Word abonnee

Helden in het nieuws

Ritsma over coverhelden Kramer en Wüst

door: Robert Prins
28 oktober 2016

Na maandenlange voorbereidingen is het dan eindelijk zover. Het nieuwe schaatsseizoen gaat vandaag van start. In het Groningse Kardinge strijdt de nationale top om de KNSB Cup. Wat kunnen we dit seizoen verwachten van onze coverhelden, Ireen Wüst en Sven Kramer, wie gaat er verrassen? We vroegen het oud-schaatser Rintje Ritsma.

“Kramer is net als andere jaren gewoon weer goed,” is Ritsma duidelijk. “Hij is alweer aan het bouwen voor het olympische jaar. Die heeft maar één doel en dat is de vijf en tien kilometer winnen in Zuid-Korea. Zo simpel is het. Daar is hij nu al mee bezig, dus Sven is dit seizoen honderd procent zeker goed. En volgend jaar wil hij nog beter zijn.”

“Bij Ireen Wüst zie je eigenlijk een beetje hetzelfde verloop als in mijn carrière. Gedurende het seizoen is ze niet altijd meer top, maar als ze haar momentjes uitkiest, kan ze nog steeds erg goed zijn. Als zij ook dit jaar weer op de juiste momenten piekt, verwacht ik haar bij de grote toernooien gewoon weer op het podium.”

'Met zijn talent had hij het al lang Sven Kramer heel moeilijk hebben kunnen maken'

“Ook ben ik erg benieuwd wat Koen Verweij dit jaar kan laten zien. Zijn overstap naar Team Plantina was natuurlijk een noodgreep. Als je nog niks hebt voordat het seizoen begint, moet je iets. Dat ziet hij gelukkig zelf ook. Als Koen een goede ploeg om zich heen heeft, kan hij heel mooie dingen laten zien. Hij is erg getalenteerd, is voor zichzelf de grootste tegenstander. Hij kan moeilijk met de randzaken omgaan, de feestjes, de auto’s. Noem het allemaal maar op. Dat kost hem zo vreselijk veel energie. Uiteindelijk gaat het allemaal wel ten koste van zijn schaatscarrière, want hij had al een heel mooie loopbaan kunnen hebben. Hij heeft veel prijzen laten liggen. Koen kan een goede sprint rijden, maar ook een goede tien kilometer. Met zijn talent had hij het al lang Sven Kramer heel moeilijk hebben kunnen maken.”

“Daarnaast zitten we natuurlijk voor het olympisch jaar, dus ik ben erg benieuwd welke talenten het goed gaan doen. Een Patrick Roest bijvoorbeeld.”

Delen: