Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Lijkt alsof Max Verstappen al zeven jaar Formule 1 rijdt’

door: Redactie Helden
4 juni 2015

Het stevige verbale gevecht tijdens de persconferentie van de GP van Canada tussen Felipe Massa en Max Verstappen over de veelbesproken crash tijdens de Grand Prix van Monaco bewijst volgens RTL autosportcommentator Allard Kalff maar eens wat een fenomeen de Nederlander is.

Williams-coureur Felipe Massa vond het nodig Verstappen een gebrek aan ervaring in te wrijven, maar de Limburger mepte keihard terug. “Hij heeft pas zeven GP's gereden maar het lijkt wel als hij al zeven jaar meedraait”, zegt de tv-commentator. 

Maar had Felipe Massa niet toch een beetje gelijk? Verstappen was volgens de FIA wel degelijk schuldig?
“Ik heb me daar heel kwaad over gemaakt. Het is een schandalige straf. Max heeft volkomen gelijk: Grosjean remde op het moment van de crash later af, maar nog veel eerder dan dat Max normaal op z'n remt zou trappen. Dat heeft niets met ervaring te maken. Dat is domme pech.”

Door de straf vanwege Monaco en het voor de vijfde keer vervangen van de Renault-motor start Max Verstappen zondag in Montréal niet op een top-10 plek op de grid. Dan is het toch niet realistisch om over WK-punten te praten?
“Ja en nee. Montréal is een interessant circuit. Net als Melbourne in een park midden in de stad. Een geweldig circuit! Ik begrijp dat Renault na alle motorische ellende heeft aangegeven dat er nu een perfecte motor is. De vijfde alweer. Het is niet het meest perfecte circuit. Het rare is wel dat dit Gilles Villeneuve circuit toch een circuit is waar Max goed uit de voeten moet kunnen. Het is wel een min of meer openbare weg in het stadspark maar in tegenstelling tot Monaco is er wel genoeg ruimte om in te halen. Er kan daar van alles gebeuren en er zijn nooit voorspelbare winnaars. Het is echt man tegen man. Op papier zeg je dat Mercedes moet winnen, maar voor mij is Sebastián Vettel met Ferrari favoriet. Er kan door technisch goede coureurs met hoge snelheden gereden worden”

'Het heel houden van de Renault-motor is nu zo'n prestige zaak geworden'

Dus GP-punten voor Max Verstappen?
“Door die grid-penalty start hij bijna met zijn handen op zijn rug, maar als de Renault-motor heel blijft en hij is goed in- en afgesteld dan denk ik dat Max in de WK-punten kan rijden. Daar draait het zondag om. Het is voor Renault nu zaak dat de motor heel blijft en het is zo'n prestige zaak geworden dat ik daar eigenlijk nauwelijks aan twijfel. En je weet dat ik nooit een voorspelling over Max doe.”

Denk je dat Max Verstappen die enorme crash in Monaco geestelijk en fysiek verwerkt heeft? Niet niks als je met 200 kilometer de bandenstapel inschiet…
“Absoluut. Max is een ongekend fenomeen. Hij reageerde buitengewoon professioneel en heeft zich meteen medisch laten checken in Monaco. Echt, als ik hem ook weer bezig zie je op de persconferentie in Canada: het lijkt wel alsof hij niet 'maar' zeven GP's heeft gereden, maar al zeven jaar in de top meedraait.”

Delen: