Word abonnee

Helden in het nieuws

Kramer: ‘M’n grenzen heb ik nog steeds niet gevonden’

door: Redactie Helden
18 oktober 2016

Hij staat al ruim tien jaar aan de top. Van slijtage is nog geen sprake bij Sven Kramer. We spraken het boegbeeld van Team LottoNL-Jumbo en het Nederlandse schaatsen meerdere keren in aanloop naar het nieuwe seizoen. Over zijn wielerambities, zijn bezoek aan vriendin Naomi van As in Rio en zijn gedrevenheid.     

Door: Jaap Stalenburg 

3 oktober 
'Staken is een optie'
“Ik vind het nodig om in Utrecht bij de ledenraad te zijn. Eigenlijk moet ik nu naar Inzell, maar ik wil er per se bij zijn. Het gaat om serieuze zaken waarover wij als rijders, sponsors, maar ook de gewesten in discussie zijn met bestuur en directie van de KNSB. En het gaat echt niet alleen om geld, meer nog om vertrouwen dat nu totaal ontbreekt. Het gaat om de toekomst van onze sport.
Ik ben vandaag wel eerder weggegaan, omdat ik niet te laat in het trainingskamp wil zijn. Het frustreert me dat we maar niet tot een oplossing komen. De beslissingen zijn nu weer vooruitgeschoven tot één dag voor het begin van het schaatsseizoen. Daar ben ik niet blij mee, maar het kan blijkbaar niet anders. We houden zelfs de optie van een staking open. Op papier gaat het om een bezuiniging bij de bond van bijna drie miljoen euro die ze voor een deel ook bij de schaatsers willen neerleggen door te bezuinigen op de premiepot. Ik denk dat de bond genoeg mogelijkheden heeft om die besparing binnen de eigen organisatie voor elkaar te krijgen, daar kan nog wel bezuinigd worden op fte's.

'Bij de KNSB besturen ze vanuit ivoren torens en zijn ze allesbepalend'

Maar de hele discussie gaat veel verder. Bij de KNSB besturen ze vanuit ivoren torens en zijn ze allesbepalend. Daar hebben ook de vrijwilligers uit de gewesten en de teams heel grote moeite mee. Als het nodig is om rigoureus te bezuinigen, dan willen we daar ook over meepraten. Het gaat meer om vertrouwen dan om de euro’s.
Eigenlijk moet ik daar nu helemaal niet mee bezig willen zijn, zo vlak voor de start van het nieuwe schaatsseizoen. De hele discussie blijft nu zeker tot eind oktober doorgaan, omdat er weer vertraagd wordt. Ik weet niet of het bewust gebeurt, maar het is wel heel vervelend.

Ik kijk uit naar het trainingskamp in Inzell, waar ik m’n hele leven al kom. Ik geloof niet dat ik ooit een herfstvakantie anders heb doorgebracht dan daar rond de ijsbaan. Alle teams zijn daar en ik merk in de onderlinge wedstrijden ook dat de spanning toeneemt. Iedereen let op elkaar en de resultaten van de eerste wedstrijden worden goed bekeken. Ik houd daar wel van. Inzell is ook perfect om te trainen. De hal heeft een goede ijsbaan en ook de andere trainingsfaciliteiten zijn prima. In de omgeving kan ik ook nog eens perfect fietsen en we komen er zo vaak dat ik me er altijd thuis voel. Dit is de perfecte afronding van een aanloop naar het nieuwe seizoen. Ik voel me nu prima. Nog altijd nauwelijks pijntjes en ik denk dat we de goeie balans hebben gevonden in onze trainingsplanning.

'De focus zal nog meer komen te liggen op de vijf en tien kilometer'

Voor mij stijgt ook de spanning, omdat we in het jaar voor de Olympische Spelen zitten en we nog gerichter gaan werken richting Pyeongchang. De focus zal nog meer komen te liggen op de vijf en tien kilometer en ik zal af en toe een World Cup laten schieten. De druk zal ook groter worden, maar daar heb ik mee leren dealen en die raakt me niet meer. In Inzell is het in oktober vooral finetunen. De techniek perfectioneren. Met coach Jac Orie in discussie gaan over de meest optimale technische details. En na de training lekker in de frisse berglucht een koffie doen. Beetje ouwehoeren met andere schaatsers.

De afgelopen maanden waren zeker pittig. Bij Jac en z'n staf moet je iedere dag scherp zijn. De grote winst van de afgelopen maanden is dat ik de zwaardere trainingen goed aankan en dat ik in alle rust naar de eerste kwalificatiewedstrijd in Groningen kan toeleven. Daar worden de World Cup-plaatsen voor de eerste serie verdeeld. Voor mij begint vanaf eind december, vanaf de KPN NK, het seizoen pas echt. Dan komen het EK en de WK’s en daarop ligt de focus, daar moet het gebeuren. Daar word ik op afgerekend. Het wordt alweer mijn elfde seizoen en eigenlijk ben ik nog net zo gemotiveerd als in 2005 toen ik dit voor het eerst meemaakte.”

Het complete verhaal met Sven Kramer is te lezen in de nieuwe Helden die dinsdag in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Delen: