Word abonnee

Helden in het nieuws

Mbark Boussoufa, voetbalmiljonair in Oost

door: Redactie Helden
10 september 2015

BNN volgde de profvoetballer Mbark Boussoufa een ruime twee jaar in de moeilijkste periode uit zijn leven. Zijn club FC Anzji uit de gevaarlijke Russische deelstaat Dagestan, met wereldsterren zoals Samuel Eto’o, Willian en trainer Guus Hiddink, dreigt failliet te gaan. Wat een gouden toekomst leek, wordt onzeker als de eigenaar Soelejman Kerimov, nummer 37 op de lijst van rijkste mensen ter wereld, in grote problemen komt. 

Zwaarder nog is zijn worsteling met de eenzaamheid in zijn kapitale, zwaar bewaakte villa in Moskou. Het is de prijs voor de miljoenen die Mbark in Rusland verdient. Hij mist zijn familie uit Amsterdam en Marokko. Ze oefenen steeds meer druk op hem uit om te trouwen. “Hij is gezond, hij is geen homo en ik wil kleinkinderen”, zegt zijn zieke vader. Maar Mbark is bang voor een golddigger die er na een paar jaar huwelijk met zijn halve rijkdom vandoor gaat. Hij moet immers, zoals Allah wil, voor zijn grote familie tot in Marokko zorgen. Mbark kan op het voetbalveld een beest zijn, maar hij is vooral een gelovig mens die met een gelovige vrouw wil trouwen.

Mbark Boussoufa groeide op in de Molukkenstraat in Amsterdam Oost, waar zijn ouders en zussen nog steeds wonen. In de jeugd van Ajax voetbalde hij met Wesley Sneijder en Nigel de Jong. In de Amsterdam Arena verbaasde hij iedereen door als pupil de bal negenhonderd keer hoog te houden. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Chelsea, maar dat werd geen succes. Bij Anderlecht vierde Mbark wel grote triomfen. Hij werd er twee keer landskampioen, won twee keer de Gouden Schoen, werd drie keer profvoetballer van het jaar en won drie keer de Ebbenhouten Schoen voor beste voetballer met een Afrikaanse achtergrond. Guus Hiddink haalde hem vervolgens naar het sterrenelftal van Anzji met een waarde van zo’n 180 miljoen euro.

Delen: