Word abonnee

Helden in het nieuws

Kramer: ‘Allround een veredelde sprintwedstrijd’

door: Redactie Helden
26 december 2015

Sven Kramer is voor de tweede keer deze week Nederlands kampioen geworden. Kramer won voor de zesde keer de 10 kilometer op een NK afstanden. Hij versloeg Erik Jan Kooiman en Bob de Vries. Jorrit Bergsma werd vierde. 

De massastart, de teamsprint en de ploegenachtervolging. Het zijn de drie meest nieuwe onderdelen in de schaatssport. De één is er blij mee, de ander wat minder. Sven Kramer is geen tegenstander van deze onderdelen, maar voor hem is het geen noodzaak.

“Uiteindelijk doen ze dit om de sport aantrekkelijker te maken. Maar ik denk dat je er niet veel mee verandert,” beweert Kramer tijdens een persmoment van Lotto-Jumbo. “Ik denk dat de essentie van het probleem hetzelfde blijft. Ik vind het allemaal prima, maar voor mij staan de individuele nummers bovenaan. En ik denk dat dat voor meerdere sporters geldt.”

Kritiek kwam er vooral op de tien kilometer. Die zou volgens de ISU 'te saai en te voorspelbaar zijn'. Maar dat begint juist te veranderen. Kramer is niet meer de enige kaper op de kust op de tien kilometer. Zo zijn Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman de concurrentiestrijd al met Kramer aangegaan. En sinds dit seizoen ook Ted-Jan Bloemen. De tot Canadees genaturaliseerde Nederlander verbeterde in Salt Lake City zelfs het wereldrecord op de langste afstand.

'Uiteindelijk verkoopt de sport zichzelf wel'

Volgens Kramer komt die concurrentie de sport alleen maar ten goede. “Als je naar de laatste wereldbekers kijkt, was de tien kilometer spannender dan vele andere afstanden. Maar goed, uiteindelijk verkoopt de sport zichzelf wel. Het gaat in een golfbeweging. En het hangt natuurlijk ook van de lichting af.”

Allround
Ook de allroundtoernooien werden met argusogen door de ISU bekeken. Tijdens een ISU-congres werd vorig jaar besloten om de tien kilometer bij de EK’s in te wisselen voor de duizend meter. Met als gevolg meer 'spanning'. “Tja, dan wordt het natuurlijk wel een veredelde sprintwedstrijd met de 500, 1000, 1500 en 5000 meter.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het voorstel kreeg veel kritiek te verwerken, onder meer van de schaatsers zelf. Ook de leden binnen de ISU waren het onderling niet met elkaar eens. De KNSB kwam mede daardoor met een nieuwe opzet. In plaats van de 1000 meter moet de 3000 meter komen. Dat voorstel wordt in de zomer van 2016 in Dubrovnik voorgelegd. En dan komt er een beslissing.

Kramer vindt het maar niks. “Ach, de KNSB wil elk jaar wat anders. Kijk, ik ben een voorstander van een groot vierkamp en dat zal ik ook blijven. Maar als zij het willen veranderen, moeten ze dat lekker doen. Of ik dan meedoe is een tweede,” stelt Kramer. “Mijn laatste twee jaar zullen echt niet kapotgemaakt worden met een EK allround. De Spelen zijn veel belangrijker. Ik stel de beste route op richting de Spelen en als er geen EK allround inpast, rijd ik hem niet.”

Massastart
Kramer zal dit weekend de nationale titel op de vijf en tien kilometer willen verdedigen. Ook op de 1500 meter hoopt hij een rol van betekenis te kunnen spelen, maar dat is niet vanzelfsprekend. “Het is een haat-liefdeverhouding. Ik weet van mezelf dat 'ie vaak goed is op de momenten dat het moet. Daar houd ik me maar aan vast.”

'Ik kan zeker niet op dit niveau op alle facetten gaan mikken'

Kramer reed dit seizoen maar twee 1500 meters, in Enschede en in Calgary. “Dat komt omdat ik van mening ben dat mijn 1500 pas gaat als de basis goed is. Dus als de vijf en tien kilometer goed lopen, komt die 1500 ook wel,” weet Kramer. “Maar ik moet hem wel goed bijhouden, vooral richting die allroundtoernooien. Zeker met een Bart Swings, Sverre Lunde Pedersen en Denis Yuskov van dit moment.”

Naast deze drie afstanden komt er wellicht nog een vierde nummer aan te pas. De massastart. Gerben Jorritsma en Patrick Roest rijden hem sowieso van zijn team, de derde rijder is nog onbekend. “Óf ik óf Douwe de Vries. Het lijkt me zeker leuk om te rijden, maar het is niet het belangrijkste. Of ik wereldkampioen massastart wil worden? Zou leuk zijn, maar die illusie heb ik zeker niet.”

“Ik kan zeker niet op dit niveau op alle facetten gaan mikken en denken dat ik alle ballen in de lucht kan houden. Dat is onrealistisch. Voor mij is het belangrijkst dat de vijf heel erg goed gaat en daarop voortlopend de tien. En verder hoop ik de allroundtoernooien dit jaar te winnen, maar dat zal moeilijk genoeg zijn.”

In Helden 28 staat een groot verhaal met Sven Kramer. Het hele interview is hier te lezen. 

Delen: