Word abonnee

Helden in het nieuws

One of the guys

door: Redactie Helden
5 november 2014

Testrijdster Susie Wolff blijft waarschijnlijk ook volgend jaar in dienst bij Williams. Dit jaar doet de Britse ook mee in de Race of Champions en zal daarmee de eerste vrouwelijke deelnemer ooit worden aan het eindejaarsevenement. Helden vond nog drie vrouwen tussen de mannen.

Vrouw achter het stuur bloed aan de muur. Dat vrouwen kunnen niet rijden, is een stelling die mannen maar wat graag overeind willen houden. Susie Wolff bewijst al jaren het tegendeel en houdt zich prima staande in een mannenwereld. Ze begon met karten, maakte toen de overstap naar Formule 3 en is nu de enige vrouw die door mag in de Formule 1. Sinds 2012 is ze ontwikkelingscoureur bij het Formule 1-team Williams. Ze was in 2014 de eerste vrouw sinds 1992 die tijdens een Grand Prix-weekend een Formule 1-wagen bestuurde en straks dus ook de eerste vrouw die meedoet aan de Race of Champions.

Maar Wolff is niet de enige vrouw die de strijd aanbindt met de mannen.

Danica Patrick
De Amerikaanse Danica Patrick begon op haar tiende met karten. Een echte vrouw in de mannensport was ze toen nog niet, ze was bijvoorbeeld ook cheerleader. Als tiener vertrok ze naar Engeland om haar droom om coureur te worden na te jagen. In 2008 won Patrick als eerste en tot nu toe als enige vrouw een IndyCar-race.  Sinds 2012 is ze alleen nog actief als coureur in de NASCAR.

Billie Jean King
Tennisster Billie Jean King voerde in de jaren zestig en zeventig de wereldranglijst aan en won onder meer twaalf Grand Slam titels in het enkelspel. Maar nog meer wordt de Amerikaanse herinnerd als pionier van het vrouwentennis. In 1971was ze de eerste vrouwelijke atleet die meer dan 100.000 dollar per jaar aan prijzengeld verdiende. King zag dat de mannen veel meer prijzengeld kregen dat de vrouwen. In haar strijd om gelijke rechten daagde ze in 1973 de 55-jarige Bobby Riggs uit, die denigrerend deed over het vrouwentennis, voor The Battle of the Sexes. King won de pot eenvoudig van Riggs. King was betrokken bij de oprichting van de Women's Tennis Association en was jarenlang voorzitster en in 1999 en 2000 was ze coach van het Amerikaanse vrouwenteam.

Marianne Vos
Wielrenster Marianne Vos won bijna alles wat er te winnen valt: ze is tweevoudig olympisch kampioene en winnares van drie wereldtitels op de weg, zeven in het veld en twee op de baan. Vos dacht er dan ook een tijdje over om zich met de mannen te meten. Ze stopte het niet onder stoelen of banken dat ze dacht de mannen aan te kunnen. Op 3 november 2012 reed ze haar eerste koers tussen de mannen. In de Amstel Curaçao Race eindigde Vos als twaalfde, net achter de Duitse sprinter Marcel Kittel. Tijdens de 15e AGU Egmond-Pier-Egmond, in januari 2013, waren alle ogen gericht op Marianne Vos. Het mannenveld had een taaie aan Vos, die niet alleen won bij de vrouwen, maar ook nog eens vijftiende overall werd.

Delen: