Word abonnee

Helden in het nieuws

Pauw: ‘Het land houdt van ons’

door: Redactie Helden
31 mei 2016

Vera Pauw wordt in Nederland gezien als de pionier van het vrouwenvoetbal. Pauw is bondscoach van het Zuid-Afrikaanse vrouwenelftal met wie ze deze week in Rio staat. Wij zochten Pauw eerder op in Johannesburg en kregen een kijkje in haar soms bizarre (voetbal)leven. 

Vera Pauw is al een aantal jaar werkzaam in Zuid-Afrika en is inmiddels gewend aan alle drukte rondom haar elftal, maar in het begin wist ze niet wat ze meemaakte. “Ik werd echt overrompeld toen ik hier voor het eerst kwam. Ik wist wel dat er pers zou zijn, maar de eerste weken werd ik echt van studio naar studio getrokken. Weergaloos. Ik begon hier en ik had alleen maar een lach op m'n gezicht.” De bijnaam van 'haar' nationale elftal is Banyana Banyana en in Johannesburg zijn de meiden en Vera echt enorm populair. “Het land houdt van ons. De vreugdeuitbarsting toen wij ons kwalificeerden voor de Olympische Spelen, zoiets had ik nog nooit meegemaakt,” vertelt Vera. 

Iets waar Vera in Zuid-Afrika weleens mee te maken krijgt is het kleurverschil tussen de verschillende speelsters. “Voor een Zuid-Afrikaanse coach zal dat heel lastig zijn. Daar staat de druk erop dat de selectie een mix moet zijn van blanke speelsters en zwarte speelsters. Voor mij is dat helemaal niet aan de orde. Daar ben ik ook heel duidelijk over. Ik denk ook dat mensen aan mij zien dat ik 'liefde' heb voor al mijn speelsters. Ik ben trots op ze allemaal.” 

'Mijn liefde zit in Nederland, aan de andere kant van de wereld'

Vera is niet alleen enthousiast over haar speelsters, de speelsters hebben ook alleen maar goede woorden over voor Vera. Een van die speelsters is Janine van Wyk, recordinternational van het Zuid-Afrikaanse vrouwenelftal. “Vera is waarschijnlijk de beste coach door wie ik ooit getraind ben. Toen ze hier net kwam, twijfelden mensen of ze echt dingen ging veranderen. Maar ja, ze heeft echt heel veel dingen veranderd in een tijdsbestek van twee jaar.”

Toch weet Vera niet hoelang ze nog in Zuid-Afrika blijft werken. Ze woont op een prachtig resort en het is daar helemaal veilig voor haar. Het is er een en al luxe, maar ze mist haar familie. “Ik zeg ook vaak van als ik mijn vrienden en familie hier zou hebben dan zou dat echt het ideale leven zijn. Mijn liefde zit in Nederland, aan de andere kant van de wereld. Hij steunt me in alles maar het is wel verschrikkelijk moeilijk. Hoelang ik hier dus nog doorga weet ik nog niet. Eerst de Olympische Spelen.”

Vera staat met haar vrouwen al voor de openingsceremonie van de Spelen op het veld. Het Zuid-Afrikaanse team speelt woensdag 18.00 uur (Nederlandse tijd) hun eerste wedstrijd tegen Zweden.  

 

De hele aflevering van Onze Helden is nu voor KPN-abonnees te zien via iTV en Play van KPN en voor iedereen tijdelijk via: http://www.kpn.com/onzehelden.

Delen: