Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Ook voor Australië hoeven we niet bang te zijn’

door: Robert Prins
1 november 2015

De Nederlandse hockeyers wonnen eind augustus het Europees kampioenschap in Londen. Het was de eerste grote prijs sinds lange tijd. Helden Online sprak met Jeroen Hertzberger. Een gesprek over de EK-winst, de kritiek van de media en de voorbereiding op de Olympische Spelen. 

“Ik kijk nog altijd met veel plezier terug op het EK,” begint Hertzberger. “Ik heb veel foto’s en af en toe bekijk ik ze weer even. Het EK was echt gaaf. Over tien, twintig en misschien zelfs dertig jaar herinner ik me dat toernooi nog. Het was mijn droom om belangrijk te zijn voor Oranje. Iedere speler wil goed spelen tijdens de finale en scoren. Als dat dan lukt, is dat geweldig. Het smaakt zeker naar meer.”

'Als we nu brons pakken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben we alle poppen weer aan het dansen'

Eindelijk weer eens goud
Het was voor het eerst sinds 2007 dat de Nederlandse hockeymannen het EK wisten te winnen. In de jaren erna ging het steeds in de halve finale of de finale mis. “Je gaat op een gegeven moment al een beetje aan jezelf twijfelen, denkt: doen we nou echt iets verkeerd? Wij zijn natuurlijk allemaal sporters die een droom hebben om kampioen te worden, dus wij doen er alles aan om goed te zijn. Daarom is het lekker dat het nu eindelijk weer eens is gelukt. Natuurlijk heb je een beetje geluk nodig af en toe, maar dit is wel een bevestiging dat wij de beste van Europa kunnen zijn. Ik snap de kritiek van de media natuurlijk wel. Als wij steeds al die finales verliezen, dan gaan mensen vragen stellen, worden ze kritisch. En terecht. Dat hoort erbij. De EK-winst was mooi, maar als we nu brons pakken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben we alle poppen weer aan het dansen. Dan zeggen ze weer dat we te vroeg hebben gepiekt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Op de vraag hoe belangrijk de winst van het EK voor het zelfvertrouwen is geweest, is Hertzberger duidelijk. “Heel belangrijk. Het EK geeft natuurlijk een enorme boost. Als je Duitsland in de finale met 6-1 een pak slaag geeft, waarom zouden we dan bang moeten zijn voor Australië? Ja, de Australiërs zijn goed, maar we hoeven niet met knikkende knieën zo’n wedstrijd in te gaan. Als wij spelen naar vermogen, dan kunnen we ook tegen dat land doelpunten maken.”

'Als we in India van Australië verliezen, moeten we niet nerveus worden'

Hockey World League
De Olympische Spelen van Rio zijn natuurlijk het belangrijkste doel van de hockeyers. Voor het zover is, moeten ze nog een aantal keer aan de bak. Eind november staat bijvoorbeeld de Hockey World League in India op het programma. “Daar spelen we voor het eerst weer tegen alle toplanden van de wereld, dus dat wordt spannend. Het spel is belangrijk. Als Europees kampioen gaan we daar natuurlijk heen om te winnen, maar als dat niet gebeurt, moeten we niet onrustig worden. Stel we spelen daar de finale tegen Australië en verliezen hem met 3-2, dan moeten we niet nerveus worden.”

Papendal
Om zo goed mogelijk voor te bereiden op de Olympische Spelen traint de ploeg van bondscoach Max Caldas drie dagen per week op Papendal. “Het is hard trainen. We trainen acht keer per week. Dat is gewoon het dubbele van iedere hockeyer in de hoofdklasse. Het heeft tijd nodig om daar aan te wennen. Maar goed, het heeft ook wel weer iets moois. Als iemand nu tegen je zegt: 'je hebt driehonderd dagen om je voor te bereiden op een toernooi en de kans dat je dan met een olympisch gouden medaille wegloopt, is aanwezig. Een kans op een medaille is sowieso groot.' Dan ben je ook wel een eikel als je dat niet omarmt. Je moet die kans gewoon embracen en tegen jezelf zeggen: 'ik ga er vol voor.'”

Tekst gaat verder onder de foto

“Het moeilijkste van veel trainen is om eraan toe te geven. En tussen trainingen door echt je rust te pakken. De eerste training denk je: ik heb getraind, maar ik voel me nog best prima. Toch moet je ’s avonds nog een keer en de dag erna weer twee keer. Je moet je rust pakken ook al ben je op dat moment niet moe. Normaal gesproken pakken mensen rust wanneer ze moe zijn, maar wij moeten juist daarvoor al rust pakken om de man met de hamer te voorkomen.”

'De aanpak van Max is heel gedetailleerd. Daar houd ik van'

Kun je het verschil beschrijven tussen de aanpak van Max en de andere bondscoaches onder wie jij hebt gespeeld?
“Onder Max zijn we vaker bij elkaar, dat is fijn. Daarnaast is de trainingsstof anders dan bij andere coaches, maar dat is logisch. De stof onder Guus Hiddink is ook anders dan onder Louis van Gaal. De resultaten bepalen uiteindelijk of iets goed of slecht is. Ik ben positief over de manier waarop wij trainen. De aanpak is heel gedetailleerd. Daar houd ik van. Ik houd niet van een globale aanpak, zo van: ‘kom op jongens, allemaal je best doen.’ Ik ben iemand die graag alle details doorspreekt. Max doet dat, dus dat vind ik sterk aan hem. Door zijn aanpak zijn we op vrijwel alles voorbereid, worden we bijna nooit verrast.”

Delen: