Word abonnee

Helden in het nieuws

Mol: ‘Het podium is voor Max geen verplichting’

door: Redactie Helden
19 maart 2016

De winterbreak en de tests zijn achter de rug, zondag rijdt Max Verstappen in Australië de eerste race van zijn tweede Formule 1-seizoen. Natuurlijk is Olav Mol er als commentator weer bij. Helden legde Mol een aantal stellingen voor over de verwachtingen van zijn 26e Formule 1-seizoen.

Max pakt dit seizoen zijn eerste podiumplaats
“Daar hebben we wel een gekke race voor nodig. Normaal gesproken heeft Max minimaal zes auto’s voor zich, twee van Mercedes, twee van Ferrari en twee van Williams. Maar zo’n gekke race zit er altijd bij, het is zeker mogelijk. Max heeft nu de Ferrari-motor van vorig seizoen, die gaat tachtig tot honderd pk harder dan zijn Renault-motor van vorig jaar. De andere teams hebben nieuwe motoren, maar daar gaan ze misschien 25pk harder door. Daar zit voor Toro Rosso dus wel een verschil. En let wel, een podiumplaats is natuurlijk geen verplichting. Het zou zijn ster wel meer doen stijgen.”

'Wat mij betreft gaat Max ooit meedoen om het kampioenschap'

Over drie jaar doet Max mee om het kampioenschap
“Dat is van veel factoren afhankelijk. Je bent nu het mannetje als je bij Mercedes rijdt, maar wie zegt dat het over drie jaar nog steeds zo is? Wat mij betreft gaat Max zeker ooit meedoen om het kampioenschap, hij heeft er de kwaliteiten voor. Wanneer het precies zal gebeuren, daar brand ik mijn vingers niet aan. Het voordeel voor Max is dat hij de tijd aan zijn kant heeft. Stel hij tekent over vier jaar bij Ferrari, dan is hij nog steeds de jongste die er rondrijdt. Maar ik zie hem eerder doorgroeien naar Red Bull, zoals Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo hebben gedaan. Max en Jos zijn denk ik heel loyaal. Ze zullen niet zomaar overstappen naar een team waar Max meer geld kan verdienen.”

Zonder Jos was Max nooit zover gekomen
“1000% waar. Dat is ook inherent aan de motorsport. Als jonkie heb je een kart nodig waarin je kunt oefenen, maar die kost duizenden euro’s. Dat kon Jos natuurlijk betalen. Jos kon ook motoren bouwen, hij weet waar hij de mosterd vandaan haalt. Heb je een rijke man achter je zitten, zoals je vader, dan heb je meer kans om er te komen. Zo gaat het in de autosport. Misschien zit de beste autocoureur wel in Ghana, maar als hij de financiën niet heeft, komt hij er niet.'

Lewis Hamilton wordt opnieuw kampioen
“Ik denk dat Mercedes dit seizoen meer onder druk komt te staan en minder dominant zal zijn. Dat hoop ik vooral, want op deze manier was het minder leuk om naar te kijken. We kunnen die jongens niks verwijten, want ze hadden het gewoon goed voor elkaar en de rest niet. Ferrari zal het gat kleiner hebben gemaakt, maar of ze het ook hebben gedicht, dat weet ik niet. We gaan dit jaar voor het eerst de doorontwikkeling van Vettel meemaken. Als het goed is, is de Ferrari nog meer op hem afgesteld met een compleet nieuwe voorwielophanging, hij zou nu nog sneller moeten zijn.”

'Ik zal in Bakoe niet snel een souvenirtje kopen'

Racen in Bakoe is goed voor de Formule 1
“Racen in Bakoe is alleen goed voor Bakoe en Bernie Ecclestone, ha! Nee, ik zie niet in hoe de Formule 1 hier beter van kan worden. Het is vooral propaganda voor het land, Azerbeidzjan. Ik word er niet vrolijk van dat ik daar naartoe moet. Ik krijg er een beetje het gevoel van een crematorium bij, er is minder beleving door de fans. Kijk, de race in Monaco is voor mij ook niet top, maar ik begrijp wel dat de coureurs en fans Monaco te gek vinden. Maar in Bakoe zal ik niet snel een souvenirtje kopen.”

Olav Mol kan geen genoeg krijgen van de Formule 1
“En andersom ook niet, ha! Maar het klopt, ik begin alweer aan mijn 26e seizoen en ik vind het nog altijd leuk. Ieder jaar staan er weer nieuwe dingen te gebeuren. Het tweede jaar van Max, misschien het laatste jaar van Kimi Raikkonen en Jenson Button, zo is er altijd wat. Dit jaar ben ik bij elke race op locatie, samen met een cameraman en een producer. Zo wordt in mijn ogen het niveau van de items alleen maar beter. Want dat is wat de fans willen. Die moeten het leuk vinden, voor hun doe ik het. Ik heb benzine in mijn bloed, dat is inmiddels weer gaan stromen. Laat maar komen!”

Alle 21 races zullen dit seizoen live worden uitgezonden bij Ziggo Sport, de gratis sportzender voor alle Ziggo-klanten op kanaal 14. Olav Mol doet bij elke race het commentaar. Via het Ziggo Sport Totaal-pakket zijn naast alle races, ook de kwalificatie en alle vrije trainingen live te volgen. 

Delen: