Word abonnee

Helden in het nieuws

Jans: ‘Ik doe niet weer het Jansjedansje’

door: Redactie Helden
1 april 2016

Wie herinnert zich niet de opgestoken middelvinger of het gekke dansje van Ron Jans na de gewonnen bekerfinale tegen Ajax? Het kenmerkt de trainer van PEC Zwolle. Hij oogt altijd vrolijk en is razend populair bij de fans. Maar Ron Jans heeft ook andere kanten. Hij kan flink boos worden, heeft een hekel aan wachten en houdt wel van een fanatiek spelletje klaverjassen.

Kan Ron Jans goed of slecht dansen?
“Dagelijks word ik nog geconfronteerd met dat dansje van mij. Jongetjes van tien die dan aan mij vragen: Ronnie, doe eens het Jansjedansje. Het eerste wat ik dan denk is: heb jij wel een opvoeding gehad? Mijn kinderen hebben geleerd om vreemde volwassenen aan te spreken met u en gebruiken al helemaal geen koosnaampje.

‘Ik ben geen Hans Kraay jr. die zijn jasje voor de tweede keer uittrekt’

Ik kan ook helemaal niet dansen, ha! Ik kan wel raar dansen, maar niet goed dansen. Als ik op straat word aangesproken met de vraag of ik dat dansje weer wil doen, dan is het antwoord natuurlijk nee. Ik ben geen Hans Kraay jr. die zijn jasje voor de tweede keer uittrekt.”

Kan Ron Jans goed of slecht boos worden?
“Ik kan het zeker wel. Als mensen mij wat langer kennen, weten ze dat ik boos kan worden. Op sommige momenten moet je ook gewoon boos worden. Als er dingen gebeuren die in mijn ogen echt niet kunnen, laat ik dat merken. Er kunnen gerust scheldwoorden aan te pas komen.

Ik zorg er altijd voor dat niet de hele wereld hoeft mee te genieten. Het kan zijn dat ik het voor de camera opneem voor een speler, maar dat ik binnen vier muren even vertel dat wat hij gedaan heeft, echt niet door de beugel kan.”

‘Ik heb een hekel aan stoplichten en wachtkamers’

Kan Ron Jans goed of slecht zijn geduld bewaren?
“Met mensen wel, maar verder niet. Ik heb een hekel aan stoplichten, wachtkamers en mensen die te laat komen. Als ik ergens heb afgesproken, ben ik eigenlijk altijd te vroeg. Het is een soort ongeduld.

Ik ben ooit een keer weggelopen bij een interview. Ik heb een goede band met die journalist, maar hij kwam altijd tien minuten te laat. Het was toen al de zoveelste keer dat hij te laat kwam. Als je een interview serieus neemt, ben je daarvoor op tijd. Of je laat weten dat je iets later komt.”

Kan Ron Jans goed of slecht overweg in het huishouden?
“De dingen die ik thuis doe, zitten meer in het huishouden dan in het klussen. Dat kan ik echt helemaal niet, ha. Daar heb ik een hekel aan en dus doe ik het gewoon niet. Maar gelukkig ben ik met iemand getrouwd die werkelijk alles kan! Als de wasmachine het niet doet, maakt mijn vrouw hem open en sleutelt eraan. Als er de wc verstopt is, er iets in de tuin moet gebeuren, er een gat in de muur geboord moet worden; mijn vrouw lost het op.

Als het gaat om opruimen, koffiezetten, ja dat lukt me nog wel. Koken kan ik ook. Pasta’s, stamppot en iets als nasi maak ik graag klaar. Maar ik hoef bijna nooit te koken. En als ik kook, komt het vaak van de afhaalchinees, ha!”

Kan Ron Jans goed of slecht de verleiding weerstaan om iets lekkers te pakken?
“Dat is een van mijn slechte eigenschappen. Ik hou ervan om ’s avonds iets lekkers te pakken, bijvoorbeeld een zak chips. Ik ben bezig om gewicht te verliezen, maar het lukt niet genoeg. Er zijn blijkbaar andere dingen die ik belangrijker vind waardoor het me niet structureel lukt.

Aan de andere kant voel ik me prettig bij hoe ik leef. Ik drink met mijn vrouw elke avond een glaasje wijn, dat vind ik lekker. Maar nooit teveel. Ik wil sowieso niet meer dronken of aangeschoten zijn. Want dan ben je er met je kop niet meer bij. Meedoen aan een tv-programma om af te vallen, zou ik absoluut niet willen. De enige die het kan oplossen, ben ik.”

‘Als ik vroeger verloor met kaarten, vlogen die over tafel’

Kan Ron Jans goed of slecht tegen zijn verlies?
“Als klein mannetje kon ik het helemaal niet hebben als ik verloor. Bijvoorbeeld bij een potje kaarten, dan vlogen de kaarten over de tafel als ik verloor. Als ik nu een spelletje klaverjassen speel, moet iedereen wel wat inleggen. Een keer moest Jesper Drost mij achttien euro betalen. Dan wil ik die hebben ook, ha. Ik hou ervan om een nederlaag bij mensen in te wrijven. Ik heb er ook een hekel aan om van mensen te winnen die het niet erg vinden om te verliezen.

Naarmate ik ouder werd, kon ik steeds beter met een verlies omgaan. Het hoort erbij en je moet het zien om te buigen naar iets positiefs. Ik kende trainers die na een nederlaag op de donderdag erna pas weer normaal deden. Daar heb ik echt geen zin in. Wij bespreken de wedstrijd na en vertellen elkaar de waarheid, daarna gaat de knop om en telt de eerstvolgende wedstrijd.”

Die eerstvolgende wedstrijd is zondag, om 16.45 uur tegen koploper Ajax. Het is één van de vele duels die Ron Jans nog mee zal gaan maken bij PEC. In januari verlengde hij zijn contract tot de zomer van 2017. “Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin. Als ik één ding geleerd heb in de afgelopen tijd, is het wel dat ik ergens wil werken waar ik gewaardeerd word, een visie is waar ik achter sta en mensen zijn met wie ik kan samenwerken. Dat heb ik bij PEC Zwolle. Ik vind dat belangrijker dan op het allerhoogste niveau werken en veel salaris verdienen.”

Delen: