Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Ik ben echt een ochtendmens geworden’

door: Redactie Helden
16 oktober 2016

Eva de Goede maakte voor de start van de hockeycompetitie bekend om een jaar uit het topsportleven te stappen en naar Zuid-Afrika af te reizen. We zijn nu ruim een maand verder. Hoe bevalt het nieuwe leven van de tophockeyster?

“Het is hier echt heerlijk,” begint Eva de Goede het gesprek. “Ik vond het best wel spannend en eigenlijk vind ik dat nog steeds wel. Je stapt toch wel uit je comfortzone. Ik stop tijdelijk met hockey en dat is iets wat mij altijd bezighoudt. Het is gek om dat nu allemaal niet meer te doen, maar het gaat goed.”

'Het is echt genieten om met een cappuccino in je hand naar de zonsopgang te kijken'

Eva heeft een heel ander leven in Zuid-Afrika en dit begint al in de vroege ochtend. “Vaak sta ik rond vijf uur op om naar het strand te gaan en te surfen, zwemmen of hard te lopen. Ik wil niet zeggen dat ik in Nederland geen ochtendmens was, maar hier zit je in zo’n ander ritme. Het is echt genieten om met een cappuccino in je hand naar de zonsopgang te kijken.”

Zulu-lessen
Het is voor de tophockeyster niet de eerste keer dat ze naar Zuid-Afrika is afgereisd. Toch heeft ze een to-do lijstje met dingen die ze zeker wilt zien. “Bovenaan mijn lijst staat de big five. Ik ben nog nooit met een safari meegegaan. Mijn vriend en ik maken nu ook korte tripjes door Zuid-Afrika. We zien veel nieuwe dingen, maar het is ook lekker om te kunnen relaxen en dat doen we dan ook zeker.” Eva sloot van tevoren niet uit dat ze zou gaan hockeyen in haar tijdelijke nieuwe leven. “Ik heb toch wel mijn eigen hockeystick meegenomen, maar tot nu toe heb ik nog niet gespeeld. Ik ben nu vooral aan het surfen, tennissen, golfen en ik volg ook Zulu-lessen. Dat is de taal die ze hier in Durban en de omgeving spreken.”

'Ik denk dat ik een nieuw huis moet zoeken als ik terugkom, ha'

Zomerse winter
Na een maand Zuid-Afrika is één ding zeker: het weer mist ze niet. “Ik heb begrepen dat jullie het de afgelopen weken niet slecht gehad hebben, maar nu de winter eraan komt, ben ik blij dat het bij mij zomer is. Ik mis het hockeyen en mijn team enorm, maar ik heb absoluut geen spijt van dit besluit.” In Amsterdam woonde ze samen met twee teamgenootjes, maar in het hockeyhuis hebben ze al een vervanger voor Eva gevonden. “In mijn broertje hebben ze een hele goede vervanger gevonden. Ik denk dat ik een nieuw huis moet zoeken als ik terugkom, ha.”

Genieten 
Eva komt deze zomer terug naar Nederland, iets wat nu nog heel erg ver weg is. Deze zomer is de eer aan Nederland om het EK te verwelkomen en dat wil de hockeyster zeker niet missen. “Hoe fit ik word en terugkom op dat hoogste niveau weet ik nog niet. Het EK is nog ver weg. Ik ga hier eerst genieten van deze reis en van mijn vriend.”

Delen: