Word abonnee

Helden in het nieuws

In beeld: Sportjaar 2016

door: Redactie Helden
20 december 2016

Het was weer een mooi sportjaar vol hoogte- en dieptepunten. Ook verloren we dit jaar meerdere grote sportlegendes, zoals Johan Cruijff en Muhammad Ali. Een foto-overzicht.

Vaarwel Johan
Zijn ziekte – in oktober 2015 werd bij hem longkanker geconstateerd – benaderde Johan Cruijffals een voetbalwedstrijd. “Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen.” Groot was de schok toen de beroemdste Nederlander en beste voetballer ooit op 24 maart toch overleed, op 68-jarige leeftijd. Bij leven een held. Een voorbeeld voor velen, iemand die met zijn foundation en university anderen de helpende hand toestak. Onnavolgbaar op het veld en vaak ook ernaast. In zijn postuum verschenen autobiografie Johan Cruijff, Mijn Verhaal zegt hij: “Ik werd niet altijd begrepen. Maar goed, Rembrandt en Van Gogh werden ook niet begrepen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Yuri-gate
Eindelijk, op z’n 33ste, mocht Yuri van Gelder zijn kunsten op de Spelen laten zien. Hij kwalificeerde zich op 6 augustus voor de toestelfinale ringen, die ruim een week later plaats zou vinden. Yuri besloot het te vieren met een bezoek aan het Holland House, dronk bier en kwam pas in de vroege ochtend terug in het olympisch dorp. Yuri werd daarop naar huis gestuurd. Weg olympische finale. Het land was verdeeld door Yuri-gate. Via een kort geding probeerde Yuri tevergeefs de uitsluiting ongedaan te maken. En zijn finale-oefening? Die kon hij alsnog op 21 augustus op Lowlands laten zien.

Tekst gaat verder onder de foto

Goodbye the Greatest
Floated like a butterfly, stung like a bee. The Greatest is niet meer. Op 3 juni overleed Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay, op 74-jarige leeftijd. Door de vele klappen die hij tegen z’n hoofd kreeg, leed hij na z’n bokscarrière aan de symptomen van de ziekte van Parkinson. De herinnering blijft vooral die aan de vitale Ali, voor wie mensen uit hun bed kwamen om hem tegen Joe Frazier en George Foreman te zien vechten in New York, Zaïre of Manilla. Niet alleen door zijn bokskwaliteiten viel hij op, ook door zijn scherpe tong; eigenlijk was hij de eerste rapper.

Tekst gaat verder onder de foto

D-Day
De landstitel kon Ajax eigenlijk niet meer ontgaan. Op 8 mei, de slotdag van de competitie, stonden Ajax en PSV gelijk in punten, maar het doelsaldo van de Amsterdammers was veel beter. Ajax moest op D-day uit naar De Graafschap, de ploeg die al was veroordeeld tot de nacompetitie, en PSV nam het op tegen PEC Zwolle. Ajax nam een 1-0 voorsprong, zag de 2-0 ten onrechte afgekeurd worden en ging op zoek naar de beslissing. Die kwam maar niet. In de 55ste minuut werd het ineens 1-1. Bryan Smeets was de boosdoener, en tegelijkertijd de held van Eindhoven. PSV won met 3-1, Ajax kwam de klap niet meer te boven. Net als in 2007 werd PSV opnieuw op de slotdag verrassend kampioen. De champagne smaakte prima in Eindhoven, de kater nam Ajax voor z’n rekening.

Tekst gaat verder onder de foto

Pirouettekoningin
'M’n balkje,' zo noemt Sanne Wevers het door velen zo gevreesde turntoestel altijd liefkozend. Er is niemand die zich zo veilig voelt op het tien centimeter brede onding. De 24-jarige turnster laat er oefeningen op zien die niemand anders beheerst. Met de drievoudige pirouette als specialiteit van het huis. Op 15 augustus liet ze opnieuw zien een koele kikker te zijn. Bij haar score van 15,466 kwam niemand in de buurt. Olympisch goud. Op de tribune hield tweelingzus Lieke het niet droog. Coach en papa Vincent had ook grote moeite zich in de plooi te houden.

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige overzicht ziet u op Blendle.

Delen: