Word abonnee

Helden in het nieuws

In beeld: Sportjaar 2016 (deel 2)

door: Redactie Helden
21 december 2016

Het was weer een mooi sportjaar vol hoogte- en dieptepunten. Ook verloren we dit jaar meerdere grote sportlegendes, zoals Johan Cruijff en Muhammad Ali. Het sportjaar 2016 in beeld.

Golden Girls
Hun voorgangers in de lichte dubbeltwee, Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk, konden elkaar amper luchten. Toch wonnen ze in 2008 samen olympisch goud. Bij Maaike Head, afgestudeerd arts, en Ilse Paulis, studente geneeskunde, was dat ondanks een leeftijdsverschil van tien jaar niet het geval. Het klikte op de kant én in de boot. Ze werden voor elke race in Rio aangekondigd als 'The golden girls from Amsterdam'. Die status maakten ze waar in de finale, die ze op 12 augustus met overmacht wonnen. Hoe nu verder met deze Golden Girls? Maaike: “Ik werk op de spoedeisende hulp. Ik zie wel hoe het loopt. Of Ilse en ik elkaar blijven zien, ongeacht wat ik beslis? Natuurlijk. Ha, misschien kan ze wel coschappen bij mij komen lopen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Afzwaaiers
Jarenlang waren Naomi van As, Ellen Hoog en Maartje Paumen boegbeelden van de Nederlandse hockeysters. Alles wat ze aanraakten, veranderde in goud. Wereldtitels, olympisch goud; ze draaiden hun hand er niet voor om. Alle drie werden ze ook gekozen als Wereldspeelster van het Jaar. In Rio wilden ze de kroon op hun carrières zetten met een hattrick aan olympische titels. Het werd zilver, de Britten wonnen na shoot-outs. Balen. Daarna overheerste de trots en vreugde over een schitterende carrière en opgedane vriendschappen voor het leven. We gaan de afzwaaiers missen, maar iets zegt ons dat we Ellen, Maartje en Naomi nog heel vaak terug zullen gaan zien.

Tekst gaat verder onder de foto

Circus Kiki
Kiki Bertens stond niet eens in de top honderd toen 2016 begon. Maar sinds ze ging samenwerken met coach Raemon Sluiter vond ze de weg omhoog. En hoe. Kiki won het toernooi van Nürnberg en stond een paar weken later zomaar in de halve finale van Roland Garros. Daarin verloor ze, mede door een in de kwartfinale opgelopen kuitblessure, nipt van Serena Williams: 7-6,6-4. Na die halve finale op 3 juni was er sprake van Circus Kiki. Ineens was de tennisster een BN'er. Kiki haalde ook nog de ­finale in Gstaad en sluit 2016 af als nummer 22 van de wereld. Raemon: “Ik zie haar top vijftien en zelfs top tien halen.” Kiki: “Ik probeer ­gewoon mezelf te blijven, hoor.”

Tekst gaat verder onder de foto

Nederland wielerland
'We' tellen weer mee als het om fietsen gaat, dat werd in 2016 dubbel en dwars duidelijk. Ga maar na: Wout Poels won Luik-Bastenaken-Luik en was in de Tour meesterknecht van winnaar Chris Froome. Steven Kruijswijk had de eindzege in de Giro voor het grijpen, totdat hij een stuurfout maakte en tegen een muur van sneeuw en ijs knalde. Tom Dumoulin won in Apeldoorn de proloog van de Giro, reed dus in het roze. Daarna won hij op indrukwekkende wijze twee etappes in de Tour. Hij brak in Frankrijk bij een val echter ook z’n pols. Het gooide z’n voorbereiding op de olympische tijdrit flink in de war. Hij moest tevreden zijn met zilver en dat was moeilijk voor hem. Tot slot deed ook Robert Gesink van zich spreken, hij won de koninginnenrit in de Vuelta. Pakt in 2017 een Nederlander de gele trui of de regenboogtrui?

Tekst gaat verder onder de foto

Dolle Dafne
Wat goed is, komt snel. Dafne Schippers had in 2015 nog maar net de meerkamp definitief voor de sprint verruild of ze pakte al goud op de 200 en zilver op de 100 meter bij het WK. De schijnwerpers waren in Rio vol op de enige blanke atlete in het verder donkergekleurde sprintersveld gericht. Twee dagen voor de 100 meter schoot het echter in haar lies, even werd zelfs getwijfeld over haar deelname. Ze liep toch en werd vijfde. Op de 200 meter, haar specialiteit, werd het net als op het WK een duel tussen de Jamaicaanse Elaine Thompson, winnares van de 100 meter, en Dafne. Bij de WK in 2015 won Dafne nipt, op 18 augustus in Rio waren de rollen omgekeerd. En dat was balen. Een dolle Dafne smeet haar spikes op de baan. Niet tevreden zijn met zilver, dat tekent echte winnaars.

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige overzicht ziet u op Blendle.

Delen: