Word abonnee

Helden in het nieuws

Huntelaar: ‘Zondag gewoon genieten’

door: Redactie Helden
22 januari 2015

Klaas-Jan Huntelaar gaat zondag samen met Frits en Barbara Barend op bezoek bij Roda '23. We spraken hem over zijn foundation en wat er zondag gaat gebeuren. 

In het verhaal van de winnende inzending van Sjoerd ten Asbroek heeft hij het over de sfeer op de club Roda '23 en dat het een voorbeeld zou zijn voor de maatschappij. Wat vind je daarvan? 
“Het klinkt in ieder geval als een hele gezellige club”

Hoe was het op jouw amateurvereniging vroeger?
“Bij mij op de vereniging (v.v. H&K) was het elke zondag één groot feest. Het was schokkend als er iets gebeurde. Maar dat was dan niet van onze club uit, dat waren eigenlijk altijd andere teams. Het verschil met sommige clubs in de omgeving was nogal groot. Bij ons was het allemaal wel gemoedelijk.”

Hoe reageerde je op dat soort teams?
“We speelden vijfde of zesde klasse KNVB, dat is niet echt het hoogste niveau. Zeg maar het laagste. Haha. Maar het was wel het gezelligst. Iedereen kwam voor elkaar op als er iets was. Wij vielen de scheidsrechter nog wel eens bij in een wedstrijd. Ik was toen nog vrij jong, maar de andere spelers zorgden er wel voor dat het respect gehandhaafd werd.”

Als je ervaringen zo positief zijn, waarom heb je dan een foundation die zich specifiek richt op het organiseren van respect?
“Door de jaren heen heb ik gezien dat er soms nare dingen op de voetbalvelden gebeuren. Ik denk dat het goed is dat elk slachtoffer wordt voorkomen, zoals in Almere laatst ook gebeurde. Het moet een feest zijn om iedere zaterdag en zondag op het veld te lopen. Iedereen wil winnen en iedereen doet daar alles voor, maar er moet wel gewoon respect zijn op de velden.”

Zondag ga je de Hunters Spelregeldag houden voor de D-pupillen en E-pupillen van Roda ’23. Wat ga je ze precies vertellen?
“Er wordt met die kinderen een quiz gehouden, waarin ze getest worden op hun spelregelkennis. Zeker bij de jeugd, maar ook bij de ouders, zie je dat velen de spelregels heel slecht kennen. Het scheelt veel frustratie op het moment dat ze die wel kennen.”

Heb je zelf ook wel eens ervaren dat een scheidsrechter op de amateurvelden doelbewust de boel aan het flessen was?
“Ja natuurlijk! De voorbeelden zijn eindeloos, ook grensrechters die heel de tijd hun vlag omhoog steken. Ja dat heeft iedereen wel eens meegemaakt. Het leuke is dat iedereen wil winnen, maar aan het einde van de wedstrijd moet je wel jezelf in de spiegel aankijken. Heb je écht gewonnen of door trucjes?”

Ben je niet bang dat de kinderen de scheidsrechter gaan corrigeren op het moment dat ze de spelregels zo goed kennen door jullie cursus?
“Natuurlijk is het zo, dat als je meer weet, je ook weet wanneer iets fout is gegaan. Maar ik denk dat het goed is als mensen de spelregels kennen. Maar ik ben er niet zo bang voor dat dat problemen op gaat leveren.”

Ben je klaar voor ons bezoekje aan Roda ’23 aankomende zondag?
“Jazeker! Ik heb een vrije dag, dus kom ik graag naar de vereniging!”

Een moeder vertelde ons dat haar zoon niet meer sliep door wat er zondag staat te gebeuren. Wat zou je de moeders met zenuwachtige kinderen adviseren?
“Haal de foto van Frits Barend boven hun bed weg, dan slapen ze stukken beter. Haha”

Hoe zou de sportwereld eruit zien als de foundation het voor het zeggen heeft?
“Het is het belangrijkste dat iedereen plezier heeft en dingen deelt. Ook met de tegenstander en de scheidsrechter. En uiteindelijk een mooie dag op de velden gezamenlijk afsluit. Gewoon genieten!”

En dat is ook wat er zondag gaat gebeuren…
“Yes!”

En de klassieker in de Arena dan….
“Het is altijd wel leuk om die wedstrijd te zien. Maar ik bekijk het wel op TV later. Ik denk dat Ajax met 2-0 gaat winnen!”

Aankomende zondag heeft Helden Magazine een actie samen met Roda '23, waarbij we – door Huntelaar gesigneerde – magazines aanbieden. Voor een tientje krijg je dit unieke exemplaar direct mee én het aankomende nummer (met Guus Hiddink) thuisgestuurd. Tussen 10:00 en 14:30 zullen deze worden aangeboden op de vereniging. 

Delen: