Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Iedereen wil die gouden medaille weer terug’

door: Robert Prins
28 augustus 2015

De Nederlandse hockeysters hebben zich in Londen geplaatst voor de EK-finale. In de halve eindstrijd werd Duitsland met 1-0 verslagen. Helden Online sprak na afloop met speelster Carlien Dirkse van den Heuvel.

Gefeliciteerd met de overwinning en de finaleplaats.
“Dank je wel.”

Na een 9-0, 8-1 en 5-0 overwinning in de groepsfase hadden jullie het vandaag wat lastiger. Hoe kijk je terug op de 1-0 tegen Duitsland?
“We wisten van tevoren dat de Duitsers ons meer tegenstand zouden bieden dan de landen, die we tegenkwamen in de groepsfase. Vandaag speelden we zeker niet ons beste spel. Duitsland stond erg strak in de mandekking. We kwamen moeilijk in ons eigen spel. Dat kwam denk ik voor een deel door hen, maar ik moet zeggen dat we ook niet helemaal scherp waren. We hadden vandaag opvallend veel misverstandjes, konden elkaar minder goed vinden dan de voorgaande wedstrijden.”

Daarnaast misten jullie veel kansen.
“Klopt. Net als tegen België hadden we opnieuw een erg goede keepster tegen, die er een aantal ballen goed uithield. Misschien hadden we het een aantal keer wat slimmer moeten uitspelen, maar we hadden ook niet echt veel geluk. We raakten volgens mij een keer de lat en de paal.”

'Zolang het 1-0 staat, denk je wel van: shit, hij hoeft maar één keer verkeerd te vallen'

Door die 1-0 stand bleef het tot het eind spannend.
“Ja, dat kan je wel zeggen. Het was net als de hockeyers gisteren billenknijpen tot het laatste fluitsignaal. Zolang het 1-0 staat, denk je wel van: shit, hij hoeft maar één keer verkeerd te vallen. Ze kregen ook nog een mega grote kans in de laatste minuut. In eerste instantie dacht ik dat die bal er zelfs inzat, maar gelukkig bleek dat niet het geval. Ik ben hartstikke blij dat we in de finale staan, maar het was zeker niet onze beste wedstrijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Die goede wedstrijd moeten jullie dan maar bewaren voor de finale.
“Ha, ja. Zo’n wake-up-call is nooit zo erg om te hebben. Slechte wedstrijden moet je gewoon winnen. Hier kunnen we weer een hoop van leren.”

Je hebt tot nu toe een aantal goede wedstrijden gespeeld dit toernooi. Hoe kijk je terug op je eigen spel van vandaag?
“Ik was vandaag net als het team niet zo best, was bij vlagen erg slordig. Je probeert natuurlijk hard te werken als het even wat minder gaat en dat hebben we ook allemaal gedaan. Een compliment voor het hele team.”

'We zijn weer een stapje dichter bij een gouden medaille, maar we moeten komende zondag zeker aan de bak'

Gaan jullie door deze wedstrijd nog dingen veranderen morgen?
“Nee hoor. Morgen is het gewoon een hersteltraining. Dan trainen we nog op wat corners en ronden we af op goal. Natuurlijk zullen we wel wat video’s kijken van de wedstrijd van vandaag, daar is zo’n rustdag ook voor.”

In 2011 wonnen jullie het Europees kampioenschap voor het laatst.
“Klopt. Door de overwinning van vandaag zijn we in ieder geval weer een stukje verder gekomen dan in 2013, ha. Het leeft wel in de groep. Iedereen wil die gouden medaille weer terug. We zijn er na vandaag weer een stapje dichterbij, maar we moeten komende zondag zeker aan de bak.”

Vanavond is de andere halve finale tussen Spanje en Engeland. Gaan jullie die wedstrijd kijken?
“Ja, dat denk ik wel. Niet in het stadion hoor. Gewoon lekker in het hotel met de beentjes omhoog.”

Heb je nog een voorkeur?
“Engeland zou mooi zijn. Zij zijn natuurlijk het gastland, dus als we tegen hen spelen, zal het stadion vol zitten.”

'Mijn familie heeft meteen de lelijkste wedstrijd van ons gezien, ha'

Was er vandaag nog familie van je aanwezig?
“Ja, die zijn er sinds vandaag, dus die hebben meteen de lelijkste wedstrijd gezien, ha. Komende zondag zijn ze er ook bij, dus laten we hopen dat het dan beter is.”

Lezersvraag (gesteld door: colette_hockey): Voor jullie aan een toernooi beginnen, verwacht iedereen al dat jullie wel even kampioen worden. Hoe is dat?
“Mensen denken dat het heel makkelijk gaat, maar we werken er iedere keer weer keihard voor. Het is niet zo dat we voor zo’n toernooi even een training doen en vervolgens hier komen met de gedachte van: het lukt ons wel even. Je hoopt soms dat mensen dat niet vergeten. Het gebeurt niet zomaar. Toch voelen we geen extra druk, gaan gewoon iedere wedstrijd in om te winnen.” 

Lezersvraag 2 (gesteld door: carliendvdh_fan en maartjepaumenfanpage_): Hoe is het om een eigen fanpage te hebben?
“Ik vind het vet lief dat ze het doen. Het is superleuk dat ze van die foto’s van mij plaatsen. Wat extra support, is voor iedereen leuk.”

Namens Helden en onze lezers wens ik je heel veel succes in de finale.
“Dank je wel. We gaan ons best doen.”

Delen: