Word abonnee

Helden in het nieuws

Lars Veldwijk: ‘Ik heb me eenzaam gevoeld’

door: Luuc Renema
25 juli 2015

Toen Lars Veldwijk (23), de nieuwe spits van PEC Zwolle, afgelopen jaar op een zijspoor belandde bij Nottingham Forest, was zijn plezier in voetbal voor even verdwenen. De boomlange aanvaller met het uiterlijk van een befaamde popster (opgeschoren haar, hipsterbaard, armen vol tatoeages) hoopt onder de rook van de Peperbus de liefde voor de bal weer terug te vinden. “Het was heerlijk om eindelijk weer te scoren.”

Ongeveer een jaar geleden lachte het leven Veldwijk nog toe. Na mislukte avonturen bij FC Utrecht en FC Dordrecht besloot de boomlange spits een stapje terug te doen. Hij ging voetballen bij Excelsior. Een gouden keuze. Veldwijk wees de Rotterdammers met dertig doelpunten de weg naar promotie en werd bovendien topscorer van de Jupiler League.

PEC Zwolle volgde de verrichtingen van de aanvaller op de voet en wilde hem graag inlijven. “Maar voordat we met hem in gesprek konden gaan, was hij al naar Engeland,” licht Ron Jans toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Nottingham Forest had er geen doekjes om gewonden. De club die uitkomt in de Championship, het tweede niveau van Engeland, was vanaf het eerste moment duidelijk in wat ze wilden: Lars Veldwijk aan de selectie toevoegen. “Toen Nottingham kwam, waren ze zó concreet. Binnen een week was alles geregeld. Daar sprak veel vertrouwen uit.”

'Binnen een week was alles geregeld. Daar sprak veel vertrouwen uit'

De spits toog naar Engeland en kwam in een compleet andere voetbalwereld terecht. Een wereld waarin voetbal werk is. Business as usual. Veldwijk legt uit: “Je komt op training, doet daarna wat extra’s en dan ga je weer naar huis. Heel anders dan in Nederland. Hier lunch je samen. De spelers en mensen van het kantoor zitten kriskras door elkaar. Daar ben je vrij om op de club te lunchen, of gewoon thuis. Je kan weg wanneer je wil.”

“Het trainingscomplex is afgesloten met een hek. Je rijdt naar binnen, doet je ding en gaat weer naar buiten. That’s it.”

Het leven in Engeland bevalt Veldwijk wel. Nottingham is een middelgrote stad met ongeveer 270.000 inwoners en vooral bekend vanwege Robin Hood. “Nottingham is een leuke stad. Niet te groot en in het midden van Engeland. Het leven daar was heel mooi. Qua speelminuten was het minder.”

In het begin was alles nog koek en ei. Veldwijk kreeg van trainer Stuart Pierce de tijd om te aarden. Toen hij het goed deed, kreeg hij steeds meer minuten. Tot het noodlot toesloeg. Door tegenvallende prestaties werd Pierce ontslagen en kwam in de naam van Dougie Freedman een nieuwe coach.

“Als er een nieuwe trainer komt is het altijd even afwachten,” vertelt Veldwijk. “Mensen zeggen wel dat iedereen op nul begint, maar een trainer heeft altijd wel z’n voorkeuren. Voor mij heeft de trainerswissel niet goed uitgepakt.”

'Voor mij heeft de trainingswissel niet goed uitgepakt'

Hoe merkte je dat?
“Je voelt in het begin aan of een trainer aandacht aan je besteedt of een beeld van je heeft. Hij zei tegen mij dat hij me niet kende. Ik mocht het op de training laten zien. Voor mijn gevoel heb ik dat wel gedaan, maar ik heb mijn kans nooit meer gehad. Na twee weken voelde ik al dat het niet goed zat.”

Heb je er dan met tegenzin gezeten?
“Ik hecht veel waarde aan gezelligheid, dat heb ik daar wel gemist. Hier kan ik snel naar mijn familie. Dat maakt het leven wel een stuk makkelijker. De laatste twee maanden heb ik er met tegenzin gezeten. Toen zat ik ook niet meer bij de selectie en dan voel je je op sommige momenten eenzaam.”

Heb je je opgesloten gevoeld?
“De laatste twee maanden wel. Als je traint ben je rond twee uur klaar. Wat doe je de rest van de dag dan? Als je alleen bent, ga je een beetje gamen op de Playstation. Maar als je dat hele dagen doet, word je daar ook niet vrolijk van. Dat is niet wat je wil. Voor mij was het ook heel prettig dat mijn vriendin er was. Als zij een week terugging naar Nederland, was ik erg eenzaam.”

Heb je spijt van je keuze om naar Engeland te gaan?
“Spijt heb ik nooit. Ik ging er met een bepaalde doelstelling naartoe. Uiteindelijk ben ik niet geslaagd. Als het wel was gelukt, dan had iedereen nu gezegd dat het een prachtige stap was.”

Veldwijk telde de dagen af. Wachtend op het eind van het seizoen. Wachtend om eindelijk weer een doelpunt te kunnen scoren. Wachtend om belangrijk te kunnen zijn voor zijn team. “Als je weinig speelt voel je je geen onderdeel van het team en als voetballer wil je gewoon belangrijk zijn.”

'PEC Zwolle heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd. Dat maakte de keuze makkelijker'

“Ik wilde graag terug naar Nederland. PEC en Willem II waren geïnteresseerd. Dan ga je nadenken. Zwolle heeft de afgelopen jaren altijd goed voetbal gespeeld, heeft twee keer achter elkaar in de bekerfinale gestaan. Ze hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd. Dat maakte de keuze makkelijker.”

In Zwolle hoopt Veldwijk eindelijk weer belangrijk te kunnen zijn. Na een troosteloos seizoen in Engeland is de hunkering naar doelpunten enorm. Dat blijkt uit de voorbereiding. Veldwijk scoorde tot nu toe in elke wedstrijd een doelpunt. “Als ik die lijn doortrek, wordt het nog een mooi seizoen,” grapt de aanvaller.

Tekst gaat verder onder de foto

“Het was heerlijk om eindelijk weer te scoren. Dat is belangrijk voor een spits. Een doelpunt maken geeft vertrouwen. Daar ga je beter van spelen. Vorig jaar heb ik helemaal niet gescoord. Dat was nieuw en leerzaam. En zeker ook lastig, ja.”

Hoe voelt het voor Lars Veldwijk om een doelpunt te maken?
“Ja, dat is een heerlijk gevoel. Ik heb daar nog wel een grappig verhaal over. Altijd als ik in een stadion kom, kijk ik eerst even naar de doelen, hoe ze eruit zien. Ik kan me er echt aan irriteren als de netten er niet mooi bij hangen.”

“Vroeger keek ik veel naar Ajax. Die hadden een soort van stang in het doel en elke keer als je hard over het gras schoot, hoorde je die stang en kwam die omhoog. Als je dan scoort, geeft dat echt een heerlijk gevoel.”

'Ik kan me er echt aan irriteren als de netten er niet mooi bij hangen'

Veldwijk is bij PEC de vervanger van Thomas Necid, de Tsjechische spits die veertien doelpunten voor de Blauwvingers scoorde. Dat zorgt niet voor druk bij de 23-jarige aanvaller. “Er is altijd druk. Als je in een vol stadion speelt, staat er ook druk op. Als je een paar keer niet scoort, weet je dat er naar je gekeken wordt. Ik heb daar geen last van.”

“Ik weet niet waarom ik extra druk zou moeten hebben omdat ik de opvolger van Necid zou zijn. Necid heeft het goed gedaan, maar het is niet onmogelijk om hem te evenaren. Het zou mooi zijn als ik er ook veertien kan maken. Je moet gewoon zelfvertrouwen hebben. Ik geloof erin.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jans: “Veldwijk is niet de vervanger van Necid. Hij is onze spits. Dat zeg ik op die manier, want Lars Veldwijk is Lars Veldwijk en hij moet niet spelen zoals Thomas Necid. Er zijn wel wat overeenkomsten. Lars moet bewijzen dat hij niet alleen in de Jupiler League doelpunten kan maken, maar ook eredivisiewaardig is. Ik denk dat hem dat gaat lukken.”

De trainer van de Zwollenaren is tevreden met de aanvalsleider. “Heel tevreden. We doen iets rustiger met hem aan omdat hij vorig jaar maar twee keer de volle negentig minuten heeft gespeeld, maar ik zie nu al verbetering bij hem. Ook als persoon. Hij heeft het volgens mij heel erg naar zijn zin hier.”

'Veldwijk is niet de vervanger van Necid. Hij is onze spits'

Veldwijk besluit: “Ron Jans geeft mij het plezier terug op dit moment. Ik vind het heel prettig om met hem te werken. Hij is altijd in voor een grapje, maar heeft ook een serieuze kant. Jans combineert dat heel goed. En hij heeft veel ervaring. Dat is op dit moment wat ik nodig heb, denk ik.”  

Delen: