Word abonnee

Helden in het nieuws

Olde Heuvel wil naar Noorwegen verhuizen

door: Redactie Helden
10 maart 2016

Wouter Olde Heuvel heeft vandaag zijn carrière beëndigd. De 29-jarige schaatser is van mening dat zijn lichaam het schaatsen op topniveau niet meer aankan. Wij spraken Olde Heuvel eerder dit seizoen over zijn toekomst.

Met twintig schaatspakken in zijn bagage arriveerde Wouter Olde Heuvel zeven jaar geleden voor het eerst op het Noorse eiland Skjervøy. Dicht bij een van de meest noordelijke ijsbanen van Noorwegen is zijn vriendin Elin geboren en meteen na zijn eerste vakantie daar was het voor de Team LottoNL-schaatser al duidelijk dat hij zich ooit in Noorwegen zal vestigen. “Daar hebben Elin en ik het vaak over. Ik ben niet land gebonden en kan overal wel aarden. Als ik stop, ga ik verhuizen,” zei Olde Heuvel.

Die twintig schaatspakken in zijn bagage hadden een duidelijk doel. “Het ging de laatste jaren steeds minder met de belangstelling voor het schaatsen en ik wilde graag helpen om daar wat aan te veranderen. Noorwegen was natuurlijk altijd het grote schaatsland naast Nederland, maar er komt daar steeds minder publiek merk ik als we er grote wedstrijden rijden. Ik wil graag helpen om daar het schaatsen weer populair te maken. Daarom heb ik bij Bert van der Tuuk die pakken laten maken. Die hangen nu in het clubhuis naast posters van grote schaatshelden.”

Wouter Olde Heuvel spreekt inmiddels goed Noors en voedt samen met zijn vrouw hun dochter van ruim één jaar tweetalig op. “Met Elin heb ik het vaak over verhuizen naar Noorwegen. Ik wil wel de Nederlandse nationaliteit houden, maar ik voel me daar altijd erg thuis. Alleen willen we wel in het zuiden van Noorwegen gaan wonen, daar is het klimaat wat milder.”

'Het lijkt mij leuk om in Noorwegen met de schaatsjeugd te gaan werken'

“Verder is Elin voor mij naar Nederland gekomen en daarom vind ik het niet meer dan normaal dat we ooit samen teruggaan. Het lijkt mij leuk om in Noorwegen met de schaatsjeugd te gaan werken. Daarnaast ben ik ook goed bevriend met de huidige generatie toppers, met Håvard Bøkko en Sverre Lunde Pedersen. Als ik in Hamar ben, dan zoek ik ze altijd op.”

Het is niet alleen de liefde die Wouter Olde Heuvel naar Noorwegen trekt, maar ook de sportcultuur in het land van de fjorden. “Iedereen is daar met sport bezig. Als je bij ons klein bent, dan leer je fietsen. In Noorwegen gaan ze meteen op de latten: langlaufen en skiën. Dat is de cultuur daar.”

De overgang van de TVM schaatsploeg naar Team LottoNL-Jumbo is voor hem goed uitgepakt. In de geoliede machine van Jac Orie draaide hij een prima seizoen met podiumplaatsen in het wereldbekercircuit en een tweede plaats op de NK Allround, waar hij ook nog eens de 1500 meter won. 

'Gelukkig hebben we tegenwoordig Skype, dat is in ieder geval iets'

“Ik ben samen met Sven Kramer en Douwe de Vries vorig jaar naar Jac Orie gegaan. Dat heeft perfect uitgepakt. Ik zat al een paar jaar op een dood spoor, ben lang geblesseerd geweest en het lukte maar niet om op niveau terug te komen. De ommekeer kwam afgelopen seizoen. Ik heb heel anders getraind. Meer in de zomer bijvoorbeeld. Daarom ging het zo goed in het begin van het seizoen in de World Cups. Helaas werd ik ziek en ging het seizoen als een nachtkaars uit.”

Wouter Olde Heuvel geeft aan dat hij het als vader van een dochter van veertien maanden wel steeds moeilijker vond om van huis te gaan. “Dat is wel een ding. Ik mis toch heel veel in de ontwikkeling van ons kind. Dan is van huis gaan steeds moeilijker. Gelukkig hebben we tegenwoordig Skype, dat is in ieder geval iets.”

Delen: