Word abonnee

Helden in het nieuws

Max Verstappen: ‘Een droom komt uit’

door: Redactie Helden
19 augustus 2014

“Een droom komt uit,” zegt Max Verstappen. “Al vanaf mijn zevende was de Formule 1 mijn doel.”

Verstappen wordt op 30 september zeventien jaar, heeft dus een leeftijd dat je in Nederland nog niet eens voor je rijbewijs mag gaan. Maar in 2015 zal hij wel al debuteren in de Formule 1 voor Scuderia Toro Rosso.

“Er zijn meerdere mensen die me de afgelopen jaren hebben geholpen en hen ben ik heel erg dankbaar. In de eerste plaats natuurlijk mijn vader, die dag in dag uit en jaar in jaar uit voor me klaar heeft gestaan. Maar ook mijn manager Raymond Vermeulen, de sponsors en de verschillende teams waarvoor ik heb gereden, ben ik erg dankbaar. Zonder hen was ik niet waar ik nu ben. En ik wil Helmut Marko en Red Bull bedanken voor hun vertrouwen en de kans die ze me geven om te debuteren. ”

Max Verstappen: 'Met de terugkeer van de naam Verstappen in de Formule 1 hoop ik dat oude herinneringen gaan herleven'

Max Verstappen werd op zijn zestiende wereldkampioen karten. Daarna maakte hij de overstap naar de FIA Formule 3. In zijn eerste seizoen won hij tot nu toe acht van de 27 races. Bij Red Bull hadden ze genoeg gezien. Verstappen wordt eerst ondergebracht bij het opleidingsteam, zoals Sebastian Vettel in het verleden ook twee seizoen voor Toro Rosso reed voordat hij de overstap maakte naar Red Bull en daar vier keer op rij wereldkampioen werd.

Max Verstappen: “We hebben keihard gewerkt om de Formule 1 te bereiken en ga er alles aan doen om daarin succesvol te zijn. Met de terugkeer van de naam Verstappen in de Formule 1 hoop ik dat oude herinneringen gaan herleven.”

Jos Verstappen: 'Ik heb mijn eigen carrière voor Max opgeofferd. Ik had zelf nog kunnen racen, maar vond dit een grotere uitdaging'

Vader Jos Verstappen is de succesvolste Nederlandse coureur in de Formule 1. Hij reed tussen 1994 en 2003 voor Benetton, Stewart en Arrows. Op de website verstappen.nl zegt Jos Verstappen: “Ik heb mijn eigen carrière voor Max opgeofferd. Ik had zelf nog kunnen racen, maar vond dit een grotere uitdaging. Omdat ik zag wat Max in zijn mars heeft, wilde ik me daar helemaal aan toewijden en er alles voor doen om hem naar de top te brengen. Natuurlijk moet Max het uiteindelijk zelf doen achter het stuur, maar van kleins af aan heb ik hem de juiste richting op geduwd door kritisch te zijn. Max is voor zijn leeftijd enorm ver. Red Bull heeft een juniorenprogramma, maar ik denk dat mijn opleidingsprogramma er ook mag zijn. Dat is wel gebleken. Natuurlijk begint het met het uitzonderlijke talent van Max, maar daarna is er naar alle facetten gekeken en naar perfectie gestreefd. Mijn ervaring heeft daarin een cruciale rol gespeeld. Racen zit in mijn bloed. Max heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar zag ook de noodzaak ervan in om de top te halen.”

“De laatste tijd leefden we in een soort roes, dat kun je nauwelijks bevatten. We zaten volop in het proces van de onderhandelingen en er kwam zoveel op ons af. Vragen schieten door je hoofd, ook als vader zijnde. Maken we de juiste keuze? Is het niet te vroeg? Het mannetje wordt volgende maand pas zeventien jaar en gaat dan al de Formule 1 in. Max mist de ervaring, maar het is een weloverwogen keuze geweest. Veel mensen zullen dat te vroeg vinden, maar uiteindelijk ken ik Max het beste. Je moet je beseffen dat Max alles ontzettend snel in zich opneemt.”

Jos Verstappen: 'Omdat ik altijd alles samen met hem en voor hem heb gedaan, geef ik op een bepaalde manier toch mijn zoon uit handen'

“Tijdens zijn eerste test in een Formule Renault 3.5-auto vorige week op de Red Bull Ring stapte hij in en scheurde weg. Max heeft het zo goed onder controle dat hij heel snel stappen kan maken om een F1-bolide te gaan besturen. We hadden ervoor kunnen kiezen om eerst in de GP2 Series in te stappen, maar ook daarin schuilt gevaar. Er zijn al veel talenten gesneuveld in de GP2. Bovendien verschillen de rondetijden van GP2 en F1 niet veel. Samen met Max, Raymond en Red Bull hebben we alle zaken zorgvuldig tegen elkaar afgewogen en zijn we tot de conclusie gekomen dat Formule 1 de beste optie is.”

Meerdere Formule 1-teams dongen naar de handtekening van Verstappen junior. Vader Jos op verstappen.nl: “Ik heb er drie weken erg slecht van geslapen. Vooral tijdens het Formule 3-weekend in Oostenrijk, waar we gesprekken voerden met Dr. Helmut Marko. Ik was elke ochtend om half vijf klaar wakker. Dan keek ik naast me, waar Max gewoon lekker lag door te slapen. Die zondagmorgen hingen we om zes uur ’s ochtends al aan de telefoon en zat ik samen met Raymond om half zeven al documenten door te lezen en te overleggen. Het was gigantisch hectisch, zo intensief waren we ermee bezig.”

Nu begint de daadwerkelijke voorbereiding op het aanstaande Formule 1 debuut van Max Verstappen. Jos Verstappen legt uit wat er belangrijk is: “Max moet in snellere auto’s gaan rijden, fysiek sterker worden, oefenen in de simulator en integreren in het team. Hij moet bij Toro Rosso opgenomen worden en het juiste gevoel krijgen. In plaats van met vijf moet hij met vijftig mensen leren werken. Er is nog veel om te leren. Ik zal zeker in het begin meegaan, niet om me met de auto of het team te bemoeien, maar om de grote lijnen in de gaten te houden.”

“De stap van Max in de Formule 1 is een ontzettend mooie uitdaging. Van de ene kant is ons doel bereikt en van de andere kant begint het weer opnieuw. Dat is het mooie eraan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt met Max. Bij Torro Rosso zijn ze gewend met jonkies te werken en iedereen wil graag met hem aan de slag. Als vader geeft mij dat een goed gevoel. Omdat ik altijd alles samen met hem en voor hem heb gedaan, geef ik op een bepaalde manier toch mijn zoon uit handen. Maar het voelt goed.”

Lees ook:

Welke tieners gingen Max Verstappen voor?

Delen: