Word abonnee

Helden in het nieuws

Nuis & Jorritsma: sprinters, waaghalzen en filmers

door: Redactie Helden
29 oktober 2015

Even een filmpje maken van een training en het tijdens de training op social media plaatsen. Zo gaat dat als de 'socialboys' van Team Lotto-Jumbo op trainingskamp zijn. Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis zijn van alle markten thuis. Helden sprak de twee sprinters in Inzell. Speciaal voor Helden zetten zij hun vijf favoriete filmpjes op een rij.

“Een salto achterover kan iedereen toch wel?” Kjeld Nuis zegt het bloedserieus. Zijn teamgenoot Gerben Jorritsma kijkt hem wat verwonderd aan. “Vroeger deed ik het nog wel eens, maar de laatste jaren maak ik geen salto’s meer. Ik vind het niet echt nodig. Als je met platte rug in het water valt, doet het even pijn, maar als je op de gewone grond zo valt..”

5e plaats.

 

Restday Hamar… 😉

Posted by Kjeld Nuis on zondag 9 augustus 2015

Nuis denkt niet aan de risico’s. Hij denkt vooral aan het resultaat, en dat is een fraai filmpje. Samen met Jorritsma maakt hij regelmatig filmpjes voor op de social media-kanalen. Nuis maakt al vijf jaar lang filmpjes, Jorritsma drie jaar. Hij is besmet door ploeggenoot Nuis. “Toen ik bij hem in de ploeg kwam, ben ik ermee begonnen. Ik doe het omdat ik het heel leuk vind om te doen, niet omdat het moet. Al doe je het natuurlijk ook een beetje voor de fans.”

En die fans smullen van filmpjes als Nuis van een klif afspringt of als Jorritsma met een GoPro het water induikt. Het is goed voor de marktwaarde, al is dat niet hun insteek. “Mensen vinden het leuk om te zien wat we doen. En met een filmpje kun je beter laten zien wat je doet dan met een paar foto’s,” zegt Jorritsma.

4e plaats.

 

Snel naar huis met kjeld��

Een video die is geplaatst door Gerben Jorritsma (@gerbenjorritsma) op

Aandacht
Nuis heeft veel vrienden die skaten én filmen. Door hen werd hij aangestoken. “Ik heb vroeger best veel geskatet. Ik heb in Zoetermeer een hechte vriendengroep waarvan er een aantal op een heel hoog niveau skate. En een paar van hen zijn goed met video’s maken en editen,” aldus Nuis, die in zijn skatetijdperk nog weinig media-aandacht kreeg. “In het schaatsen heb je genoeg pers die je aandacht geeft. Maar bij het inlinen heb je dat niet. Mensen konden zichzelf alleen laten zien door bijvoorbeeld een youtubefilmpje te posten.”

3e plaats. 

 

Ride! ☀️

Posted by Kjeld Nuis on woensdag 12 augustus 2015

Maar doordat de technologie zo snel ging, wilden mensen steeds op een mooiere manier filmen. De GoPro-camera heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. “Het ging op een gegeven moment allemaal zo snel dat je wel bij moest blijven. Ik vind het hartstikke leuk om een filmpje te maken en het kost nu ook weinig tijd meer.” Jorritsma vult hem aan. “Je merkt gewoon dat de technologie heel erg vooruit is gegaan. Vroeger was je een dag bezig met een filmpje en datzelfde werk kun je nu in een uur doen. Daar wordt het leuker van. En ik heb Kjeld de tip gegeven om een app daarvoor te downloaden.”

2e plaats.

 

Who wants to join us a few laps?

Posted by Kjeld Nuis on woensdag 15 juli 2015

Laptop
Het editen gaat tegenwoordig zelfs zo snel dat ‘de socialboys van Lotto-Jumbo’ een filmpje al hebben afgerond voordat de training voorbij is. “Zo snel hebben we hem klaar ja,” stelt Jorritsma trots. “Dankzij een speciale app kan het binnen tien minuten klaar zijn. Als je het op de laptop doet, ben je een middag bezig. En dat is niet de bedoeling.” Nuis: “Soms zijn we binnen een half uur klaar en soms ben je er twee dagen mee bezig.” Jorritsma: “Dat ligt ook aan het materiaal. En soms krijgen we een filmpje niet zoals we hem willen hebben.”

De twee schaatsers doen alles zelf: filmen, editen, een muziekje erbij voegen en posten. De sprinters plaatsen voornamelijk video’s tijdens een trainingskamp. Die filmpjes zijn echter maar voor een beperkt aantal seconden te zien. Op Instagram duurt een filmpje maximaal vijftien seconden, op Twitter maximaal dertig seconden en alleen op Facebook heb je onbeperkte ruimte. “Maar er zit geen vast patroon in hoor,” beweert Jorritsma. “Alleen op Facebook zetten we de lange filmpjes.”

1e plaats. 

 

Super mooie dag gehad met Kjeld Nuis!

Posted by Gerben Jorritsma on maandag 13 juli 2015

Delen: