Word abonnee

Helden in het nieuws

Kalff: ‘Iedereen houdt nu rekening met Max’

door: Redactie Helden
24 mei 2015

Max Verstappen rijdt zondag zijn eerste Grand Prix van Monaco. De Nederlander kende het stratencircuit van Monaco tot aan deze week alleen nog maar van de simulator. Tóch wist Verstappen in zijn Toro Rosso te imponeren door tijdens de vrije trainingen de tweede tijd te noteren, vlak achter de Mercedes van Lewis Hamilton. In aanloop naar de piste in het prinsdom sprak Helden Online met oud-coureur en Formule-1 verslaggever Allard Kalff.

Afgelopen donderdag heeft Max Verstappen opnieuw een puike prestatie geleverd door tijdens de eerste vrije training in Monaco de tweede tijd te behalen. Waar gaat dit eindigen?
“Het was inderdaad een fantastische dag voor Max. Deze prestatie pakken ze niet meer van hem af! Hij heeft niet alleen indruk gemaakt omdat het verschil met de tijd van Lewis Hamilton zo klein was, maar ook omdat dit pas de eerste keer is dat hij op het circuit van Monaco heeft gereden. We moeten alleen wel reëel blijven, het was pas donderdag en dat betekent dat dit geen garantie is voor vandaag. Normaal gesproken zullen Mercedes en Ferrari voor de bovenste plekken gaan en met Red Bull is het altijd even afwachten. Dat zou betekenen dat hij zich voor de tweede helft van de top tien zou moeten kunnen kwalificeren. Ik verwacht dat de andere coureurs zich tijdens de kwalificatie ook gaan verbeteren en in Monaco is alles mogelijk. Vandaag kan alles dus weer anders zijn…”

'Sainz en Verstappen rijden de sterren van de hemel'

Ook Max’ teamgenoot Carlos Sainz gooit hoge ogen dit seizoen, hoe belangrijk is een goede teamgenoot voor een Formule-1 coureur?
“Een sterke teamgenoot is het beste wat je kan overkomen als autocoureur. Omdat Sainz het ook zo goed doet, moet Max continu honderd procent zijn. Daardoor maken ze elkaar beter. Het is voor Toro Rosso natuurlijk super dat ze twee van die rookies hebben die uitstekend presteren. Ze zijn met z’n tweeën samen volgens mij net zo oud als Kimi Räikkönen en Jenson Button in hun eentje, maar ze rijden de sterren van de hemel!”

Is Sainz in Spanje net zo’n grote held als Verstappen in Nederland?
“Sainz heeft in Spanje natuurlijk nog wel Fernando Alonso voor zich zitten, maar wij hebben in Nederland een fantastische hype rond Max Verstappen. Ik denk dat dat bij Sainz iets minder het geval is, maar uiteindelijk zal een hype je niet helpen een top Formule 1-coureur te worden. Alleen goede resultaten maken je een top Formule 1-coureur en daar zijn ze in mijn ogen allebei hard mee bezig.“

Ook de Spaanse kranten 'AS' en 'Sport' besteden volop aandacht aan Sainz en Verstappen:

Wie van de twee 'rookies' heeft volgens jou de meeste potentie?
“Max is vier jaar jonger, dus je zou zeggen dat Max een paar jaar langer de tijd heeft om zich te ontwikkelen. Ik denk dat het moeilijk te voorspellen is wie er straks een betere coureur gaat worden. Laat ik voorop stellen dat ze het allebei geweldig doen.“ 
 

'De discussie over dat Max te jong zou zijn, is helemaal voorbij'

Door zijn knappe prestaties kon Max rekenen op veel lof uit de Formule 1- wereld, onder andere op social media. Wat doen die lovende woorden met een jonge coureur?
“Ik denk dat Max het allemaal lekker aanziet. Die lovende woorden zijn leuk, maar ook niet meer dan dat. Ze staan namelijk los van zijn prestaties op de baan. Uiteindelijk moet je het dáár laten zien en dat is ook precies waar Max constant mee bezig is. Dat Max ook door andere teams wordt gecomplimenteerd, geeft aan dat ze nu rekening met hem houden. Voorheen laaide de discussie op dat hij te jong zou zijn voor de Formule 1, maar die discussie is nu helemaal voorbij.”

Hoewel Verstappen vorig jaar nog indruk maakte op het prestigieuze Formule 3-stratencircuit op Macau, wordt dit zijn eerste race op de krappe baan in Monaco. Kun je door het gebrek aan ervaring spreken van een nadeel voor Max?
“Nee, ik denk dat dat wel meevalt. Hij heeft een aantal keer in de simulator geoefend, hij heeft laten zien dat hij kan presteren in Monaco en hij weet nu waar de valkuilen van dit circuit zitten. Daarnaast heeft hij inderdaad laten zien dat hij zich thuis voelt op stratencircuits. Dat heeft hij vorig jaar bewezen in Macau, maar bijvoorbeeld ook in de straten van Pau. Dat Max talent heeft, staat bij iedereen buiten kijf. Ik denk alleen dat niemand had verwacht dat hij ook in staat is om in zo’n oefensessie in Monaco als tweede te eindigen. Daarbij komt dat alle coureurs tijdens de oefensessie waarin Max tweede werd in dezelfde omstandigheden hebben gereden. Het was niet zoals bij de tweede oefensessie, waarin het ging regenen, dat iedereen verschillende kansen had. Dat maakt zijn prestatie alleen nog maar mooier!”

Helden sprak Kalff eerder over Max Verstappen:

Delen: