Word abonnee

Helden in het nieuws

Riedewald: ‘Moet nog meer een persoonlijkheid worden’

door: Robert Prins
6 februari 2016

Jairo Riedewald (19) is een van de grootste talenten in de eredivisie. De centrale verdediger is dit seizoen een vaste waarde geworden bij Ajax en debuteerde eind vorig jaar ook nog eens voor het Nederlands elftal. Morgen speelt hij met de Amsterdammers De Klassieker tegen Feyenoord. Tijd voor een gesprek.  

Hoe ziet voor jou de ultieme centrale verdediger eruit?
“Een ultieme verdediger heeft allereerst een goede uitstraling. Aanvallers moeten niet denken: daar loop ik zo even voorbij. Het is voor een team lekker als je weet dat er achterin altijd nog iemand staat die jouw fouten kan opvangen. Daarnaast moet je in staat zijn om je teamgenoten te helpen en de opbouw kunnen verzorgen.”

Wat zijn jouw sterke punten?
“Ik zie het spelletje goed en heb een sterk linkerbeen. Daarnaast kan ik goed opbouwen en opschuiven naar het middenveld als ze me nodig hebben.”

'Ze zakken bijna nooit door de ondergrens, zijn erg constant'

Zijn er in het buitenland bepaalde spelers waar jij graag naar kijkt?
“Ik kan erg genieten van Jérôme Boateng (Bayern München) en Raphaël Varane (Real Madrid). Dat zijn spelers waar ik regelmatig naar kijk, veel van kan leren. Als je kijkt op wat voor niveau zij wekelijks spelen, dat is zo ontzettend knap. Ze zakken bijna nooit door de ondergrens, zijn erg constant. Beide spelers zijn nog jong, maar hebben al meerdere grote prijzen gewonnen. Tot slot hebben zij ook de uitstraling waar ik het eerder over had.”

Wat zijn zaken die je nog moet verbeteren om net zo goed te worden als zij?
“Ik moet nog meer een persoonlijkheid worden. Negentig minuten lang laten zien dat ik de baas ben, pas stoppen wanneer het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Daarnaast moet ik af en toe nog iets meer coachen. Dat heeft alleen maar voordelen. Als je alles goed neerzet, hoef je zelf minder te lopen, maak je het voor iedereen makkelijker en komt er meer rust in het elftal.”

Jouw coach, Frank de Boer, was een van de beste Nederlandse verdedigers. Praat je veel met hem?
“Zeker. Het is fijn dat hij zich in veel situaties kan inleven. Hij heeft het allemaal zelf meegemaakt. Als ik vragen heb, kan ik ze altijd stellen. Dan geeft hij mij een duidelijk antwoord, legt hij het goed uit. Hij maakt mij echt beter.”

'Zij zagen al vrij snel een heel groot talent in mij, hebben mij wekelijks geholpen om beter te worden'

Je hebt vrijwel de hele jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Van wie heb je nou het meest geleerd al die jaren?
“Het was voor mij erg belangrijk dat ik de knop omzette. Als je als kleine jongen bij Ajax komt, is het allemaal nog iets minder serieus. Je geniet ervan dat je in de jeugdopleiding van zo’n grote Nederlandse club zit, dat je het rood-witte shirt mag dragen. Naarmate je ouder wordt, ga je steeds grotere toernooien spelen en wordt het allemaal steeds serieuzer. Zaakwaarnemers gaan met je ouders praten, Adidas wil je schoenen geven. Op zo’n moment besef je dat de kans dat je ooit in het eerste van Ajax komt steeds groter wordt. Ik heb heel veel gehad aan de begeleiding van Michel Kreek en Orlando Trustfull. Zij zagen al vrij snel een heel groot talent in mij, hebben mij wekelijks geholpen om beter te worden. Ze maakten me aanvoerder of stuurden me een aantal keer naar een hoger team om met oudere spelers te spelen. Ze waren continu bezig om het beste uit mij te halen, gaven mij het vertrouwen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat is een heel lastige vraag. Door de jaren heen hebben veel mensen mij iets meegegeven, ik hecht daar veel waarde aan. Ik ga met adviezen van anderen aan de slag, wil het tijdens de trainingen en wedstrijden meteen laten zien. Ik realiseer me heel goed dat de mensen in mijn directe omgeving het beste met mij voorhebben, ze me beter willen maken. Als ik niet naar ze luister, kom ik mezelf vroeg of laat tegen. Dat wil ik niet. Ik wil zoveel mogelijk leren.”

'Ik ga pas denken aan de volgende stap als ik er echt aan toe ben en het maximale heb bereikt bij Ajax'

Wat is je droomclub?
“Die heb ik niet echt. Natuurlijk zijn er clubs waar ik erg van kan genieten, zoals Bayern München en FC Barcelona. Ik hoop over een paar jaar een mooie club te vinden die op dat moment bij mij past. Ik ga niet zeggen dat ik over vijf jaar bij FC Barcelona in het eerste wil spelen, want ik weet niet hoe snel ik mezelf ontwikkel, waar ik dan sta. Naast Boateng en Varane is Jan Vertonghen een groot voorbeeld voor mij. Hij deed het een aantal jaren geweldig bij Ajax, was echt rijp om weg te gaan. Jan koos niet meteen voor de absolute wereldtop. Momenteel doet hij het geweldig bij Tottenham Hotspur. De club heeft dit seizoen het minst aantal tegendoelpunten in de Premier League. Jan heeft daar een heel belangrijk aandeel in. In mijn ogen heeft hij aangetoond nog wel een stapje hoger te kunnen.”

Zo’n carrière als Vertonghen zie jij ook wel voor je?
“Zeker. Ik zal niet snel voor het grote geld kiezen. Als een bepaalde stap niet goed is voor mijn ontwikkeling, doe ik het niet. Ik ga pas denken aan de volgende stap als ik er echt aan toe ben en het maximale heb bereikt bij Ajax.”

Delen: