Word abonnee

Helden in het nieuws

Kuijt: ‘We hadden Duitsland kunnen verslaan’

door: Redactie Helden
15 december 2014

Helden Online telt in december af naar 2015 en doet dat door dagelijks een mooi sportmoment van 2014 te belichten. Vandaag: Het Nederlands elftal verslaat Mexico op het WK.

Even leek het erop dat het Nederlands elftal zou stranden in de achtste finale. Totdat daar opeens Wesley Sneijder was die Nederland in de 88ste minuut op 1-1 bracht. Vervolgens zou Klaas-Jan Huntelaar diep in blessuretijd de wedstrijd vanaf de penaltystip beslissen, nadat Arjen Robben even ervoor was neergehaald. Nederland ging nog niet naar huis en zou het uiteindelijk in de kwartfinale opnemen tegen Costa Rica.

Het duel tegen Mexico was extra speciaal voor Dirk Kuijt. Hij speelde tegen de Mexicanen zijn honderdste interland. Daarnaast was 29 juni ook de datum waarop zijn vader zeven jaar eerder overleed.  

Kuijt had een speciale band met zijn vader zo vertelde hij eerder aan Helden Magazine. “Privé is het overlijden van mijn vader het dieptepunt. Hij was mijn grootste supporter en heeft tot zijn dood bijna al mijn wedstrijden gezien, met als laatste de Champions League-finale van 2007. Ik geloof nooit in toeval, maar dat heeft zo moeten zijn.”

‘Ik lag nachten wakker, was mezelf niet meer’

“Ik heb het na zijn dood heel moeilijk gehad, dat had ik niet voorzien. Ik had het moeilijk met doorleven. Ik lag nachten wakker, was mezelf niet meer. Ik had wedstrijden bij Liverpool dat ik bij het betreden van het veld naar de tribune keek en mijn vader zag zitten, dat ik echt het gevoel had dat hij er zat. Dat gaf me een behoorlijke schok en leidde me heel erg af van wat ik moest doen, van bezig zijn met voetballen. Maar ik kon het niet loslaten, ik was zo met mijn vader bezig dat het voetballen er onder leed. Het gebeurde, het overkwam me en ik kon er niets aan veranderen. Ik raakte mij basisplaats kwijt bij Liverpool, louter omdat ik mezelf niet was. Ook toenmalig bondscoach Marco van Basten selecteerde me niet meer. Dat zorgde eigenlijk voor de ommekeer. Ik realiseerde me dat er iets moest veranderen.”

'We kregen veel kritiek in het begin en hebben toch heel goede teams verslagen'

Nederland verloor uiteindelijk in de halve finale van Argentinië. Volgens Kuijt was Nederland in staat geweest de Duitsers van de titel af te houden, maar het mocht niet zo zijn. “Ik ben enorm teleurgesteld, we waren heel dicht bij het bereiken van de finale. Ik was er ook van overtuigd dat we Duitsland konden verslaan. Het zou enorm teleurstellend zijn om met twee nederlagen naar huis te gaan. We geloofden in onszelf, we hebben veel mensen verrast. We kregen veel kritiek in het begin en hebben toch heel goede teams verslagen. Spanje, Chili en vandaag geven we Argentinië weer een zware tijd. Dat is knap,” aldus de speler eerder tegen Helden.

Na 104 interlands zette Kuijt een punt achter zijn interlandloopbaan. Hij volgde de wedstrijd tegen Kazachstan, de eerste als ex-international, vanaf de bank in zijn woonkamer. Samen met zijn kinderen keek hij naar het duel. “Gertrude en ik keken samen met de kinderen, de kleintjes niet tot het einde. Ja, ze zaten in het oranje, ze waren ook al in oranje shirts naar school gegaan. Ik vond het best moeilijk om thuis te kijken en was dolblij dat we wonnen. In zo'n wedstrijd kun je het nooit goed doen, want ook 5-0 winst vinden we normaal. We hadden voor rust 78 procent balbezit, dan is het best knap dat je na die 0-1 toch nog wint.”

Delen: