Word abonnee

Helden in het nieuws

Rus: ‘Was het tennis weleens helemaal beu’

door: Robert Prins
17 oktober 2016

Arantxa Rus was ooit een van de grootste tennistalenten van Nederland. Ze stond in 2012 op de 61ste plek op de wereldranglijst. Een jaar eerder won ze op Roland Garros nog van wereldtopper Kim Clijsters. De laatste jaren kwam ze echter in een vrije val terecht. Helden Online ging bij haar langs en vroeg hoe het met haar gaat.

“Het gaat goed met me, zit weer lekker in mijn vel,” begint Arantxa Rus enthousiast het gesprek. “Ik heb de stijgende lijn weer te pakken, dus dat is erg positief. Hopelijk kan ik deze vorm lang vasthouden.”

Rus won begin deze maand voor het eerst in drie jaar weer eens een toernooi. In het Thaise Hua Hin rekende ze in drie sets af met Nicha Lertpitaksinchai. Het was de elfde keer dat Rus een ITF-titel op haar naam wist te schrijven. “Het was zo’n lekker gevoel om weer eens een toernooi te winnen. Ik had er zo lang tegenaan gehikt. Ik stond dit jaar wel een aantal keer in een halve finale of een finale, maar steeds ging het daar mis. Dat is niet bepaald motiverend. Als het dan eindelijk wel lukt, valt er een last van je schouders.”

'Op een gegeven moment verloor ik van meiden, die ik in het verleden dik had verslagen. Dat gaat dan echt in je hoofd zitten'

De 25-jarige tennisster, die in 2011 nog de nummer twee van de wereld, Kim Clijsters, versloeg op Roland Garros, is de laatste jaren erg afgegleden. In 2012 stond ze nog op de 61ste plek op de wereldranglijst. Inmiddels staat ze buiten de top tweehonderd. “Ik heb een aantal zeer lastige periodes gehad. Als je steeds heel snel uit een toernooi ligt, word je daar niet vrolijk van. Ik ben dol op tennis, vind het de mooiste sport op aarde, maar als je steeds verliest, is zelfs de sport die je zo liefhebt even niet meer leuk. Ik nam slechte resultaten af en toe mee naar huis, dus ook voor mijn omgeving zal het niet altijd even leuk zijn geweest. Dat besef ik me maar al te goed. Je werkt er hard voor, doet er alles aan. Maar het vertrouwen was een aantal keer gewoon compleet weg. Op een gegeven moment verloor ik van meiden, die ik in het verleden dik had verslagen. Dat gaat dan echt in je hoofd zitten.”

Op de vraag of ze weleens aan stoppen heeft gedacht, antwoordt ze eerlijk. “Die momenten heb ik zeker gehad. Om heel eerlijk te zijn, was ik het tennis weleens helemaal beu. Maar als je er dan goed over na gaat denken, kom je tot de conclusie dat je dit toch het allerleukste vindt. Ik wil helemaal nog niet stoppen. Ik ga nog altijd met veel plezier naar de trainingen, geniet van het spelletje.”

'Mijn absolute doel is om terug te keren in de top honderd. Ik ben nog altijd pas 25 jaar, dus dat is zeker een reëel doel'

Onlangs koos Arantxa ervoor om weer terug te keren bij haar coach Ralph Kok. Met hem beleefde ze de beste periode uit haar loopbaan. “Ik ben blij dat Ralph mij weer begeleidt. We hebben een goede klik, weten precies wat we aan elkaar hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met hem de aansluiting met de internationale top weer kan vinden. Dat hij mij naar de top honderd kan begeleiden, heeft hij in het verleden al bewezen. Tuurlijk heb ik begin deze maand een toernooi gewonnen, maar dat is nog maar het begin. Ik zit nog lang niet op mijn oude niveau, heb nog een heel lange weg te gaan.”

De laatste weken zit Rus weer in de winning mood. Haar laatste negen wedstrijden gingen allemaal gewonnen. Daarnaast schreef ze gisteren voor de tweede keer achter elkaar een ITF-toernooi op haar naam. In het Franse Equeurdreville versloeg ze de als tweede geplaatste Belgische Maryna Zanevska. “Ik wil de lastige periode graag achter me laten. Wat er de laatste jaren is gebeurd, is niet leuk. Toch kan ik er helemaal niets meer aan veranderen. Ik wil weer vooruitkijken. Mijn absolute doel is om terug te keren in de top honderd. Ik ben nog altijd pas 25 jaar, dus dat is zeker een reëel doel. Door mijn overwinning in Frankrijk ben ik zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Dat is top natuurlijk.”

Delen: