Word abonnee

Helden in het nieuws

Kalff: ‘Max Verstappen kan wereldkampioen worden’

door: Redactie Helden
12 maart 2015

De ogen van de hele wereld zijn zondag gericht op het 17-jarige Formule 1-fenomeen Max Verstappen. De jongste F1-coureur ooit start in zijn Toro Rosso Renault in Melbourne in de openingsrace van het seizoen, de Grand Prix van Australië.

“Hij is uniek in de wereld en is op dit moment het fenomeen Ayrton Senna aan het overstijgen. Die jongen is angstaanjagend goed”, zegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. RTL-televisiecommentator Allard Kalff volgde voor Eursport en RTL live de races van vader Jos Verstappen en is nu ook lyrisch over Max. “Een groter talent is er niet en hij laat zich niet gek maken door wat voor druk dan ook. Voor iemand van zeventien jaar is hij echt uniek. Hij heeft alles onder controle in en rond zijn wagen.”

Maar Max is pas zeventien jaar…
“Hij is inderdaad nog erg jong, maar in zijn hersens mag je er een aantal jaren bijtellen. Toch is het beter geen verwachtingen te hebben. Hij is een debutant en moet de tijd en ruimte krijgen om Formule 1-coureur te worden. Dat betekent ook alle valkuilen en hindernissen ondergaan. Max kan bijvoorbeeld in Melbourne na bocht één in de grindbak staan. Ook dat is autosport.”

'Laat ik Nederland er alvast op voorbereiden dat Max een wereldprestatie levert als hij negende of tiende wordt'

De hele wereld kijkt zondag mee als hij aan de start staat in Melbourne. De jongste coureur ooit. Iedereen heeft er een mening over. Kan Max met die druk omgaan?
“Ik zal je wat geks zeggen: hij zal best wat wedstrijdzenuwen hebben, maar als het om druk gaat, werkt zijn jeugd in zijn voordeel. Voor hem is het een race, zoals hij er al 48 gereden heeft. Max is zo koel en berekend dat hij achter het stuur alles onder controle heeft. Hij zal er echt onbevangen ingaan. Hij zal alleen moeten dealen met bijvoorbeeld de tijdsdruk, dat vraagt ervaring. Die is heel anders dan tijdens testdagen. Die kun je niet trainen. Als er in Melbourne een probleem is met de motor, dan mist hij mogelijk een training en loopt hij meteen achter op het programma. Daar moet je mee kunnen omgaan. Nog belangrijker is dat hij moet accepteren dat hij nog niet de snelste is. Mercedes, Ferrari en Williams gaan normaal gesproken harder en dat is wennen voor een jongen die altijd voor het podium heeft gestreden en niet weet wat verliezen is.”

En de fans verwachten natuurlijk dat hij meteen de strijd aangaat met de Formule-vedetten als Lewis Hamilton of Sebastian Vettel. Hoe realistisch is dat?
“Dat gaat niet gebeuren. Normaal gesproken zijn er 4 teams sterker. Mercedes, Red Bull Renault, Williams en McLaren. En ook Ferrari zal in de meeste wedstrijden sneller zijn, vrees ik voor Max. Laat ik Nederland er alvast op voorbereiden dat Max een wereldprestatie levert als hij negende of tiende wordt. Dat zal in de meeste GP’s echt het maximaal haalbare zijn. Je bent zo goed als je materiaal.”

'Max is rustiger, berekender en communicatiever. Minder impulsief' 

De start van vader Jos Verstappen bij Benetton in 1991 in de Formule 1 was niet bepaald een succes. Jos belandde nog weleens in de grindbakken, maakte cruciale stuurfouten en had een dramatisch eerste seizoen. Waarin verschilt Max Verstappen van de toen 21-jarige vader Jos?
“Dat kun je niet vergelijken. Max is het afgelopen jaar klaargestoomd voor de Formule 1. Heeft ongelofelijk veel kunnen testen en hij heeft met de beste adviseurs kunnen werken. Met mensen als manager Raymond Vermeulen en vader Jos staat er een goede groep mensen om hem heen, die hem waanzinnig goed begeleiden. Jos moest het in zijn tijd maar uitzoeken. Die kwam als testrijder bij Benetton en werd in het diepe gegooid toen JJ Lehto zijn nekwervel brak.”

En over het algemeen, waarin verschillen vader en zoon dan van elkaar?
“Max is rustiger. berekender en communicatiever. Minder impulsief. Dat komt ook omdat Max steeds weer op die ring van goede mensen kan terugvallen. Hij is ook zo ongeveer zijn hele jonge leven al op dit avontuur voorbereid. Toen hij zeven jaar was, zat hij al in een kart. Max is een fenomeen.”

'Grote teams kijken eerst naar de uitzonderlijke talenten en in die categorie zit Max Verstappen

Hoe ver kan hij komen? Wereldkampioen? Ondanks het feit dat hij uit een klein land komt en dus commercieel minder aantrekkelijk lijkt?
“Dat is al lang het probleem niet meer. Montoya komt uit Colombia en reed ook voor McLaren. Kijk naar de Finnen Kimi Räikkönen en Mika Häkkinen. Als hij goed is, is hij goed. De grote teams kijken eerst naar de uitzonderlijke talenten en in die categorie zit Max Verstappen. Hij heeft talent genoeg om ooit wereldkampioen te worden.”

Delen: