Word abonnee

Helden in het nieuws

Jacco Eltingh: ‘Het is nu of nooit voor Federer’

door: Jasper Boks
20 november 2014

Roger Federer won nog nooit de Davis Cup. Dit weekend krijgt hij die kans, dan neemt Zwitserland het in Lille op tegen Frankrijk. Helden Online spreekt oud-tennisser Jacco Eltingh.

Ga je de Davis Cup-finale op de voet volgen?

“Ik zal zeker kijken, maar ben ook nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de AFAS Tennis Classics, het toernooi voor oude tennishelden dat Paul Haarhuis en ik voor de dertiende keer organiseren en dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 november wordt gehouden in Apeldoorn. Ik heb de Davis Cup altijd schitterend gevonden, maar het toernooi staat onder druk, is niet meer helemaal van deze tijd. Er is nu veel belangstelling voor de quest van Federer, maar dat neemt niet weg dat er na moeten worden gedacht over het Davis Cup-format. In de huidige vorm heeft het toernooi zijn langste tijd gehad, denk ik. Ik heb begrepen dat als Nederland thuis speelt, er geld bij moet. En niet alleen in Nederland, ook in andere landen is dat het geval. In nog maar enkele landen zijn ze blij met een thuisduel, dat kan niet de bedoeling zijn.”

'Federer kan nog steeds van iedereen winnen, maar het is voor hem wel heel lastig om nog een Grand Slam-titel te winnen'

Heb jij suggesties?

“Het zou goed zijn om de Davis Cup uit te smeren over twee seizoenen. Dan neemt de belasting voor de spelers af, omdat ze maximaal twee keer per jaar voor hun land hoeven uit te komen. Daarnaast wordt het toernooi prestigeuzer. Je krijgt als tennisser immers veel minder kansen om de Davis Cup te winnen.”

“Een andere optie is om er een format van te maken zoals de Ryder Cup in het golf. Je kunt dan denken aan een toernooi tussen de beste spelers van Europa tegen de beste tennissers van de rest van de wereld. Maar nog beter is wellicht om een team van Europa, één van Zuid-Amerika en één van Amerika-Azië-Australië het tegen elkaar op te laten nemen.”

Je bent ook toernooidirecteur van de AFAS Tennis Classics, een toernooi voor gepensioneerde toptennissers. Wanneer verwacht je Federer, 33 inmiddels, aan te kunnen trekken voor jouw toernooi?

“Wie weet over twee jaar. Maar ik weet wel zeker dat we hem dan heel flink zullen moeten betalen. Maar het zou het summum zijn als Federer ooit meedoet aan de AFAS Tennis Classics.”

Ben je voor de Zwitsers dit weekend?

“Ik gun Federer alle titels. Tegelijkertijd vrees ik dat als Federer deze titel wint, hij geen Davis Cup meer zal spelen. Dat is dus jammer voor het tennis. Op zijn 33ste is hij heel dicht bij de eerste plaats van Novak Djokovic gekomen. Ik denk dat hij in de eerste helft van 2015 zijn zinnen gaat zetten op een terugkeer op de eerste plek. Dat zou wat zijn. Dan trekt hij naar iedereen een lange neus, want niet veel mensen hadden verwacht dat hij nog in die positie zou komen. Federer kan nog steeds van iedereen winnen, maar het is voor hem wel heel lastig om nog een Grand Slam-titel te winnen. Dan moet hij zeven best-of-five-sets wedstrijden in dertien dagen afwerken en dat is gewoon een lastig verhaal als je ruim in de dertig bent, al ziet Federer er fysiek zelfs beter uit dan vorig jaar. Ha, als je dan ook nog bedenkt dat hij sinds dit jaar twee tweelingen thuis heeft. Bewonderenswaardig.”

'Federer is bereid extra risico te nemen voor deze prestigieuze, nog ontbrekende titel, zal misschien een injectie of sterke pijnstillers overwegen'

Federer trok zich zondag terug voor de finale van de ATP World Tour Finals tegen Djokovic. Kan hij wel van meerwaarde zijn tegen de Fransen?

“Dat is inderdaad de vraag, maar ik denk het wel. Federer had echt last van zijn rug, hij heeft meer dan 1200 wedstrijden gespeeld en maar drie keer afgezegd met een blessure. Dat zegt alles. Wel denk ik dat de Davis Cup-finale in zijn achterhoofd heeft meegespeeld. Als Federer een idee had dat hij kon winnen van Djokovic, dan had hij zeker gespeeld. Maar door zijn rugproblemen en de wetenschap dat hij daardoor kansloos was tegen Djokovic, was het verstandiger om zo’n besluit te nemen. Hoeveel pijn het hem ook deed om af te zeggen. Ik denk dat hij tegen de Fransen sowieso gaat spelen. Hij is bereid extra risico te nemen voor deze prestigieuze, nog ontbrekende titel, zal misschien een injectie of sterke pijnstillers overwegen.”

Frankrijk heeft het thuisvoordeel, speelt zeer waarschijnlijk met Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils in het enkelspel. Wat verwacht je?

“De Fransen hebben vorige week niet meegedaan aan de ATP World Tour Finals, daar deden de Zwitserse troeven Federer en Stanislas Wawrinka allebei aan mee. Monfils en Tsonga zijn uitgerust, hebben al een tijd kunnen trainen op de gravelbaan. De Fransen zijn beter voorbereid, hebben daarnaast een breder team. Met Julien Benneteau en Richard Gasquet erbij heeft de ploeg vier spelers uit de top dertig. Maar ja, met Federer en Wawrinka hebben de Zwitsers twee spelers uit de top vijf. De rol van Wawrinka zal erg belangrijk worden. Er zal veel druk staan op zijn enkelpartijen, door de fysieke toestand van Federer. Als hij mentaal op de been blijft, zie ik de Zwitsers winnen. Want de ploeg is er op gebrand om de quest van Federer te volbrengen. Als Federer de Davis Cup wil winnen, is het nu of nooit.”

Delen: