Word abonnee

Helden in het nieuws

Otterspeer: ‘Heb er nu een fan bij’

door: Redactie Helden
6 oktober 2015

Hein Otterspeer voelt zich beter dan ooit. De sprinter van Lotto-Jumbo is niet alleen recent vader geworden, ook zijn trainingsprestaties bewijzen dat hij in topvorm verkeert. Helden Online sprak met de kersverse vader over zijn vaderrol en over zijn speerpunten dit seizoen.

Het waren spannende tijden voor Hein Otterspeer. Terwijl hij zijn trainingsrondjes reed, zat zijn vriendin Bettelien hoogzwanger thuis. “Maar de laatste maand had ik elk moment van de training mijn telefoon binnen handbereik,” bekent de lange sprinter. Vijf dagen terug maakte een trotse Otterspeer via zijn sociale kanaal het fantastische nieuws wereldkundig. “Onze zoon Sant-Jan is vannacht geboren. Hij en zijn moeder maken het goed!”

En dat is nog steeds het geval. “Het gaat fantastisch met hem. Hij en zijn moeder maken het hartstikke goed. Daar ben ik heel trots op. Zij heeft het ontzettend goed gedaan.” Otterspeer moest wel even wennen aan de eerste nachten. “Je wilt alles perfect doen en daardoor ben je heel snel ontwaakt. In het begin is het allemaal spannend. Maar nu weet ik wat hij wil, wat hij kan en hoe hij doet. Soms ga ik overdag even naar bed. Bettelien en ik hebben er goede afspraken over gemaakt.”

'Natuurlijk schaats ik voor mezelf, maar ook zeker voor mijn gezin'

Roekeloos
Otterspeer beweert dat hij de sport niet heel anders gaat benaderen nu hij vader is geworden. “Ik zal de sport met dezelfde passie blijven uitoefenen. Maar feit is dat ik er nu een fan en motivatie bij heb. En dat is gewoon heel belangrijk voor me. Ik merk dat ik nu waanzinnig gelukkig ben en dat is mijn grootste drijfveer. Natuurlijk schaats ik voor mezelf, maar ook zeker voor mijn gezin. Elke wedstrijd en overwinning draag ik aan die kleine op. Absoluut!”

De passie voor de sport blijft weliswaar dezelfde, toch stapt hij vanaf heden met een andere gedachte het ijs op. “Roekeloze dingen die je eerder zou doen als je alleenstaand zou zijn, daar denk je nu wel over na, omdat je een gezin hebt thuis. Niet dat ik een roekeloos iemand was hoor, maar ik ben me er meer bewust van wat de consequenties kunnen zijn. Ik denk er meer over na nu.”

'Het is fijn als je met weinig woorden elkaar kunt begrijpen'

Vaderrol
De 26-jarige Otterspeer zal zijn ervaringen gaan delen met de rest van zijn ploeg. “Natuurlijk heb ik thuis een vaderrol en die probeer ik ook uit te dragen. Niet dat ik voor iedereen vadertje ga spelen hoor, zo werkt dat niet. Maar ik zal mijn ervaringen zeker meegeven en proberen uit te stralen op de rest. Onbewust zal ik veranderen als mens.”

Met Wouter Olde Heuvel heeft Otterspeer een metgezel wat betreft het vaderschap. De 29-jarige Olde Heuvel werd vorig jaar vader van een dochtertje. “Ha, ik ben niet de oudste bij de ploeg, zo zie je maar! Maar het is super mooi dat ik me nu met hem kan levelen. Ik praat veel met hem over allerlei zaken. Het is fijn als je met weinig woorden elkaar kunt begrijpen. Wouter helpt me waar nodig en ik kan hem alles vragen. Zo is het echt!”

Niet alleen Olde Heuvel is er voor hem. Ook zijn overige ploeggenoten proberen hem zo goed mogelijk thuis te laten voelen in de groep. “Toen we elkaar weer voor het eerst zagen, omhelsde iedereen mij. Ik ben heel goed opgevangen en warm onthaald in de groep. Dat geeft een heel fijn gevoel en veel waardering.”

Tekst gaat verder onder de foto

(Otter)speerpunten
Voor Otterspeer kan het seizoen bijna niet beter beginnen. Vader worden van een zoon en constateren dat het met zijn vorm wel snor zit. “Ik voel me waanzinnig goed. Zowel schaatstechnisch als conditioneel sta ik er beter voor dan ooit. Of dat te maken heeft met de komst van mijn zoon? Nee, dit was daarvoor al duidelijk. Ik nam Bettelien laatst mee naar een fietstest. En die test bewees dat ik er beter voor sta dan ooit. Ik heb dus logischerwijs veel verwachtingen van het seizoen.”

En die verwachtingen mogen best hooggespannen zijn. Otterspeer veroverde vorig seizoen zijn eerste nationale titel op het NK sprint en een paar maanden later werd hij tweede op het WK sprint. Twee absolute hoogtepunten in zijn carrière. “Ja, dat was echt waanzinnig. Ik ben al eens derde geweest op het WK sprint, dus volgend jaar ga ik voor goud!”

'Kulizhnikov is ook maar een mens'

Zijn grootste concurrent komt uit Rusland, de pas 21-jarige Pavel Kulizhnikov. “Kulizhnikov is de te kloppen man, dat besef ik ook. Maar hij is ook maar een mens. Als ik alles uit mezelf kan halen op het juiste moment en in deze conditie, kan ik hem zeker verslaan. Ik schaats om te winnen en niets minder. Natuurlijk staan de WK afstanden ook in mijn agenda, maar het WK sprint is voor mij dit jaar echt het belangrijkste en mooiste wat er is.”

Meerjarenplan
Het hoofdstuk 2013/2014 heeft hij al helemaal gesloten. Dat hoofdstuk staat ook wel bekend als het rampjaar van Otterspeer. Tijdens het olympisch kwalificatie toernooi verprutste hij zijn beide afstanden (500 en 1000 meter) dankzij een botte plek op zijn schaats. Het voelde voor hem alsof hij op andere schaatsen reed, waardoor Sotsji einde verhaal was. Inmiddels heeft Hein het rampjaar weg kunnen spoelen. “Er zijn wat dingen gebeurd en fouten gemaakt. Het feit is dat ik niet in Sotsji stond en daar kan ik niks meer aan veranderen. Op naar 2018,” spreekt hij vol goede moed.

Het missen van de Spelen is voor Otterspeer een extra drijfveer geweest om zich de komende jaren te revancheren voor die mislukte races. “Sowieso! Pyeongchang is absoluut het doel, al bekijk ik het per jaar. Voor dit jaar komen het WK sprint en de WK afstanden het beste naar voren. Maar de Spelen van 2018 behoort zeker in het meerjarenplan.”

Delen: