Word abonnee

Helden in het nieuws

Mulder: ‘Ik ben geen helft, ik ben een persoon’

door: Redactie Helden
19 januari 2016

'Wie van de twee'. Een simpel spelletje met Ronald en Michel Mulder. De sprinters van Team Beslist kregen afzonderlijk dezelfde vragen en moesten direct antwoord geven. 

Door: Marlies van Cleeff en Rijcko Treep

Wie vindt het het meest irritant als duo neergezet te worden?
Ronald: “Ik vind het zelf geen probleem, daarom zeg ik Michel, al denk ik dat hij het ook geen probleem vindt. We vonden het als puber allebei vervelend, maar de laatste jaren speelt het geen rol meer. Mensen zullen je altijd als tweeling blijven zien. Deze week nog zei een vrouw op de ijsbaan: 'Oh, daar heb je de andere helft'. Dan zeg ik wel meteen: Kom op, iets subtieler kan ook wel! Ik weet wel dat het niet vervelend bedoeld is, maar ik ben geen helft. Ik ben een persoon.”

Michel: “Ik denk dat Ronald dat erger vindt dan ik. Waarom weet ik niet. Ik vind het geen probleem en ik denk ook niet dat het zal veranderen.”

Wie is de grootste familieman?
Michel: “Ronald. Hij is al zo ver met huisje-boompje-beestje, vooral nu met de komst van een kleine. Zover ben ik nog niet, ha.”

Ronald: “Ik vind mezelf een familieman. En ik word vader. Ik ga ook vaak langs mijn ouders in Zwolle, maar voor mij is dat ook makkelijker. Ik woon in Zwolle, Michel in Heerenveen.”

Wie is het meest gedisciplineerd?
Michel: “Dat ben ik! Al weet ik niet wat Ronald er thuis voor doet en laat. Maar als ik naar mijzelf kijk, vind ik dat ik heel gedisciplineerd ben. Ik leef echt voor de sport, gedraag me professioneel, let goed op mijn voeding en ben heel erg met mijn materiaal bezig. Of ik ook op tijd naar bed ga? Ha, dat is misschien wel een verschil tussen mij en Ronald. Ik hoef geen verantwoording af te leggen. Ronald woont samen, dus die zal sneller ‘op tijd’ naar bed gaan.”

Ronald: “Ik! Vroeger was Michel een stuk gedisciplineerder, maar ik heb hier een inhaalslag in gemaakt. Er wordt weleens gezegd dat Michel na zijn gouden medaille minder gemotiveerd is, maar dat vind ik niet. Vorig jaar was hij nog tweede op het WK.”

'Hoewel we allebei wel ijdel zijn, staat Ronald toch wat langer voor de spiegel dan ik'

Wie kan het slechtst tegen zijn verlies?
Michel: “We kunnen er allebei niet goed tegen, maar ik denk dat Ronald nog net wat fanatieker is. Als we vroeger een bordspelletje deden en hij verloor, was het geen pretje om naast hem te zitten, ha.”

Ronald: “Ik. Michel kan zich er iets makkelijker overheen zetten. Als een van ons goed rijdt en de ander niet, gaan we wel naar elkaar toe en helpen we elkaar. Maar als we allebei slecht rijden, zoeken we elkaar niet op. We willen geen getreurde bedoelingen. Dat heeft ook geen zin. Natuurlijk wil ik ook dat hij goed rijdt, maar nog altijd minder dan ik.”

Wie kan het slechtst tegen alcohol?
Michel: “Ik denk dat Ronald daar het minst goed tegen kan. Waarom? Ik drink een paar keer per week een wijntje, dus denk daarom dat ik er iets beter tegen kan.”

Ronald: “Alcohol, wat is dat? Ik drink haast niet. En het klinkt misschien suf, maar ik ga niet zover dat ik niet meer weet wat ik doe. Ook niet als er wat te vieren valt, zoals tijdens de Olympische Spelen. Juist dan stop ik eerder, want iedereen weet wie je bent en let op je. Ik denk dus dat ik er slechter tegen kan.”

Wie staat het langst voor de spiegel?
Ronald: “Michel! Ik heb het niet nodig, ha!”

Michel: “Dat is Ronald! Hoewel we allebei wel ijdel zijn, staat Ronald toch wat langer voor de spiegel dan ik. Hoelang? Een paar minuten maar hoor.”

Wie maakt de meeste en leukste woordgrappen?
Ronald: “Ik! De hele familie heeft het een beetje, maar ik ben natuurlijk de jongste en de leukste haha.”

Michel: “Ronald maakt in ieder geval de meeste woordgrappen! Hij is daar wat meer mee bezig dan ik. Hij weet die ‘flauwe’ grappen altijd op een perfecte timing te maken. Dat maakt het zo mooi.”

'Michel mag zanger van de band worden, maar alleen als-ie dan goed is'

Wie maakt de meeste kans om rijk te worden in de muziekindustrie?
Michel: “Ronald is fanatieker met zijn gitaar; ik vind het leuker om te zingen. Maar ik heb niet de ambitie om er rijk mee te worden hoor, ha!”

Ronald: “Dat moet Michel wel zijn met zijn zangkwaliteiten! Ik speel gitaar. Meestal op maandag als ik vrij ben, heb ik les op een popschool. Als ik gestopt ben met schaatsen, zou ik heel leuk vinden om in een bandje spelen. Michel mag zanger van de band worden, maar alleen als-ie dan goed is.”

Wie stopt als eerst met schaatsen?
Ronald: “Ik denk Michel. We hebben het er nooit over eigenlijk. Maar ik heb altijd nog iets dat ik kan verbeteren. Michel is al olympisch kampioen. Maar op het moment dat we niet meer echt mee kunnen doen met de besten, de competitie dus te sterk wordt, zullen we stoppen. Hij ook. Maar ik hoop sowieso nog zes jaar mee te kunnen!”

Michel: “Dat hangt helemaal af van de komende jaren. Voor nu vind ik het nog veel te leuk om te doen. Maar ik kan me voorstellen dat Ronald langer doorgaat, omdat hij die gouden plak per se wil halen. Ik heb het hoogst haalbare al gehaald, maar dat zegt niet dat ik eerder ga stoppen daardoor. Ik wil graag nog een keer de beste zijn tijdens de Spelen.”

Wie wint er goud in Pyeongchang?
Michel: “Ik! Ik mag hopen dat Ronald dat ook zegt, ha! Maar als ik niet win, dan hoop ik dat hij wint.”

Ronald: “Daar zal ik zeker alles aan doen! Ik zeg niet mezelf, dat zijn gevaarlijke uitspraken. Het duurt namelijk nog wel even voordat het zover is.”

Delen: