Word abonnee

Helden in het nieuws

Overzicht: records sneuvelen op hooglandbanen

door: Redactie Helden
23 november 2015

De eerste twee wereldbekers van het schaatsseizoen zitten er weer op. In Calgary en Salt Lake City sneuvelden er tal van records. Helden Online zette alle 'bijzondere' prestaties op een rij. 

Wereldrecords
Twee Amerikaanse vrouwen heersen tegenwoordig op de 1000 en 1500 meter. Brittany Bowe en Heather Richardson-Bergsma wisten de afgelopen weken van geen ophouden. Keer op keer verbeterden ze het wereldrecord van elkaar. Eerst was het Richardson-Bergsma, dan Bowe, en de volgende wereldbeker was het weer andersom. Uiteindelijk heeft Bowe het wereldrecord op de 1000 meter en Richardson op de 1500 meter.

Bij de mannen was één man soeverein: Pavel Kulizhnikov. De Russische sprinter was de eerste man ooit die een 33'er reed. Met 33,98 was hij een paar honderdste sneller dan tijdens de eerste wereldbeker in Calgary, waar hij 34,00 reed.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de tien kilometer zorgde Ted-Jan Bloemen voor een daverende verrassing. De tot Canadees genaturaliseerde Nederlander versloeg niet alleen Sven Kramer en Jorrit Bergsma; hij haalde bijna zes seconden van het wereldrecord van Kramer af (12.36,30 om 12.41,96).

Nederlandse records
Tijdens de eerste twee wereldbekers op hooglandbanen zijn er drie nationale records gesneuveld. De eerste die dat deed was Jorien ter Mors. De alleskunner van Team Afterpay reed op de 1000 meter een dijk van een tijd. Ter Mors snelde naar een tijd van 1.12,66 en reed daarmee het oude record van Ireen Wüst uit 2013 (1.13,33) ruim uit de boeken.

Tekst gaat verder onder de foto

Carien Kleibeuker scherpte op de 5000 meter deze week het oude record van Gretha Smit met bijna zes seconden aan. Het record van Smit stond ruim dertien jaar lang op haar naam. Tot slot haalde Kjeld Nuis op de 1500 meter 0,14 seconden van de toptijd van Koen Verweij af.

Binnenlandse nieuwkomers
Gerben Jorritsma en Kai Verbij zijn de voorlopers van een nieuwe schaatsgeneratie. De twee sprinters verbeterden keer op keer hun persoonlijk record en lieten zien bij de besten van de wereld te horen. Jorritsma won in Calgary zelfs de 1000 meter en werd in Salt Lake derde op die afstand. Verbij werd vierde op de eerste 500 meter in Salt Lake en zesde op de 1000 meter.

Tekst gaat verder onder de foto

Bij de vrouwen kunnen we de komende jaren het nodige verwachten van Sanneke de Neeling en Irene Schouten. De Neeling, nog maar negentien jaar, scherpte haar persoonlijk record op de 1000 en 1500 meter ruimschoots aan. Schouten, vorig seizoen al wereldkampioen bij de massastart, bewees dit seizoen ook de langste twee afstanden goed aan te kunnen. Op de 3000 meter werd de pupil van Jillert Anema in Calgary tweede, op de 5000 meter in Salt Lake eindigde ze als vijfde.

Buitenlandse nieuwkomers
Dat de Nederlandse schaatsers rekening moeten gaan houden met de Canadese schaatsers, bewees niet alleen Ted-Jan Bloemen, maar ook William Dutton. Hij was de enige die nog een beetje in de buurt kwam van het Pavel Kulizhnikov. Maar niet alleen Dutton, ook Laurent Dubreuil (derde op de tweede 500 meter in SLC), Alex Boisvert-Lacroix (derde op 500 meter in Calgary), Vincent de Haitre (vijfde op 1000 meter in Salt Lake City) en Gilmore Junio (vierde op 500 meter in Calgary) zijn mannen om in de gaten te houden.

Tekst gaat verder onder de foto

Ook de Amerikanen zijn weer in opkomst. Naast het sprintgeweld bij de vrouwen van Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe lijken ook de Amerikaanse mannen de aansluiting naar de wereldtop te maken. Joey Mantia en Mitchell Whitmore zijn de twee smaakmakers van land. Mantia (tweede op de 1500 meter in SLC) en Whitmore (tweede op de tweede 500 meter in SLC) hopen de strijd aan te gaan met de Rus en de Canadezen.

Delen: