Word abonnee

Helden in het nieuws

Otter: ‘Wat Ter Mors laat zien is best uniek’

door: Robert Prins
16 februari 2016

Jeroen Otter is coach van zowel Jorien ter Mors als Sjinkie Knegt. Beiden kwamen dit weekend meerdere malen in het nieuws. Ter Mors werd bij de WK afstanden in Kolomna wereldkampioene op de 1000 en 1500 meter. Voor Knegt was er slecht nieuws. Hij kwam bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht hard ten val. Zijn seizoen is voorbij. Helden Online sprak Otter en legde hem een aantal stellingen voor.       

Wat Jorien ter Mors presteert, is uniek
“Ja. Ik denk dat je haar zou kunnen vergelijken met Shani Davis. De Amerikaan is een voorbeeld van iemand die net als Jorien op zowel de langebaan als het shorttrack goed heeft gepresteerd. Hij bereikte bij het shorttrack meerdere wereldbekerfinales. Qua prestaties was het misschien net iets minder dan Jorien, maar we weten allemaal wat hij bij de langebaan heeft laten zien. Bonnie Blair was in het verleden ook succesvol bij beide sporten. Zij werd in 1986 wereldkampioene shorttrack en pakte in 1988 een olympisch gouden medaille op de langebaan. Zo vaak komt het niet voor. Het is dus best uniek wat Jorien allemaal laat zien.”

“Voorafgaande aan dit weekend verwachtte ik dat Jorien zeker twee keer podium zou rijden. Met de kwaliteiten die ze op de trainingen laat zien, verbaast het me niet dat ze zowel de 1000 als de 1500 meter op haar naam schreef. Haar 500 meter was ook prima. Daar had ze ook gewoon een medaille kunnen pakken.”

Ter Mors heeft haar plafond nog lang niet bereikt
“Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Ze heeft pas een aantal keer meegedaan aan een 1500 meter op internationaal niveau. De keren dat ze meedeed, presteerde ze goed. Ik verwacht dus nog heel veel van haar in de toekomst.”

'Jorien laat zien dat de combinatie juist heel goed te doen is'

Jorien moet een keuze maken tussen shorttrack en langebaan
“Nee! Ik krijg die discussie natuurlijk ook mee. Voor mij is het simpel. Wat ze nu doet, werkt heel goed. Waarom zou je iets wat goed werkt veranderen? Mensen die zeggen dat het niet kan of de combinatie niet mogelijk is, zijn nog nooit in zo’n situatie gekomen. Volgens hen is het onmogelijk, omdat het niet zo vaak voorkomt. Ik hecht niet zo veel waarde aan zo’n discussie. Jorien laat zien dat de combinatie juist heel goed te doen is.”

Shorttrack wordt door het toenemende niveau steeds gevaarlijker
“Nee hoor. Bij iedere sport waar mensen tot het uiterste gaan, schuilt een bepaald gevaar. De kussens die geplaatst worden, zijn gewoon prima. We moeten alleen kijken of we op meerdere ijsbanen kunnen schaatsen met een systeem waar geen ijshockeyboarding staat. Er is een aantal ijsbanen in de wereld waar je alleen maar kussens hebt, maar als we alleen nog maar daar gaan rijden, blijven er vrij weinig banen over. Dat moet je denk ik niet willen. In mijn ogen moeten we kijken waar we de sport nog veiliger kunnen maken. Dat kan door misschien een stukje van de boarding weg te halen of het ijs op een andere manier te dweilen. Je ziet altijd dat als er iets gebeurt mensen direct actie willen ondernemen, dat is ook nu het geval. Het is een heel vervelend ongeluk en Sjinkie ligt er een tijdje uit, maar dat is het ook. Het is ‘maar’ een blessure. Laten we het niet erger maken dan het is. Begin van het volgend trainingsseizoen staat Sjinkie gewoon weer zijn mannetje. Daar ben ik zeker van. De ijsbanen zoals in Dordrecht zijn prima. De keren dat het misgaat, zoals dit weekend, zijn echt minimaal. Wat er ook gebeurt. Ongelukken in het shorttrack zullen altijd voor blijven komen.”

'Ook zonder Sjinkie gaat het in Zuid-Korea een groot spektakel worden'

Een WK shorttrack zonder Sjinkie Knegt is nog altijd het kijken waard
“Zeker! Het is heel jammer dat Sjinkie niet kan deelnemen aan de WK. Naast sportman van het jaar is hij de regerend wereldkampioen. Als regerend wereldkampioen wil je natuurlijk je titel verdedigen. Het is pijnlijk dat dat nu niet kan. Niet alleen voor hem, maar ook voor de internationale shorttrackgemeenschap. Je wil altijd je huidige kampioen aan de start hebben. Daarnaast is het ook voor ons erg vervelend. Wij moeten het zonder hem doen in de relay. Dat is enorm lastig. Hij is onze gedoodverfde afmaker. Nederland heeft met Sjinkie een ongelofelijke topper in huis. We moeten het nu noodgedwongen op een andere manier oplossen, maar misschien biedt dat ook weer nieuwe mogelijkheden. Ook zonder hem is de WK nog zeker het kijken waard. Er zijn nog voldoende smaakmakers over. Suzanne Schulting is daar een goed voorbeeld van. Ook zonder Sjinkie gaat het in Zuid-Korea een groot spektakel worden.”

Delen: