Word abonnee

Helden in het nieuws

Letschert: ‘Bokito en kabouters maken de finale te gek’

door: Redactie Helden
22 april 2016

Voor het eerst sinds 2004 staat FC Utrecht zondag weer in de bekerfinale. De club uit de Domstad neemt het op tegen Feyenoord, net als in 2003. In aanloop naar de finale speelden we een quiz met verdediger Timo Letschert en testten we hem over de feiten van Utrecht en Feyenoord in de KNVB-beker.

De eerste vraag is een makkelijke. Wie won vorig jaar de KNVB-beker?
Zelfverzekerd: “PEC Zwolle.”

Toch niet zo makkelijk dus, want het is fout. Een van je oude clubs was het.
“Oh ja, FC Groningen natuurlijk. Dat wist ik wel. Ik heb die bekerfinale bijgewoond, ik was destijds ook voor Groningen.”

Wanneer won FC Utrecht voor het laatst de beker?
“Tegen Feyenoord toch?”

Als blijkt dat het antwoord nee is, vraagt Timo het aan één van de aanwezigen op Zoudenbalch. Assistent-trainer Jean-Paul de Jong krijgt ook lucht van de vraag en komt Timo helpen.
Jean-Paul: “Timo, heb je me nou toch nog nodig? Ken je klassiekers.”
Timo: “Ja, het was tegen Feyenoord, maar in welk jaar ook al weer?”
Jean-Paul: “Nee joh, het was tegen FC Twente, toen speelde ik nog mee. Het werd 1-0 voor ons. Daarna wonnen we ook de Johan Cruijff-schaal.”

Timo, weet je misschien nu weer wie het doelpunt maakte in 2004?
Timo:
“Gluscevic? Kuyt?”
Jean-Paul: “Die waren allebei al weg.”
Timo: “Oh, dan weet ik het niet. Wat matig eigenlijk.”
Jean-Paul: “Het was Dave van den Bergh. Ik laat je straks wel wat beelden zien, het zit in de montage.”
Timo: “Ik leef zo in het nu, sta niet stil bij het verleden omdat ik enorm gefocust ben op die finale van zondag.”

'FC Utrecht is in 2002 tegen Ajax flink tekortgedaan'

Wie nam in 2004 de beker in ontvangst?
Timo: “JP natuurlijk. Mister JP. De legendes van deze club, die ken ik allemaal wel. Wat hij voor deze club heeft betekend, is ongekend. Hoe hij als speler was, zo is hij ook als trainer. Kort er bovenop, perfectionistisch. Ik heb een hele goede klik met hem.”

Utrecht won drie keer de beker, vier keer had ook gekund. Weet je de tegenstanders en jaartallen nog?
“Feyenoord in 2003 en FC Twente in 2004 hebben we net gehad en natuurlijk weet ik ook dat Utrecht het jaar daarvoor verloor van Ajax door een buitenspelgoal van Wamberto. Toen zijn ze flink tekortgedaan. Maar de andere bekerwinst zou ik niet weten. 1998?”

Nee, het was in 1985 tegen Helmond Sport.
“Ha, daar was ik nooit opgekomen.”

'Moest ik een speech houden bij Oranje. Stond ik daar met zwetende oksels'

Wanneer won Feyenoord voor het laatst de beker?
“Dat is volgens mij lang geleden. 1999?”

Nee, het was in 2008, ze wonnen van een van je vorige clubs.
“Was het tegen Roda JC? Oh ja, het werd toen 2-0. Feyenoord zal wel weer snakken naar een prijs. Het leeft daar, maar ook net zo erg hier. Het is mooi dat er twee volksclubs tegen elkaar spelen. Die graffiti-oorlog maakt het extra leuk. Ik heb die kabouters en Bokito allemaal voorbij zien komen. Als het zo kan en blijft, is dat alleen maar goed.”

Even wat anders. Wie was, voor jou, de laatste speler van FC Utrecht die werd opgeroepen voor het Nederlands elftal?
“Jens Toornstra.”

Klopt. Hoe was het voor jou om bij Oranje te zijn?
“Indrukwekkend. Ik heb mijn hele leven naar Oranje gekeken en opeens stond ik daar, tussen al die grote namen. Als klein jongetje voelt het als onbereikbaar, maar nu was ik er onderdeel van. Dat was wel even slikken. Toen ik aankwam, gingen we gelijk lunchen en zat ik aan tafel bij Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar.

Dat was ook de enige plek die nog vrij was, dus ik moest wel. Ik had nooit verwacht dat ik zo onder de indruk zou zijn. Ik deed mijn best om aan tafel niks om te gooien en heb nauwelijks wat gegeten. Natuurlijk moest ik ook een speech geven. Ik stond er niet met een rode kop, maar wel met zwetende oksels, ha. Iedereen weet hoe het is en misschien komt er even wat leedvermaak bij, maar daarna was ik er weer vanaf. Toen we gingen trainen, waren de zenuwen uit mijn lichaam.”

Je hebt dit seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Was je verrast door de oproep van Danny Blind?
“Ja, ik wist niet eens dat op die dag de selectie bekend zou worden gemaakt. Ik had wel de ambitie om voor Oranje te spelen, maar verwachtte niet dat het zo snel zou gebeuren.”

Hoe verklaar je jouw ontwikkeling?
“Ik heb veel geïnvesteerd in mijn lichaam en doe dat nog steeds. Ik blijf extra trainen en ben nooit voor zes uur thuis. Het is voor mij ook vanzelfsprekend geworden dat ik zulke lange dagen maak. Als ik het niet doe, krijg ik een rotgevoel.

In het veld ben ik rustiger geworden. Ik pak minder kaarten, maak minder overtredingen en haal een stabieler niveau. Mijn ondergrens is enorm gestegen. Toch heb ik wel nog momenten dat ik te agressief reageer en het me een kaart oplevert, zoals tegen PSV. Ik kan nog stoïcijnser zijn.”

'Ik ben ervan overtuigd dat wij die beker gaan pakken'

Waar haal je de motivatie vandaan om zoveel in jezelf te investeren?
“Ik heb in de voetballerij geen voorbeelden, maar ik kan wel genieten van Cristiano Ronaldo. Hij is een ander type speler, maar doet zoveel om zichzelf te verbeteren. Dat geeft mij een boost om ook extra te investeren in mijn lichaam.”

Tot slot nog een quizvraag over de bekerfinale. Wat wordt de uitslag?
“3-1 voor ons. Wij doen zeker niet onder voor Feyenoord. Elke wedstrijd hebben wij een goed plan en dat kunnen we ook uitstekend tot uitvoering brengen. Het zal geen makkie worden, maar ik ben ervan overtuigd dat wij die beker gaan pakken.”

Delen: