Word abonnee

Helden in het nieuws

Robben: ‘Het is vijf voor twaalf voor Oranje’

door: Redactie Helden
1 september 2015

De nieuwe aanvoerder van Oranje heeft de data van de belangrijke kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije al tijden in zijn agenda staan. Arjen Robben denk dat iedereen bij Oranje zich bewust is van het belang van de wedstrijden. Zijn nieuwe rol binnen het Nederlands elftal zal niet wezenlijk verschillen van wat het was. “Ik voel me steeds fitter en stabieler.”

Door: Nik Kok

Aan de vooravond van de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (donderdag) en Turkije (zondag) is de nieuwe aanvoerder Arjen Robben opvallend positief. “Dat het nu zo spannend is daar moeten we eens ons voordeel uit halen. Het is niet per se negatief. Ik vind het juist genieten, deze spanning. Meestal presteert Oranje goed als het echt moet.” Wel is de situatie uniek voor Robben, dat weet hij ook. “De kwalificatiepoules zijn we met Oranje altijd gemakkelijk door gekomen. Nu staan we er anders voor. Dat vraagt vooral een goede mentaliteit. We hebben veel te verliezen. Ja dat besef ik ook.”

Robben monstert de kansen van Oranje nog eens: “Ik vind dat wij genoeg kwaliteit hebben. Meer dan de landen waar we nu mee concurreren. Maar in het voetbal werkt het vaak anders, dan is het doorslaggevend hoe je op het veld staat. Wat dat betreft kunnen we wat verwachten van IJsland. Die zullen ons donderdag in de Arena het werk laten doen en niet komen om een lekker potje te voetballen. Of we zes punten moeten halen? Laten we beginnen met donderdag, die is cruciaal voor die wedstrijd tegen Turkije ook.”

'Ga me als aanvoerder niet anders gedragen'

Costa Rica
De nieuwe bondscoach Danny Blind benoemde Robben vorige week tot aanvoerder, een eer die daarvoor was weggelegd voor Robin van Persie. Maar over de kansen van het Nederlands elftal praat Robben liever dan over zijn nieuwe rol als aanvoerder waarvan hij vindt dat ‘ie niet helemaal nieuw is. “Ik ben trots en blij, het is een geweldige eer maar begrijp me niet verkeerd, het moet deze dagen over voetbal gaan. Ik zie het niet echt als een verandering want ik ga me niet anders gedragen. Het zal heel natuurlijk gaan allemaal. Ik zal dezelfde persoon zijn. De groep toespreken heb ik de afgelopen jaren weleens eerder gedaan. Men refereert dan graag aan dat moment op het WK in Brazilië tegen Costa Rica. Toen sprak ik de groep toe voor de verlenging. Dat kwam dan toevallig in beeld omdat er camera’s op stonden, maar in de kleedkamer zijn geen camera’s. Anderen laten hun stem ook weleens gelden.”

'We kunnen niet op zeventig procent door zo’n kwalificatiegroep heen'

Voor Robben is het kraakhelder wat er moet gebeuren. “En ik heb het gevoel dat de hele selectie dat weet. Helaas zijn daar nederlagen voor nodig geweest, dat is een vervelende manier om daar achter te komen. Het is ook zo dat het puntenverlies heeft benadrukt dat we uniek hebben gepresteerd in Brazilië. Want nog steeds geldt dat we niet tot de beste landen van de wereld behoren als je de selecties naast elkaar legt. We kunnen niet op zeventig procent door zo’n kwalificatiegroep heen.”

Fit
Oranje koestert deze dagen een fitte Robben die nog met teleurstelling spreekt over het vorige seizoen dat eindigde in mineur door een blessure. “Ik voel me nu steeds fitter en stabieler. Het lijf gaat de goede kant op en ik heb het afgelopen weekeinde een goede wedstrijd gespeeld met Bayern München tegen Bayer Leverkusen. Dat is een fijn gevoel, vorig seizoen ging ik als een trein, was ik echt op m’n top en viel alles aan het eind van het seizoen plotseling in duigen door een blessure. Alles opnieuw opbouwen daarna is altijd zoeken. Ik denk dat ik de juiste stabiliteit nu heb gevonden.”

'Het wat-als-het-toch-misgaat-scenario zit niet in mijn hoofd'

Aan vertrouwen in elk geval geen gebrek bij de Groninger. “Het wat-als-het-toch-misgaat-scenario zit niet in mijn hoofd. Nee, de data van deze belangrijke wedstrijden staan al tijden in mijn agenda. Het is vijf voor twaalf voor Oranje. Het moet nu echt gebeuren.”

Delen: