Word abonnee

Helden in het nieuws

Reus: ‘Neem met een brede glimlach afscheid’

door: Robert Prins
27 september 2016

Kai Reus kende een loopbaan van hoge pieken en diepe dalen. De 31-jarige wielrenner werd in 2003 wereldkampioen bij de junioren en lag in 2007 elf dagen in coma vanwege een ernstige valpartij tijdens een trainingsrit in Frankrijk. Vandaag maakt hij tegenover Helden Online bekend dat hij stopt met wielrennen. “Het is mooi geweest.”

Waarom heb je besloten om te stoppen met wielrennen?
“Begin dit jaar ben ik hard ten val gekomen tijdens de Vierdaagse van Duinkerke. Naast verrekte schouderbanden liep ik daar een zware hersenschudding op, waarvan ik nog steeds een beetje last heb. Zo ben ik af en toe nog wat duizelig. Daarnaast speelt ook de dood van een aantal wielrenners, zoals Daan Myngheer en Antoine Demoitié, een heel grote rol in mijn besluit. Zij overleden begin dit jaar kort achter elkaar. Hun dood raakte me diep. Het was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen.”

'Ik vind het leven gewoon te mooi om nog allerlei risico’s op de fiets te nemen'

Je hebt deze sport heel lang gedaan. Denk je niet dat je spijt gaat krijgen?
“Nee, totaal niet. Dit was het voor mij. Ik sta hier honderd procent achter. Ik weet wat die vreselijke ongelukken met mij hebben gedaan. De laatste maanden reed ik een beetje met de rem erop. Dat had ik voorheen nooit. Ik wil niet meer met angst op de fiets zitten. Begin vorig jaar ben ik vader geworden van een dochtertje, Haley, en voel me verantwoordelijk voor haar. Ik vind het leven gewoon te mooi om nog allerlei risico’s op de fiets te nemen.”

Hoe lang heb je over deze beslissing moeten nadenken?
“Ik heb er lang en heel zorgvuldig over nagedacht. Meerdere keren stelde ik mezelf de vraag: 'Wat als ik ermee stop?' Steeds als ik dacht aan stoppen, werd ik eigenlijk gelukkig. Op een gegeven moment moet je het besluit nemen, de knoop doorhakken. Dat heb ik de laatste dagen dus gedaan.”

Heb je er met veel mensen over gesproken?
“Vooral met de mensen, die dicht bij mij staan. Zij hebben mij altijd gesteund en hun mening doet er voor mij echt toe. Toch heb ik het definitieve besluit zelf genomen. Het is mijn carrière.”

'Het is jammer dat ik op het hoogste niveau niet datgene heb kunnen laten zien, waar ik op hoopte'

We volgen je al langer. Hoe kijk je terug op de laatste maanden van je loopbaan?
“Het voorjaar was natuurlijk geweldig. Door mijn goede optreden tijdens de Omloop het Nieuwsblad kon ik aan de slag bij Team Roompot. Die kans kon ik destijds niet laten liggen. Helaas is het vervolgens uitgedraaid op een teleurstelling. Ik had gehoopt dat het de laatste maanden wat beter zou gaan. Ik neem dus enigszins met gemengde gevoelens afscheid. Aan de andere kant kijk ik voornamelijk naar het complete plaatje. Ik heb een mooie wielercarrière gehad. Vol hoogte- en dieptepunten. Het is jammer dat ik op het hoogste niveau niet datgene heb kunnen laten zien, waar ik op hoopte. Maar dat is het leven. Ik neem met een brede glimlach afscheid en ben benieuwd wat de toekomst mij te bieden heeft.”

Heb je al enig idee wat je nu wilt gaan doen?
“Nee, nog niet. Ik heb brede interesses. De komende tijd ga ik eens rustig bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wie weet wat er op mij afkomt.”

Zien we je ooit nog terug in de wielerwereld?
“Ha, dat zou zo maar kunnen. Maar een totaal andere carrière lijkt me ook wel wat. Ik vind het heel lastig om daar nu een antwoord op te geven. Daar is dit besluit nog te vers voor.”

Delen: