Word abonnee

Helden in het nieuws

Miedema: ‘Mijn broertje is erg belangrijk voor me’

door: Robert Prins
24 december 2014

Voetbalster Vivianne Miedema werd door de lezers van Helden uitgeroepen tot Heldin van 2014. Helden Online zocht haar op bij haar ouders en keek met haar terug op een fantastisch jaar.

“Het is een geweldig jaar voor me geweest. Ik had in het begin van het jaar een aantal doelen voor mezelf gesteld, die zijn allemaal gehaald. Zo won ik met het Nederlands Elftal het EK onder 19 en plaatsten we ons met het grote Oranje voor het eerst voor het WK. De afgelopen twee jaar zijn zo snel gegaan,” begint Miedema.

Nederland plaatste zich voor het WK door in een tweeluik Italië te verslaan. De eerste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Vervolgens won Oranje de tweede wedstrijd met 2-1. Miedema was met twee doelpunten de grote uitblinkster. “Zowel op het WK onder 19 als in de wedstrijden tegen Italië schreven we geschiedenis. Toch blijven de wedstrijden tegen de Italianen het mooist. Dat was met het eerste elftal. Een ervaring die ik niet snel meer zal vergeten. Ik kijk nu al uit naar het WK komende zomer. We hebben dit jaar laten zien dat we van de grote landen kunnen winnen.”

'In Duitsland versta ik alles en als ik bij het spreken een aantal woorden niet weet, combineer ik het gewoon met wat Nederlands, haha'

Mede dankzij haar goede prestaties maakte Miedema deze zomer de overstap van SC Heerenveen naar de Duitse topploeg Bayern München. “Andere clubs in Europa waren ook geïnteresseerd. Ik had bijvoorbeeld ook naar Olympique Lyonnais kunnen gaan, maar München voelde gewoon meteen goed. Daarnaast houd ik niet zo van Frankrijk en de Franse taal. In Duitsland versta ik alles en als ik bij het spreken een aantal woorden niet weet, combineer ik het gewoon met wat Nederlands, haha. 

Het leven in München bevalt haar wel. “Ik geniet van het leven in Duitsland. Ik woon samen met een Noorse en een Amerikaanse speelster tegenover het trainingscomplex. Ondanks het feit dat zij ouder zijn, gaan we goed met elkaar om. Thuis mis ik niet echt. Alleen vind ik het jammer dat ik sommige zaken, zoals het voetbal van mijn broertje, mis. Hij is erg belangrijk voor me.”

'Arjen Robben is altijd één van mijn voorbeelden geweest'

Afgelopen week ontmoette ze voor het eerst in haar leven Arjen Robben, de Nederlandse sterspeler van het mannenteam van de Duitse club. “Het was heel speciaal om hem te ontmoeten. Hij is altijd wel één van mijn voorbeelden geweest. Toch vind ik ook dat het een beetje erbij hoort. Het komt wel vaker voor dat een vrouwelijke en mannelijke voetballer van een bepaalde club elkaar ontmoeten.”

De pas achttienjarige speelster is duidelijk als het gaat om de doelen voor volgend jaar. “We willen op het WK goed presteren. De wereldtitel is in mijn ogen niet realistisch. We moeten ervoor zorgen dat we bij de beste drie landen eindigen. Als we dat doen, verzekeren we ons van de Olympische Spelen. Dat is het doel. Daarnaast willen we met München de Champions League halen. Op dit moment staan we tweede achter VfL Wolfsburg. Als het kampioenschap er laat in het seizoen nog in zit, gaan we er natuurlijk wel voor. Daarnaast willen we over drie jaar de grootste club van de wereld zijn.”

'Ik vind het fijn om even bij mijn ouders en broertje in Nederland te zijn'

Miedema geniet op dit moment van de winterstop. Op 10 januari moet ze zich weer bij haar club melden. “Ik vind het fijn om even bij mijn ouders en broertje in Nederland te zijn. Zo kunnen we gezellig met z’n allen Kerst vieren. Daarnaast is het een zwaar seizoen geweest en kon ik wel even wat rust gebruiken. Op 10 januari word ik weer verwacht. Dan gaan we met de club naar Florida. In Orlando staat er een trainingskamp van tien dagen gepland. Daar kijk ik erg naar uit.”

Delen: