Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Max vaak populairder dan Ajax en Feyenoord’

door: Robert Prins
27 augustus 2016

Na een zomerstop van drie weken gaat het Formule 1-seizoen dit weekend weer verder. Nederlander Max Verstappen hoopt op het circuit van Spa-Francorchamps zijn goede vorm van voor de break voort te zetten. Helden Online keek met autocoureur Giedo van der Garde vooruit op de tweede helft van het raceseizoen.

Ha Giedo, alles goed met je?
“Zeker!”

Net als Max Verstappen had ook jij een zomerbreak. Wat heb je allemaal gedaan?
“Klopt. De maand augustus is voor veel autocoureurs toch een kleine vakantie. Ik ben onder andere naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro geweest. Vier jaar geleden was ik er met mijn familie en vrienden ook bij in Londen. Ik heb verschillende sportevenementen bezocht, waaronder de 100 meter van sprintlegende Usain Bolt en de voetbalfinale tussen Brazilië en Duitsland. Daarnaast ben ik ook nog even in het Holland Heineken House geweest. Het was een hele ervaring, ik heb er echt van genoten.”

Zelf heb je de laatste maanden ook lekker veel geracet. Zo deed je bijvoorbeeld voor het eerst in je loopbaan mee aan de 24 uur van Le Mans. Hoe was dat?
“Heel erg cool! Het was een onvergetelijke ervaring, een droom die uitkwam. Toch was het jammer dat we niet datgene konden laten zien, waar we van tevoren op hoopten. Helaas kwam er door een aanrijding vroegtijdig een einde aan onze race. Dat was enorm balen, maar het hoort bij de sport. Volgend jaar wil ik er gewoon weer bij zijn!

Nu is het vooruitkijken naar de drie komende races in de competitie. Momenteel staan we eerste en maken we een dusdanige kans om aan het einde van het seizoen Europees kampioen te zijn.”

'Hij heeft zoveel controle over zijn auto, kan als geen ander goed omgaan met zijn banden'

Hoe kijk je terug op de eerste helft van het Formule 1-seizoen?
“Erg positief. Ik vind het tot nu toe een heel spectaculair seizoen, veel leuker dan de afgelopen jaren. De twee coureurs van Mercedes, Lewis Hamilton en Nico Rosberg, steken er nog altijd met kop en schouders bovenuit (Mercedes won tot op heden elf van de twaalf races, red.), maar daarachter is het ongekend spannend. Vooral de onderlinge strijd tussen Ferrari en Red Bull Racing is erg interessant.

Natuurlijk heeft Max het de eerste helft van het Formule 1-seizoen geweldig gedaan. Hij zet de autosport in Nederland echt weer op de kaart. Deze zomer ontbrak het Nederlands elftal natuurlijk op het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk, maar daar hebben we mede dankzij de prestaties van Max weinig van gemerkt. Vrijwel ieder weekend zorgde hij voor spektakel. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk zijn allereerste overwinning in de Formule 1. De manier waarop hij Kimi Räikkönen in Barcelona tientallen rondes achter zich hield, was fenomenaal. Hij heeft zoveel controle over zijn auto, kan als geen ander goed omgaan met zijn banden. Dat is echt een kwaliteit van hem.

'De races van Max zijn regelmatig het hoogtepunt van het sportweekend, dat is gaaf'

Het is mooi om te zien wat Max allemaal met Nederland doet. Ieder raceweekend zitten er ongelooflijk veel mensen voor de buis om hem te volgen. Het gaat niet langer alleen maar om de wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV. De races van Max zijn regelmatig het hoogtepunt van het sportweekend, dat is gaaf.”

Zondag staat de eerste race van de tweede seizoenshelft op het programma. Het is meteen een 'thuisrace' voor Max. Wat verwacht je?
“Ik denk dat hij zijn goede vorm van de eerste paar maanden gewoon door gaat trekken. De eerste twee races, op Spa-Francorchamps en het Italiaanse Monza, gaat hij het lastig krijgen. Beide circuits hebben veel lange rechte stukken. Dat ligt teams als Ferrari en Mercedes iets beter. Maar in de races daarna verwacht ik Max zeker weer een aantal keer op het podium. Het feit dat hij nu Daniel Ricciardo als teamgenoot heeft, is ook belangrijk. Die onderlinge strijd tussen beide heren is goed voor de Nederlander. Zij duwen elkaar ieder weekend naar een nog hoger niveau. Als Max en Ricciardo zo goed blijven presteren, gaat Red Bull dit jaar sowieso voor Ferrari eindigen in het constructeurskampioenschap. Daarnaast zou het zomaar kunnen dat Max in het rijderskampioenschap achter Hamilton en Rosberg eindigt. Het gat met de nummer drie, Ricciardo bedraagt namelijk slechts achttien punten. Mocht hij dat voor elkaar krijgen, zou dat een fantastische prestatie zijn.”

'We moeten niet vergeten dat hij pas aan zijn tweede Formule 1-seizoen bezig is'

Max ontwikkelt zich razendsnel. Toch is er één puntje dat wat extra aandacht verdient, namelijk zijn kwalificaties. Sinds zijn overgang naar Red Bull startte hij van de negen races er zeven achter zijn teamgenoot Ricciardo. Ligt Max daar wakker van?
“Totaal niet, denk ik. Natuurlijk is het belangrijk om goed te kwalificeren, maar de punten worden pas verdeeld op zondag. Daar presteert Max de laatste races geweldig. Daarnaast weet hij zelf ook heel goed dat de kwalificaties nog beter kunnen, daar werkt hij dan ook hard aan. We moeten niet vergeten dat hij pas aan zijn tweede Formule 1-seizoen bezig is. Lang niet alles is perfect bij hem, maar de toekomst ziet er heel rooskleurig uit. In mijn ogen is Max zeker een toekomstig wereldkampioen.”

Delen: