Word abonnee

Helden in het nieuws

Makaay: ‘Footgolf is best intensief’

door: Luuc Renema
8 september 2015

Oud-voetbalprofs konden zondag bij het NK Footgolf in Almkerk hun kunsten op de 'baan' vertonen. Helden Online was erbij en volgde voormalig international Roy Makaay.

Roy Makaay gaat nog eens op zijn hurken voor de bal zitten. Als een echte footgolfer kijkt hij met een samengeknepen oog naar de lijn die de bal straks moet volgen. Dan staat hij op en tikt hij met de punt van de schoen beheerst tegen de bal, die langzaam richting de hole rolt. Net hard genoeg, raak! Plaats van handelen: de golfbaan in Almkerk, bij het NK Footgolf.

De voormalig speler van Feyenoord, Deportivo la Coruna en Bayern München is één van de oud-profs die meedoet aan het toernooi dat voor de zesde keer wordt georganiseerd. Makaay was niet de enige bekende, ook Mike Zonneveld, Barry Opdam, Luc Nilis en een stuk of tien anderen trokken de kicksen aan om de achttien holes in zo min mogelijk schoten te overbruggen.

Footgolf werd in Nederland door het reclamebureau Nothing geïntroduceerd. Golfbaan het Rijk van Nijmegen was in 2009 het decor van het eerste NK, waar alleen profvoetballers aan meededen. Het idee is simpel: door middel van trappen en putten probeer je om de bal in zo min mogelijk trappen in de hole te krijgen.

'Na een hole of vijftien beginnen mijn benen te protesteren'

Zes jaar later hangt de vlag er een stuk anders bij. Footgolf is geen product meer, maar een echte sport.De voetbalprofs zijn verdrongen door de voetbalamateurs of footgolfprofs, hoe u wilt. Overal ter wereld worden bonden opgericht. De voorzitter van de Nederlandse Footgolfbond, Maurits van Tubergen Lotgering, praat over meer dan 100.000 Nederlandse beoefenaars van de sport. Over de hele wereld zijn er miljoenen footgolfers actief.

Footgolf is booming. Ook Makaay ziet dat. “Dat is toch lachen? Kijk ik vind het leuk om te doen, verder niet. Maar jongens zoals Jim Kuipers (de Nederlands Kampioen van 2014, red.) gaan de hele wereld over. Hij speelde onlangs twee toernooien in Amerika. Dat waren toernooien waar behoorlijke geldprijzen tegenover stonden. Komend januari is er een WK in Argentinië. Ik vind het wel grappig dat vanuit een simpel idee nu een professionele sport is ontstaan. Je hoort ook dat je op steeds meer plekken kunt footgolfen. Deze sport wordt steeds vaker door mensen gedaan.”

De indruk wordt gewekt dat footgolf niet zo heel intensief is, maar dat vooroordeel wordt ontkracht door Makaay. “Je moet bedenken dat je op een dag zoals vandaag holes van soms meer dan 300 meter hebt. Op zo’n baan trap je dan meer dan honderd keer en dat is best intensief. Na een hole of vijftien beginnen mijn benen dan wel een beetje te protesteren.”

Wat trekt jou zo aan de sport?
“Footgolf is gewoon ontzettend leuk. Ik mag naast het voetballen ook graag golfen. Die combinatie is erg leuk.”

En dan word je ambassadeur van de Nederlandse Footgolfbond…
“Ja, daar werd ik voor gevraagd. Ik hoef niet elke week ergens voor op te draven trouwens hoor. Ik ben een keer mee geweest naar een wedstrijd in Parijs. Het Nederlandse voetbalelftal speelde toen een oefeninterland tegen Frankrijk. Wij speelden toen ‘s middags met een nationale selectie tegen Fransen, als een soort van voorwedstrijd. En ik word wel eens gebeld als er interviews moeten worden afgegeven.”

Makaay staat met veel plezier op de baan. In een groepje samen met drie anderen dolt hij zo nu en dan wat. En als er een mooie bal wordt geschoten, is hij de eerste om even een compliment te geven. “Goeie bal, Jim!”

Zijn rondje gaat niet heel goed, denkt hij. Doordat er verschillende groepjes over de baan zwerven is tijdens het toernooi moeilijk om te zien waar je ten opzichte van de concurrenten staat. Ondertussen komt ook RTV Rijnmond even kijken bij Makaay. Dit jaar is er veel belangstelling voor het NK. Onder andere Voetbal International, Fox Sports en Telegraaf hebben een journalist naar het pittoreske Almkerk gestuurd om poolshoogte te nemen.

'Ik heb gewoon een bal van Feyenoord meegenomen'

“Er wordt wel aandacht aan het NK geschonken,” weet ook Makaay. “Het eerste jaar speelden we met alleen maar profs dus toen was er ook veel aandacht. RTL zond toen nog een reportage uit en Jort Kelder was er vanwege de klederdracht.”
Klederdracht? Ja, net als golfers hebben ook footgolfers een speciaal outfit. Meestal bestaat dat outfit uit een polo of sweater, korte broek en hoog opgetrokken sokken. Behalve de broek alles met ruitjespatroon. Makaay: “Ik heb slechtere kleding aan gehad. Dit valt wel mee toch? Ik vind het wel grappig met die ruiten sokken. En het heeft uitstraling. Je ziet hier op het toernooi trouwens ook jongens in gesponsorde shirts lopen. Dat is bizar, maar wel heel leuk. Ik vind het geweldig dat zij er hun sport van hebben gemaakt.”

Een andere ontwikkeling in het footgolf is die van de bal. Spelers mogen tegenwoordig hun eigen bal meenemen en dat zorgt ervoor dat er wordt geëxperimenteerd. Van Tubergen Lotgering: “Sommigen kiezen voor een zachte bal, de ander voor een harde bal. Er worden volgens mij zelfs pompjes meegenomen. Het wachten is op footgolfers die straks met een netje ballen over de baan lopen, voor elke hole een andere bal.” Voor Makaay gaat dat allemaal te ver. “Ik heb gewoon een bal van Feyenoord meegenomen, ha.”

Hoewel hij zelf weinig vertrouwen heeft in een top klassering, eindigt hij uiteindelijk op de vijfde plaats bij de oud-profs. Het putten is nog voor verbetering vatbaar. “Ik had een bepaalde manier van putten, maar die manier mag je niet meer gebruiken. Dus daar liet ik nog teveel liggen. Die anderen doen dit zeker een keer per week en dan maak je nauwelijks fouten.”

Mike Zonneveld verlengt uiteindelijk zijn titel, Rick Hoogendorp en Marcel Peeper completeren het podium. Sam van Bracht kroont zich voor Danny Mostaard en Björn Bulk tot Nederlands kampioen. En Makaay? Die ging met zware benen naar huis. Hij heeft plezier gehad, vertelt hij. “Zolang ik tijd heb zal ik af en toe blijven footgolfen.”

Delen: