Word abonnee

Helden in het nieuws

Polman: ‘Wil iedereen laten weten dat het weer goed gaat’

door: Frits Barend
17 februari 2016

Dat was dubbel schrikken voor de Nederlandse tophandbalster Estavana Polman. Ze had al eerder in haar carrière kleine onregelmatigheden rond en op haar borst gevoeld na grote inspanning. Maar afgelopen maandagavond tijdens de competitiewedstrijd van haar club Esbjerg tegen Viborg voelde het toch anders. Zo anders, dat ze uit de wedstrijd stapte. Een kwartier later lag ze in de ziekenwagen op weg naar het ziekenhuis.

“Alles is onderzocht, maar ze vonden weer niets. Ja weer niets, want de problemen heb ik al zeven jaar, zeg maar zo lang ik tophandbal speel. Ik heb die problemen ook nooit met iemand gedeeld omdat de onderzoeken niets opleverden. Alleen mijn trainer wist ervan. Ze hebben me 24 uur in het ziekenhuis gehouden en allerlei testen gedaan. Dinsdagavond mocht ik al naar huis.”

De tweede 'schrik' waren de reacties uit Nederland. De vrouwenhandballers zijn na het succesvolle wereldkampioenschap eind vorig jaar in Denemarken, waar het Nederlands team verrassend de finale haalde en tweede werd, opkomende sportsterren. Zo siert Estavana zelf als symbool van nieuwe Hollandse Helden samen met Max Verstappen de cover van de laatste uitgave van Helden. “Het was een gekkenhuis nadat mijn ziekenhuisopname bekend was geworden, ik wist niet wat me overkwam. Mijn telefoon stond roodgloeiend. Het lijkt wel of iedereen weet dat ik in het ziekenhuis ben opgenomen en iedereen wil weten hoe het met me gaat. Bij deze wil ik iedereen laten weten dat het goed gaat. Ik neem nu even drie dagen helemaal vrij en ga ervan uit dat ik maandag weer mag trainen.”

'Ik voelde echt steken'

Wat is er precies gebeurd maandagavond?
“Ik heb er al vaker last van gehad, zoals ik zei. Nu voelde ik voor de wedstrijd al wat onregelmatige hartslagen. Na vijf minuten in de tweede helft dacht ik: he, dat voelt anders, maar ik kon nog wel doorspelen. Maar op het eind dacht ik: nu moet ik er echt uit, want de speelster tegenover me zie ik niet één maar drie keer voor mijn hoofd. Dat klopt niet. Ik ben eruit gegaan en het duurde best wel weer een tijdje voor ik eroverheen kwam, voordat ik me weer rustig voelde.”

Ik zag op een foto dat je in je hart kneep?
“Klopt. Ik voelde echt steken.”

Was er paniek op de bank?
“Nee. Ik liep het veld uit en meteen naar de kleedkamer, dan hoefde niemand te zien wat er was. Mijn teamgenotes wisten immers niets van mijn problemen. De ambulance is meteen gekomen, ze hebben me overal gecheckt. Pas na een paar uur had ik mijn lichaam weer onder controle. Voor de zekerheid hebben ze me in het ziekenhuis gehouden, dan konden ze alles volgen op de monitor. Ze hebben me onderzocht, alles was verder goed. Nu ben ik alleen doodmoe, het is alsof er drie mannen op me liggen. Ik voel me nu wel beter. Ik moet nog niet te veel gaan doen, opruimen enzo. Daarom ben ik veel bij mijn vriendin, mijn buurvrouw van 78 in Esbjerg. Zij loopt ook met hartproblemen, heeft net een nieuwe hartklep gekregen, dus we liggen nu samen met z’n tweeën op de bank. En ik ga zo weer lekker mijn eigen bed in.”

'Ik voel me fit, ik moet alleen bijkomen'

Heb je voorlopig nu even vrij met trainen?
“Tot na het weekend hadden we sowieso al vrij. Maandag ga ik kijken of ik wat kan fietsen en lopen en hoe mijn hart daarop reageert. Dan hoop ik zo snel mogelijk weer te beginnen. Ik voel me fit, ik moet alleen bijkomen.”

Je zegt dat je je voelt alsof er drie man op je zitten. Dan voel je je toch niet fit?
“Nee maar dat is meestal na zo’n aanval.”

Gaan ze je nu helemaal onderzoeken voordat je mag trainen?
“Ja, ik loop al er een tijdje mee. Heel vaak zeggen ze dat ze er niet zoveel mee kunnen op dit moment. Het is een lastig verhaal. De artsen gaan verder onderzoeken en hopen dat ze iets kunnen betekenen voor me binnen nu en niet al te lange tijd.”

'De artsen zijn vooralsnog optimistisch, dan maak ik me ook geen zorgen'

Je mag wel sporten?
“Ik neem aan van wel, ze hebben niet tegen me gezegd dat ik rustiger aan moet doen.”

Je carrière loopt geen gevaar?
“Ik heb het al zeven jaar. Maar maandag werd die aanval steeds wat heftiger. Het moet even in de gaten worden gehouden, maar ik neem aan dat ik binnenkort weer gewoon op het veld sta. Ik moet naar mijn lichaam luisteren en hoop dat ik na het weekeinde al weer wat kan doen. De artsen zijn vooralsnog optimistisch, dan maak ik me ook geen zorgen.”

Delen: