen, maar natuurlijk behoor ik tot de ervaren spelers. Dan probeer je altijd de jongere spelers bij de hand te nemen en ze te helpen. Maar je profileert je denk ik altijd, hoe oud je ook bent.”

‘Met de jongere spelers analyseer ik hun spel en kijk ik wat er verbeterd kan worden’

Hoe neem je die jongere spelers bij de hand?
“Ik praat met ze, neem wedstrijdsituaties met ze door. Dan analyseren we even kort hun spel. Kijken of we dingen zien die ze kunnen verbeteren.”

Vincent Janssen is nieuw bij Oranje, speelt net als jij in de spits. Heb je het daar met hem over gehad?
“Ja. Na de laatste training hebben we wat dingetjes besproken. Bijvoorbeeld over het schieten, waar hij moet lopen, kijken waar de keeper staat en waar je in welke situatie voor moet kiezen. Voornamelijk wedstrijdgerelateerde punten dus.”

Even wat anders. Hoe heb jij het nieuws van Cruijff meegekregen?
“We waren met het Nederlands elftal bij elkaar toen we het te horen kregen. We wisten natuurlijk dat hij ziek was, maar toch kwam het onverwacht. Het was indrukwekkend om te horen en het had zeker impact.”

Kende je Cruijff goed?
“Toen ik in 2006 werd verkozen tot Talent van het jaar, mocht ik een Cruijff Court aanleggen. Dat deed ik in Hummelo, waar ik Cruijff ook gesproken heb. Dat is een mooie herinnering, die ik nu koester. Hij was altijd in voor een praatje en deed heel relaxt en normaal. Hij was een voorbeeld voor me, ik denk wel voor alle voetballers in Nederland.”

‘Een minuut klappen voor iemand die zoveel heeft betekend, vind ik wat vluchtig’

Toen er in de veertiende minuut tijdens Nederland – Frankrijk door iedereen werd geklapt, zat jij op de bank. Hoe beleefde jij dat moment?
“Het was een heel gek moment. De Fransen maakten op dat moment de 0-2 en meteen werd het spel stilgelegd. Als ik eerlijk ben, vond ik een minuut wel een beetje vluchtig. Een minuut klappen voor iemand die zoveel heeft betekend voor het Nederlandse voetbal, vind ik aan de korte kant.”

Dinsdag speelt Nederland tegen Engeland, wat verwacht je ervan?
“Ik heb Duitsland tegen Engeland gezien, zaterdag. De Engelsen wonnen met 2-3 nadat ze op een 2-0 achterstand hadden gestaan. We weten dus wat we kunnen verwachten. Tegen de Fransen wilde de bondscoach Luuk de Jong aan het werk zien, daarom speelde ik niet. Of ik nu ga spelen, weet ik nog niet. Het is alweer een tijdje geleden, dus ik hoop het wel.”

Delen: