Word abonnee

Helden in het nieuws

Jorritsma, Nuis en het filmpjesvirus

door: Redactie Helden
22 december 2015

Filmen, editen, een muziekje erbij en posten. LottoNL-Jumbo-sprinters Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma maken met veel plezier filmpjes voor de fans.

Voordat Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma klaar zijn met trainen, kunnen hun fans al genieten van een filmpje. De twee sprintkanonnen van LottoNL-Jumbo zijn binnen no-time klaar met het editen. “Dankzij een speciale app kan het binnen tien minuten afgerond zijn,” vertelt Jorritsma trots. “Als je het op de laptop doet, ben je er een middag mee bezig. En dat is niet de bedoeling.” Nuis vult hem aan. “Soms zijn we binnen een half uur klaar en soms ben je er twee dagen mee bezig.”

Nuis en Jorritsma maken veel gebruik van een GoPro-camera tijdens trainingskampen. Maar vooraf hebben de sprintkanonnen geen idee wat ze gaan filmen. “We nemen de GoPro af en toe mee naar een training, maar het is niet zo dat we van tevoren een paar punten hebben waar we iets mee willen doen. In principe schiet je gewoon wanneer je denkt: hé, dat is leuk,” legt Jorritsma uit.

Het scheelde niet veel of het filmen met de GoPro was in het water gevallen. “In juli gingen Kjeld en ik een keer naar een mooie omgeving in de buurt van Inzell toe. Op een gegeven moment waren we de GoPro kwijtgeraakt in het water. We wisten ongeveer waar hij lag, dus zwom Kjeld ernaartoe. Maar hij kon hem niet vinden. Toen probeerde ik het. Ik moest heel diep duiken. Uiteindelijk zag ik hem en had ik hem te pakken.”

Technologie
Nuis maakt al ruim vijf jaar filmpjes. Dankzij zijn vrienden, met wie hij dagelijks op straat te vinden was. “Ik heb in Zoetermeer een hechte vriendengroep waarvan er een aantal op een heel hoog niveau skaten. En een paar van hen zijn goed met video’s maken en editen. Dankzij hen ben ik er een beetje in gerold.”

Nuis merkt een groot verschil op tussen het inline skaten en het schaatsen. “In het schaatsen is er genoeg pers die je aandacht geeft, maar bij het inline skaten zijn weinig journalisten geïnteresseerd in je. Die sporters konden zichzelf alleen laten zien door een YouTube-filmpje te posten.”

Dankzij de GoPro-camera is er een grote stap gemaakt. “Doordat de technologie zo snel ging, wilden mensen steeds op een mooiere manier filmen. Het ging op een gegeven moment allemaal zo snel dat je wel bij moest blijven,” meent Nuis. Jorritsma vult zijn ploegmaat aan. “Je merkt gewoon dat de technologie heel erg vooruit is gegaan.”

Patroon
De filmpjes zijn vaak kort, op Instagram maximaal vijftien seconden en op Twitter hooguit dertig seconden. Alleen op Facebook heb je onbeperkte ruimte. “Maar er zit geen vast patroon in hoor,” gaat Jorritsma verder. “De ene keer maken we een filmpje voor Twitter, de andere keer weer voor Instagram of Facebook.”

Lees het verhaal verder op schaatsen.nl.

Delen: