Word abonnee

Helden in het nieuws

Dumoulin: ‘Hoop over vier jaar ook in Tokio te staan’

door: Redactie Helden
25 augustus 2016

Alle Nederlandse sporters die tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro een medaille wonnen, werden woensdag gehuldigd in Den Haag. Helden Online was erbij. 

Humberto Tan sprak de familie toe in de Ridderzaal. Hij presenteerde tijdens de Olympische Spelen van Rio zijn talkshow en was dus bekend met alle sporters. Tijdens de presentatie in Den Haag werden veel foto's en video's getoond van de Spelen en dat raakte Humberto. “Iedereen zal zijn eigen emotie hebben bij deze foto's. Ook bij mij komen er heel veel emoties naar boven,” aldus de presentator. Nadat alle atleten onder luid applaus naar binnen waren geroepen, sprak Rutte de menigte toe. Hij was enorm trots op deze ploeg en als land hadden we het heel goed gedaan. “Het was prachtig en het waren ook zeker historische Spelen. Er waren deze Spelen meer vrouwen aanwezig en ze wonnen ook nog eens de meeste medailles,” aldus de premier. Hij grapte er daarna wel bij dat de mannen over vier jaar beter hun best mogen doen.

Tekst gaat verder onder de foto

Chef de Mission Maurits Hendriks heeft veel over zich heen gekregen tijdens en na de Spelen. Hij zei zelf dat hij niet helemaal tevreden is met het resultaat, maar in de Ridderzaal sprak hij enthousiast de atleten toe. Hij bedankte daarbij ook de coaches, want zonder coaching waren de sporters er nooit gekomen. Beachvolleybalcoach Gijs Ronnes werd speciaal in het zonnetje gezet. Gijs coacht onder andere Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Zij wonnen op de Spelen een bronzen medaille. De prijs wordt uitgereikt aan opkomende coaches. Het was Gijs zijn eerste Olympische Spelen als coach. Hij was niet de enige coach die in het zonnetje werd gezet, alle coaches van wie hun pupillen goud wonnen, kregen de prijs winning coach. Deze prijs werd door hun eigen pupillen uitgereikt.

'Het maakt mij trots dat ik daar een stukje aan heb kunnen bijdragen'

Geridderd
René Wolff, coach van de baanwielrenners, was één van de coaches die de onderscheiding ontving. Zijn twee pupillen Elis Ligtlee en Matthijs Büchli wonnen beiden een medaille op de Spelen. Matthijs won het zilver op de baan en Elis won het goud. Door deze gouden medaille mocht Elis de prijs aan haar coach uitreiken. René is blij met de onderscheiding, maar vindt het nog belangrijker voor de atleten zelf.

“Ik vind het heel goed dat de atleten gehuldigd worden. Zij leveren het werk en wij als coach staan ernaast op de baan en proberen te helpen. Ik ben met name trots dat de atleten hebben kunnen laten zien wat er in hun zit. En het maakt mij trots dat ik daar een stukje aan heb kunnen bijdragen,” aldus René. Hij is ook van mening dat we het als wielersport en als land heel erg goed gedaan hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

Niet alleen de coaches werden in het zonnetje gezet, ook de gouden medaillewinnaars werden door minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het podium geroepen. Schippers bedankte iedereen die betrokken was bij de Spelen en ridderde de gouden medaillewinnaars. Dit was een bijzonder moment voor de atleten die deze onderscheiding van de koning mochten ontvangen. Dorian van Rijsselberghe behaalde op de Spelen zijn tweede gouden medaille en was vier jaar geleden al geridderd. Hij ontving een aparte onderscheiding in de vorm van een beeldje.

Na alle toespraken, applaus en complimenten mochten de atleten via de koninklijke uitgang de Ridderzaal verlaten waar buiten in de brandende zon de fans op ze stonden te wachten. Met luid applaus werden ze onthaald en de atleten toonden trots hun medaille. 

'Het was in de Ridderzaal heel erg speciaal'

Oranje fiets
Buiten stonden ook de fietsen op hun te wachten om naar het Koninklijk Paleis te fietsen waar koning Willem-Alexander en koningin Maxima op hen wachten. Wielrenner Tom Dumoulin was al op een fiets gesprongen, want dat is voor hem niet onbekend. Hij won na een lastige voorbereiding op de Spelen (Tom brak zijn pols in de laatste week van de Tour de France, red.) toch een zilveren medaille in de tijdrit.

Tekst gaat verder onder de foto

“Het was in de Ridderzaal heel erg speciaal. Ik hoop dit ook zeker nog een keer mee te maken. De Spelen waren heel speciaal voor mij. Ik was heel erg gefocust op mijn race, dus daarvoor heb ik niet echt kunnen genieten, maar daarna zeker wel. Ik hoop ook om over vier jaar in Tokio te staan,” aldus Dumoulin. Nadat alle olympische atleten een oranje fiets hadden gevonden, gingen ze richting het paleis voor het ontvangst met de koninklijke familie.  

Delen: