Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Over dertig jaar herinner ik me deze finale nog’

door: Robert Prins
30 augustus 2015

De Nederlandse hockeyers werden gisteren voor het eerst sinds 2007 weer eens Europees kampioen. Daarnaast was het de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland het voor elkaar kreeg om Duitsland in een EK-finale te verslaan. Helden Online sprak na afloop met aanvaller Jeroen Hertzberger.

Nederland had nog nooit een EK-finale van Duitsland gewonnen. Zes keer eerder stonden beide landen tegenover elkaar in de finale van het Europees kampioenschap en steeds trokken onze oosterburen aan het langste eind. Tot gistermiddag.

Oranje begon geweldig aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op voorsprong door een doelpunt van Billy Bakker. Met nog iets meer dan een minuut te gaan in het eerste kwart zette strafcornerspecialist Mink van der Weerden Nederland zelfs op 2-0. Uiteindelijk zou de ploeg van bondscoach Max Caldas, mede dankzij een schitterde treffer van Jeroen Hertzberger, met 5-0 (!) de rust ingaan. 

In de tweede helft zorgde Mirco Pruyser voor de 6-0, waarna Christopher Rühr met nog elf minuten te gaan iets terugdeed namens de Duitsers. Het betekende pas de eerste tegengoal van Nederland tijdens het EK. Uiteindelijk zou het bij 6-1 blijven en dus werd Nederland voor het eerst sinds 2007 weer eens Europees kampioen.


 

“Het is ongelooflijk. 6-1 winnen van Duitsland, dat is ons nog nooit gelukt,” aldus Hertzberger na afloop tegenover Helden Online. “Een paar weken geleden was het al 5-1. Het kan niet op. Dit is echt geweldig.”  

“We wisten dat die oefenwedstrijd van vlak voor het toernooi niks voorstelde, maar het was eigenlijk wel een vergelijkbare wedstrijd. Hoe je het ook wendt of keert we waren helemaal klaar voor de finale, waren super goed voorbereid.”

‘Het was op zich niet erg goed gekeept, maar hij zat er wel lekker in, ha’

Hertzberger was erg te spreken over het verdedigende optreden van de ploeg. “Verdedigend was het weer top. Ik weet niet precies hoeveel kansen ze hebben gehad. Ik weet wel dat Hidde (Turkstra, red.) de bal in de eerste helft schitterend van de lijn haalt. Dat soort zaken zijn cruciaal in zo’n wedstrijd. Als die erin was gegaan, was het 2-1 geweest, dat had wel een kantelpunt kunnen zijn. In de tweede helft maken ze een knap doelpunt, maar verder hebben we denk ik heel goed de cirkel schoon weten te houden, dat is knap in een finale.”


 

De 29-jarige aanvaller zorgde zelf op schitterende wijze voor de 3-0. “Ik kreeg een heel mooie assist van Mirco (Pruyser, red.) en toen was het gewoon met maatje 48 één-op-één met de verdediger. Het was op zich niet erg goed gekeept, maar hij zat er wel lekker in, ha.”

‘We werken iedere dag voor het hoogst haalbare en als dat je wordt ontnomen, doet dat pijn

Na afloop liet de Rotterdammer zijn emoties de vrije loop. “Ik heb het één keer eerder meegemaakt, dat was toen ik met Rotterdam kampioen werd. Dat heeft toen ook tien jaar geduurd. Er wordt fysiek erg veel van je gevraagd, mentaal natuurlijk ook. Het zijn allemaal tikjes die je krijgt als je net niet wint in een finale. Als het dan nu wel een keer lukt, komt er een bepaalde emotie los. Ik had niet super goede herinneringen aan Londen. Het is zeker een aantal keer door m’n hoofd gegaan. Na de Olympische Spelen van Londen heb ik mezelf voorgenomen, dat ik nooit meer in de positie wil komen dat de bondscoach aan me kan twijfelen. Was ik er toen mee eens dat ik afviel? Nee, natuurlijk niet, dat was niemand. Dat heeft wel erg veel pijn gedaan, is nog altijd mijn grootste deuk in mijn hockeycarrière. Als je dan een toernooi speelt op dezelfde plek, met op de achtergrond het olympisch dorp, dan is het niet zo dat ik daar met plezier rondloop. We werken iedere dag voor het hoogst haalbare en als dat je wordt ontnomen, doet dat pijn.”

“We hebben sinds 2013 niet meer van Duitsland verloren op een toernooi, dus dat gaat de goede kant op. Over dertig jaar herinner ik me deze finale nog,” aldus Hertzberger.

Met deze gouden medaille meld je je toch met een fijner gevoel op Papendal

De aanvaller keek ook alvast even vooruit naar de Olympische Spelen van volgend jaar. “Ga je een olympisch traject lekkerder in door deze EK-titel? Tuurlijk. Op basis van de wereldranglijst hebben we gedaan wat we moesten doen. Met deze gouden medaille meld je je toch met een fijner gevoel op Papendal. We gaan nu door. Australië heeft dit natuurlijk ook gezien. Het is nu aan ons om deze vorm vast te houden, moeten niet arrogant worden.”

Delen: