Word abonnee

Helden in het nieuws

Blind: ‘Ik ben nooit bang voor ontslag’ 10-10

door: Redactie Helden
10 oktober 2016

Danny Blind is een jaar bondscoach van Nederland. Zijn eerste doel, het bereiken van het EK, haalde hij niet. Zijn tweede doel, deelname aan het WK in 2018, start in september. Hij gelooft heilig in het slagen van die missie. Wat zegt de bondscoach over Frankrijk, vanavond de tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatie?

Frankrijk
“Op papier onze moeilijkste tegenstander in de kwalificatiepoule. Frankrijk is de top van Europa, hoewel ik Duitsland en Spanje tijdens het EK als team beter vond. Frankrijk heeft op basis van individuele kwaliteiten – of het nou Payet was of Griezmann – de finale gehaald en dat hoort ook bij hun kwaliteiten. Als ik zeg dat wij het WK in Rusland gaan halen, gaan we voor de eerste plaats, maar het kan ook via de play-offs. Dat zal iedereen als het meest realistische scenario betitelen, ik ook, maar waarom kunnen wij thuis niet van Frankrijk winnen? De laatste keer stonden we twee minuten voor tijd nog op 2-2, dat was niet verdiend, dat weet ik ook wel, maar dat is voetbal.

'Ik vind dat we nu weer de spelers hebben voor 4-3-3'

Ruim twee jaar geleden voor het WK werden we weggespeeld door Frankrijk. Na die interland heeft Louis me gezegd: ‘Ga Juventus eens bestuderen en het Italiaanse elftal, want die spelen 5-3-2 of 3-5-2. Kom bij mij terug met je bevindingen.’ Zo is ons systeem met vijf verdedigers op het WK ontstaan. Maar ik vind dat we nu weer de spelers hebben voor 4-3-3. Het is wel interessant hoe dat in de media leeft. Het traditionele 4-3-3, met krijt aan je schoenen, dat is niet meer. Vroeger was het simpel. Toen ik bij Ajax kwam, zei Johan: ‘Binnen drie passes moet die bal bij John van ’t Schip zijn, die geeft de voorzet om de back heen en dan zijn we voor de goal.’ Ik wou dat het nog zo makkelijk was, dan zou ik dat zo doen.”

Het complete verhaal met Danny Blind is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Delen: