Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Nog nooit zo kapot geweest van een verloren wedstrijd’

door: Robert Prins
1 juni 2016

Handbalsters Nycke Groot en Yvette Broch kenden een sterk eerste seizoen in de Hongaarse competitie. De twee internationals wonnen met hun club Györi KC zowel het landskampioenschap als de beker. Daarnaast haalden ze ook nog de finale van de Champions League. Deze ging na strafworpen verloren. Aan de hand van vijf thema's keek Helden Online met beide dames terug op het succesvolle jaar.

Prijzen
Nycke: “Het was super belangrijk voor de club dat we dit jaar landskampioen werden. Zeker na het verlies van de Champions League-finale. Vorig jaar was de ploeg geen kampioen geworden, dus er stond behoorlijk wat druk op. We zijn blij dat we in de play-offs twee keer hebben aangetoond dat wij de beste club van Hongarije zijn. Dat we ook nog de beker hebben gewonnen, maakt het allemaal nog iets mooier.”

Yvette: “Ik kijk met een dubbel gevoel terug op het seizoen. We waren heel het jaar hard aan het trainen voor de Champions League. Als je die dan net niet wint, is dat vreselijk balen. Het is niet zo dat het landskampioenschap en de beker troostprijzen zijn, maar we hadden zo graag die Champions League-finale gewonnen. Toch mogen we uitermate tevreden zijn met hoe wij dit seizoen hebben gepresteerd.”

Champions League
Nycke: “Ik ben nog nooit zo kapot geweest van een verloren wedstrijd. Die nederlaag heeft er behoorlijk ingehakt. We waren er zo dichtbij. De Champions League winnen was ons doel. Als je dan in de finale na strafworpen verliest, is dat natuurlijk enorm balen.”

'Ik heb me altijd heel welkom gevoeld'

Yvette: “Het verlies in de Champions League-finale was enorm zuur. Ook voor mij was het de grootste klap uit mijn carrière. Ik voelde me een aantal dagen na de wedstrijden nog steeds beroerd. Hopelijk trekken we volgend seizoen wel aan het langste eind. Ik wil dit niet nog een keer meemaken.”

Hongarije
Nycke: “Ik heb het erg naar mijn zin in Hongarije. Je merkt dat alles erg professioneel is rondom de club. Het is prettig om samen te werken met al die internationals. Daarnaast zijn de mensen in het land erg vriendelijk. Ook onze fans zijn top. Ik heb me altijd heel welkom gevoeld.”

Yvette: “Het bevalt me eigenlijk best goed, ha. De eerste maanden waren wel zwaar. Alles is namelijk nieuw. Je weet van tevoren dat als je naar een ander land gaat, je altijd eerst even moet wennen. Als ik nu terugkijk, is het jaar echt omgevlogen. Ik ben tevreden hoe het seizoen is verlopen. Ik heb zowel fysiek als mentaal weer enorme stappen gezet.”

Grootste aanpassing
Nycke: “Je merkt dat alles in het land een paar jaar achterloopt. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis komt, denk je wel even: wow! In Nederland is alles echt goed geregeld. Aan dat soort zaken moet je in het begin wel even wennen.”

Yvette: “We hebben zoveel internationals in ons team dat het aanpassen aan het team niet zo’n probleem was. Daarbuiten was het wel wat pittiger. Je komt natuurlijk in een heel andere cultuur terecht. Daar moet je even aan wennen. Zo spreken er maar weinig mensen goed Engels, dus dat is weleens lastig.”

'Als iemand die prijs verdient, is het Nycke. Zij is echt een speelster van wereldklasse'

Nominatie speelster van het jaar
Nycke: “Het is natuurlijk een enorme eer om genomineerd te worden voor zo’n grote individuele prijs. Ik vind dat ik behoorlijk wat stappen heb gezet de laatste maanden. Hopelijk kan ik deze goede lijn alleen nog maar verder doortrekken. Het zou geweldig zijn om deze prijs te winnen, maar om eerlijk te zijn had ik met het team liever de Champions League gewonnen, ha.”

Yvette: “Het is volledig terecht dat Nycke is genomineerd voor speelster van het jaar. Als iemand die prijs verdient, is het Nycke. Zij is echt een speelster van wereldklasse. Ik ben supertrots op haar.”

Delen: