Word abonnee

Helden in het nieuws

Mulder: ‘Ik kreeg er ineens een nieuwe baan bij’

door: Redactie Helden
14 oktober 2015

Het wil nog allemaal niet zo vlotten bij Michel Mulder. De olympisch kampioen op de 500 meter heeft zijn weg dit voorseizoen nog niet helemaal gevonden, terwijl broer Ronald juist al zeer scherpe tijden neerzet. Maar Michel heeft één voordeel: hij kan pieken op het juiste moment.

Tijdens de Olympische Spelen begin 2014 wist hij op de 500 meter de gouden plak te bemachtigen, terwijl hij op de WK sprint eerder dat jaar zijn titel prolongeerde. Het vorige seizoen leek uit te lopen op een mislukt seizoen (geen enkele wereldbekerzege), totdat Michel op de WK afstanden weer van zich liet horen: zilver op de 500 meter. Op de WK sprint daarna eindigde hij vierde. Voor Michel klinkt pieken op het goede moment als muziek in de oren.

“Ha, ja, dat is wel grappig. Ik baal nu ontzettend dat het nog niet loopt. Alleen als ik dat zeg, reageren mensen: ‘Ach maar straks sta je er toch wel weer’. En dat is ook vaak gebleken, dat klopt”, bekent Michel tegenover Helden Online. “Ik ga er ook nu heus wel vol voor hoor. Ik wil het liefst zo snel mogelijk de bevestiging krijgen dat ik goed bezig ben. Fysiek ben ik goed genoeg, alleen moet het er nog uitkomen. Ik doe het echt niet bewust hoor, ha. Ik heb er ook niet echt een goede reden voor. Ik ben nog zoekende naar het juiste materiaal. Dat heeft even tijd nodig. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.”

'Dat zijn allemaal randzaken waar je je weg in moet vinden

Romantiseren
Het post-olympisch seizoen was geen eenvoudig seizoen voor Michel. Na de succesvolle Olympische Spelen met een gouden en bronzen medaille kwam er ontzettend veel op hem af. Voor de buitenwereld leek het alsof Michel na Sotsji veel van zijn vrijheid genoot, maar het tegenovergestelde was waar.

 “Ik ben juist in één keer doorgegaan. Ik heb gewoon gedaan wat ik altijd heb gedaan. Maar de reden dat het ietsje minder ging vorig jaar was omdat ik er ineens een nieuwe baan bij kreeg. Je wordt herkend op straat en er komen veel dingen van buitenaf. Het zijn allemaal randzaken waar je je weg in moet vinden en dat duurde wel even. Kijk, iedereen wil wat van je en dat kan niet altijd. Je moet dan leren nee zeggen. Als het bij mij wat minder gaat, wil ik niks aan mijn hoofd hebben. Dan wil ik alleen maar trainen, eten, rusten en slapen. Dat was vorig jaar best lastig. Nu is het weer zaak om terug te komen op mijn oude niveau of misschien wel beter.”

‘Het is de kunst om te laten lijken dat alles vanzelf gaat

In het jaar van de Spelen leek alles vanzelf te gaan voor Michel. Hij hoefde minder hard te werken voor een goede tijd, tenminste, zo voelde het. “Als ik dat nu zo hoor, denk ik bij mezelf: goh, je hebt het wel heel mooi geromantiseerd hoe goed het toen ging. Echt, niks komt vanzelf. Je moet er altijd voor werken. Het is ook de kunst om te laten lijken dat alles vanzelf gaat. Dan had ik toen gewoon wat vaker dan vorig jaar.”

Sentimenteel
Voor Ronald was het afgelopen seizoen een grote deceptie. Blessures hielden hem lang aan de kant. En net op het moment dat hij weer leek aan te sluiten bij de top, kwam de volgende blessure. Toch kijkt hij niet eens zo heel ontevreden terug op het vorig seizoen. “Voor mij was het seizoen niet eens zo heel teleurstellend. Ik heb internationaal natuurlijk niets kunnen rijden, maar heb wel goede uitslagen gereden. Uiteindelijk gaat het om de titelstrijd, dat is vorig jaar niet gelukt. Dat hoop ik dit jaar wel.”

‘Er zal weinig veranderen behalve dat ik nu een ring om heb’

Op dit moment verkeert Ronald in een goede vorm. Hij reed onlangs bij een aantal testwedstrijden zeer snelle tijden. “Ik sta er nu goed op. De testwedstrijden gingen erg lekker. Maarja, dat telt niet he. Of we dit jaar een andere Ronald gaan zien? Ik hoop het wel. Jullie gaan me in ieder geval zien, ha! Natuurlijk hoop ik dat het dit seizoen goed gaat. De voortekenen zijn goed. Over drie weken moet ik er staan in Enschede. Dan wil ik me kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika.”

Ronald stapte in augustus in het huwelijksbootje met Inge. Maar het zal voor Ronald geen verandering als schaatser betekenen. “Er zal weinig veranderen behalve dat ik nu een ring om heb, ha. Ik heb al tien jaar een relatie met haar, dus in die zin verandert er weinig. Of ik alles aan haar opdraag? Nee joh, ben je gek!? Het moet niet te sentimenteel worden hoor, haha!

Koffie drinken
Voor beide broers was het afgelopen seizoen dus geen seizoen om in te lijsten. Na Sotsji besloot Ronald terug te keren bij de ploeg van zijn oude trainer, Gerard van Velde. “En ik wilde graag weer met Michel trainen. Michel en ik zijn weliswaar broers, maar het is niet zo dat we elke dag met elkaar eten en koffie drinken.”

‘Ik wil niet de schaatser zijn die drie jaar lang alles heeft gewonnen en daarna van het podium verdwenen is’

Michel bevestigt dat. “Soms moet je broer zijn en ploeggenoot zijn scheiden. Als ploeggenoot is het fijn als de ploeg compleet is en het niveau hoog is. En Ronald haalt het niveau van de ploeg heel erg omhoog. En daarbij haalt hij het beste in mij naar boven. Wat dat betreft vind ik het heel fijn dat hij terug is. Of we nu ook alles met elkaar delen? Nu wel weer ja. Nu zijn we allebei fit en elke dag op de ijsbaan. Op de ijsbaan praten we over schaatsdingen, maar buiten de ijsbaan om hebben we het juist over heel andere dingen.”

De sprinters van Team Beslist.nl willen voorlopig maar één ding: de wereldtitel sprint. Michel heeft hem al twee keer gewonnen, Ronald nog niet. Maar Michel wil het daar beslist niet bij laten. “Ik wil niet de schaatser zijn die drie jaar lang alles heeft gewonnen en daarna weer van het podium verdwenen is. Dat vind ik niet bij me passen. Ik wil gewoon door met titels winnen en uiteindelijk wil ik de beste sprinter van Nederland ooit worden. Dus ik moet zeker nog even door. Maar als ik toch van iemand moet verliezen, dan van Ronald. Ik gun hem zeker een keer een wereldtitel.”

Delen: