Word abonnee

Helden in het nieuws

Max jaagt op Jos

door: Robert Prins
10 maart 2015

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit weekend is het dan eindelijk zover. Max Verstappen rijdt komende zondag zijn allereerste wedstrijd in de Formule 1. Daarmee wordt hij pas de vijftiende Nederlander in de geschiedenis van de koningsklasse. Helden Online zet de vijf succesvolsten op een rijtje.

1. Jos Verstappen

Jos Verstappen, de vader van Max, is met afstand de succesvolste Nederlandse Formule 1-coureur ooit. Zijn eerste wedstrijd reed hij in 1994 op het circuit van Brazilië. Jos kwam in zijn loopbaan 107 keer uit in de koningsklasse. Hierin behaalde hij twee keer een podiumplek en in totaal zeventien punten. In 2003 besloot de Nederlander na de Grand Prix van Japan te stoppen.

Saillant detail: toen Jos zijn eerste Formule 1-race reed, was zijn zoon Max nog niet eens geboren.

2. Christijan Albers

Christijan Albers kwam 46 keer uit in de Formule 1. Hij debuteerde in 2005 in Melbourne, Australië. In 2007 kwam hij negatief in het nieuws. De Nederlander reed tijdens de Grand Prix van Frankrijk te vroeg weg en nam daardoor bijna de hele tankinstallatie mee. Albers kwam tot vier punten in zijn Formule 1-loopbaan.

3. Gijs van Lennep

Tekst gaat verder onder de foto

Gijs van Lennep reed in vier jaar tijd tien races in de koningsklasse. In 1971 werd hij in eigen land, op het circuit van Zandvoort, achtste. Van Lennep kwam tot twee punten.

4. Carel Godin de Beaufort

Carel Godin de Beaufort reed van 1957 tot en met 1964 in de Formule 1. In totaal kwam hij tot vier punten in 31 races. In 1964 schoot de Beaufort met zijn Porsche uit de bocht en werd uit zijn auto geslingerd. Uiteindelijk zou hij drie dagen na het ongeval in een ziekenhuis in Köln overlijden. De Beaufort werd 30 jaar oud.

5. Jan Lammers

Jan Lammers reed in zijn carrière 41 races in de Formule 1. Hij debuteerde in 1979 bij de Grand Prix van Argentinië. Naast de Formule 1 kwam Lammers ook uit in andere klassen. In 1988 wist hij bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans te winnen. Een geweldige prestatie.

Delen: