Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Nederlandse fans fanatieker dan Italianen’

door: Redactie Helden
8 mei 2016

Een veel betekende knipoog halverwege een klimmetje in de binnenstad van Nijmegen op weg naar de start van de derde Giro-etappe. Roze truidrager Tom Dumoulin passeert de kopman van LottoNL-Jumbo Steven Kruijswjk en er is die knipoog. Een blik van verstandhouding tussen twee Nederlandse toprenners. Over de opwinding ook weer in Nijmegen waar fans zorgen voor veel enthousiasme op straat. Al vroeg in de ochtend verdringen duizenden zich voor de luxe bussen van de teams.

Tekst gaat verder onder de foto

Tom Stamsnijder, de trouwe adjudant van Tom Dumoulin, raakt niet uitgepraat over de Oranje-tifosi in de roze Italiaanse Giro. De orkaan van geluid waardoor de renners in de drie Nederlandse etappes rijden en de rockster- of filmheldscenes op de momenten dat de renners in het wild in Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem te zien zijn. In de Italiaanse sportkrant La Gazzetta Sportiva zijn vooral de uitzinnige taferelen rond de 'good-looking' guys die zich als filmsterren voor de camera's vertonen het grote nieuws rond drie dagen Giro in Gelderland. 'Sexy Giro', de mooie jongens die het wielrennen van glamour voorzien, de redding voor het wielrennen. De krant van de Giro zet heel nadrukkelijk Tom Dumoulin en Marcel Kittel in de spotlights.

Tekst gaat verder onder de foto

Tom Stamsnijder heeft tot nu toe onderweg vooral genoten. “De honderdduizenden fans hier in Nederland zijn voor ons een enorm thuisvoordeel. Gisteren heb ik de hele dag op kop gereden en dan hoor ik alleen maar 'Tom, Tom', dan denk ik: 'dat is voor mij' en dan geniet je er extra van. Het is fantastisch hoe zo'n klein land eigenlijk fanatieker is dan straks het Italiaanse volk tijdens de Giroetappes daar. Zo veel volk als hier gaan we niet in Italië krijgen.”

Wij hebben vannacht absoluut niet wakker gelegen van het tijdsverlies van Tom op Kittel

Tom Dumoulin heeft Nederland in het roze in vuur en vlam gekregen, maar het verschil met supersprinter Marcel Kittel is nog maar 1 seconde. De adjudant van Dumoulin Tom Stamsnijder denkt eigenlijk dat die roze vanmiddag al om de schouders van Marcel Kittel gaat en heeft daar weinig problemen mee.

“Wij hebben vannacht absoluut niet wakker gelegen van het tijdsverlies van Tom op Kittel. Dat verschil is nu een seconde en wij wisten dat als Kittel een hele goede tijdrijt zou doen dat hij dan de trui kan pakken. Op zich is dat niet erg, als wij maar een paar dagen in die trui door Nederland kunnen rijden. Het is nu al de derde dag. Tom kan vandaag de trui verliezen, maar dat is niet zo erg. Dan hoeven wij ook niet meer te controleren en de trui te verdedigen.”

Delen: