Word abonnee

Helden in het nieuws

Luis Suarez: ‘Steven Gerrard is een levende legende’

door: Barbara Barend
19 juni 2014

Wat zat hij zich te verbijten op de bank, de tranen stonden in zijn ogen. Luis Suarez liep tijdens de eerste WK-wedstrijd van Uruguay tegen Costa Rica nog even warm, maar het duel kwam nog net te vroeg. Suarez raakte drie weken voor het WK geblesseerd aan zijn knie, werd geopereerd aan de meniscus en in een race tegen de klok moet hij vandaag fit aan de aftrap staan. Uitgerekend tegen Engeland dus, daar waar hij zijn brood verdient. Suarez sprak dit jaar in Helden Magazine over het WK in Brazilië.

Deze zomer kom je uit op het WK. Hoe schat je je kansen in van Uruguay en Nederland?
“Het is eigenlijk heel gek dat Nederland en Spanje, de twee WK-finalisten van 2010, nu in dezelfde groep zitten. En jullie treffen Chili, reken maar dat dat een heel moeilijke wedstrijd wordt. De eerste wedstrijd voor de kwalificatie, dat was drie jaar geleden, wonnen wij thuis nog met 4-0 van Chili, ik maakte ze alle vier. Maar vorig jaar verloren we met 2-0 en ze speelden dit jaar ook heel sterk tegen Engeland. En Chili heeft een goede trainer. Maar wij hebben een nog zwaardere groep. Uruguay zit volgens mij in de moeilijkste groep, met Engeland, Italië en Costa Rica. Engeland had vier jaar geleden de pech met die bal tegen Duistland die over de lijn was, maar niet werd toegekend. Italië was niet goed in Zuid-Afrika, maar heeft bij het EK bewezen dat ze weer volop meedoen. Engeland en Italië zijn net als wij voormalige wereldkampioenen, maar ook landen die duidelijk beter zijn dan vier jaar geleden.”

Zie jij thuisland Brazilië ook als de topfavoriet op het WK?
“Brazilië en Argentinië zijn de grootste kanshebbers, zij worden het vaakst genoemd. Brazilië heeft het thuisvoordeel, maar daardoor kan de druk ook te groot worden. Als je ziet wat Brazilië heeft geïnvesteerd in de wereldbeker, dan is Brazilië haast gedwongen om te winnen. Maar de druk op Argentinië is ook groot, die twee landen zijn elkaar grootste rivalen in Zuid-Amerika.”

Wie vind jij beter: Lionel Messi of Cristiano Ronaldo?
“Het zijn heel verschillende spelers. Ik ga niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Messi heeft een prachtige techniek, scoort veel, is een handige dribbelaar, mede omdat hij lekker klein is. Ronaldo lijkt soms wel een machine, zo perfect oogt het bij hem allemaal. Hij paart kracht aan intelligentie, raakt de bal altijd goed. Die twee zijn van hetzelfde niveau. Weet je wie ik ontzettend bewonder? Andres Iniesta. Hij is een speler die altijd sneller denkt dan alle andere spelers en onmogelijke passes geeft. Hij doet dingen die je niet verwacht, hij ziet oplossingen die niemand ziet. Maar ik bewonder hem niet alleen om zijn manier van spelen, ook om de manier waarop hij in het leven staat. Hij is altijd rustig. Bij Liverpool voetbal ik nu met Steven Gerrard, hij is een levende legende. Op zijn positie is hij de beste. Wat hij heeft gepresteerd, is ongelooflijk. En bij Nederland is Arjen Robben de speler die het verschil maakt. Als Robben goed speelt, dan speelt Nederland goed. Als robben niet goed speelt, dan speelt Nederland niet goed. Hij is van uitzonderlijke klasse.”

Lees het hele interview van Luis Suarez in het dubbeldikke jubileumnummer, dat nu in de winkel ligt.  

Delen: